Horlama sesi geceleri insanları en rahatsız eden durumlardan biri. Hem uyuyan kişi konforlu ve sağlıklı bir uyku alamazken, yanındaki kişilere de rahatsızlık verebilir. Günde sadece 5 dakika yapacağınız bir egzersiz, daha derin ve sessiz bir uykunun kapılarını aralıyor.
Geceleri eşiniz, arkadaşınız veya ailenizden biriyle aynı odada uyuyorsanız, horlama sesi gecenizi mahvedebilir. Nefes alıp vermeyle ilgili olan bu durum, kimi zaman burunda et olmasından, fazla kilolardan veya sigara tüketimi gibi faktörlere bağlı olabiliyor.

Uyku, bir canlının en önemli ihtiyacıdır. Özellikle gece uykularının düzenli olması yıllardır uzmanlar tarafından tavsiye ediliyor. Ancak uyku apnesi, nefes darlığı ve horlama gibi etkenler hem sizin hem de başkasının uyku düzenini bozabilir.

Dünyaca ünlü futbolculardan Erling Haaland, Gwyneth Paltrow ve Ashley Graham gibi isimler geceleri ağız bantlama yöntemi kullanarak uyuyor. Genelde ağız bantlama, horlamaya karşı yaygın bir çözüm olarak biliniyor ve kaliteli uykunun sırlarından biri. Ancak sadece bununla bitmiyor. Günde sadece 5 dakika yapacağınız bir hareket ile, geceleri daha kaliteli uyumak mümkün.

Time4Sleep’te uyku uzmanı olan Dr. Hana Patel, uyurken ağız bantlama dışında uygulanması gereken bir püf noktayı paylaştı.

Sözlerine burundan nefes almanın faydalarıyla başlayan Patel, “Ağızdan nefes alıp vermek hava yollarınızın kurumasına ve tahriş olmasına neden olabilir, bu da aşırı hassas hava yollarına, ağız kuruluğuna, boğaz ağrısına ve rahatsız edici öksürüğe yol açabilir. Ağızdan nefes alan ve burnundan nefes almayan kişilerde uyku apnesi de dahil olmak üzere uyku bozuklukları gelişme olasılığı daha yüksektir.” dedi.

Burundan solunum sırasında havadaki polen, toz, kül, bakteri ve tehlikeli parçacıkların filtrelendiğine de dikkat çeken Patel, geceleri ağız yerine burundan nefes alarak uyumanın önemli olduğunu belirtti. Dr. Patel ayrıca basit bir egzersiz paylaşarak, daha derin ve horlamadan uyumanın sırrını da paylaştı:

-Sırtınızı dik tutarak rahat bir şekilde oturun, bacaklarınızı çaprazlamayın ve dizleriniz omuz genişliğinde açık olsun.
-Başınızı hafifçe yukarı kaldırarak ya da gözlerinizi kapatarak düz bir noktaya bakın.
-Bir elinizi üst göğsünüze, diğerini alt göğsünüze koyarak burnunuzdan yumuşak ve sessiz bir şekilde nefes alın.
-Birkaç dakika sonra, üst göğsünüzdeki elinizi kucağınıza koyun ve yüz, çene, boyun, omuzlar, alt karın, kalça ve bacak kaslarınızı gevşetin.

Burundan nefes almanın sayısız faydası, diş hekimi, doktor ve Ruh Dental lüks diş kliniklerinin kurucu ortağı Dr. Rizwan Mahmood tarafından da desteklendi.

Dr. Mahmood, bu yöntemin uykuya o kadar faydalı olduğunu, yoga ve farkındalık (mindfulness) uygulamalarıyla kıyaslanabilecek bir etki sunduğunu belirtti.