Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Karadon Müessese Müdürlüğü maden ocağında önceki gün saat 13.28’de meydana gelen patlamada mahsur kalan 30 işçiye saatlerdir ulaşılmaya çalışılıyor.
İlk göçüğün aşılmasına rağmen bu sefer de kurtarma çalışmasının yürütüldüğü kolda dün ikinci bir göçüğe rastlandı. Bu göçüğün, ilkinden çok daha büyük olduğu belirtildi.
Çalışmalarını yürüten ekipler, kayalarla mücadele ediyor. Göçük olan alanın dar olması nedeniyle yer altında ancak 20 kişilik ekip çalışabiliyor. Ekipler tokmaklarla kayaları kırıyor.
Ekipte bulunanlardan 12’si göçükte çalışırken; 8 kişi de geride tahlisiye ekibi olarak hazır bekliyor.
Ayrıca oluşan gaz yüzünden 4 saatte bir ekip değiştiriliyor.
20 METREYİ 4 GÜNDE GEÇECEKLER
Bölgede bulunan Enerji Bakanı Enerji Bakanı Taner Yıldız, Sosyal Güvenlik ve Çalışma Bakanı Ömer Dinçer ve Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürü Burhan İnan, çalışmalar hakkında bilgi verdi.
İnan, madendeki bir göçüğün arkasına arama kurtarma ekiplerinin geçtiğini belirterek, bunun arkasına 20 metrelik bir başka göçük olduğunu ifade etti.
İnan, madendeki 20 metrelik mesafenin 4 gün zarfında geçilmesinin planlandığını söyledi.
Burhan İnan, ”Bu zamanı kısaltmak için çalışıyoruz” dedi.
‘HAVA BORULARINI KIRMIŞLARSA…’
Öte yandan, tahlisiye ekibindeki madencilerden Tacettin Türker, göçük alanında çok büyük kayalarla uğraştıklarını, zor şartlarda çalıştıklarını söyledi.
Türker, “Demir bağlar kırılmış, bunları keserek almak zorunda kalıyoruz. Bu da vakit kaybına neden oluyor. O yüzden biraz yavaş ilerleyebiliyoruz. Çalışan arkadaşlarımızın da emniyetini düşünmek zorundayız. Göçükte kaya parçaları var, kesit alanı geniş, ana yol 20-25 metrekare olduğu için göçük alanı da geniş oluyor. O yüzden zorlanıyoruz.”
Türker, işçilerin patlamadan doğrudan olmasa da açığa çıkan karbonmonoksit gazından etkilenmiş olabileceğini ifade ederek, şunları söyledi: ”Göçüğün ne kadar alanı kapsadığını tahmin etmek zor. Patlamanın olduğu öğle vakti sıralarında, işçiler kuyu başında temiz havanın bulunduğu yerden 100-150 metre uzaklıkta olabilir. Patlamadan etkilenmeme ihtimalleri var. Ancak patlamadan sonra açığa çıkan karbonmonoksit gazından etkilenmiş olabilirler. Ocaktaki işçilerin arasında bulunan ‘kurt madenci’ dediğimiz emekli işçiler, hava borularını kırarak kendilerine temiz hava sağlamış da olabilirler. Borulardan hava temin etme imkanları bulunuyor.”