TEB Genel Sekreteri Özgür Özel yaptığı yazılı açıklamada, her şeyden önce Sosyal Güvenlik Kurumu’nun 4 Aralık 2009 tarihinden 28 Nisan 2010 tarihine kadar kapanan ve yeni açılan eczanelerin durumuna ilişkin yaptığı açıklama ile Türk Eczacıları Birliği’nin verilerini doğruladığını söyledi. “SGK’nın 4 Aralık’ta alınan tasarruf tedbirleri nedeniyle kapanacak eczane sayısı öngörüsü dokuzdu. Bizse, eldeki verilere dayanarak 300 eczanenin kapandığını söyledik. Bugün SGK’dan gelen açıklamada TEB’in verdiği rakamlar teyit edilmekte, hatta üzerine çıkılmaktadır” ifadesinde bulunan Özel şöyle devam etti:
“Ancak bu dönemde açılan eczanelerden bahsedilerek açılan eczanelerin kapanan eczane sayısından düşülmesi gibi bir yola gidilmektedir. Birliğimiz halk eczaneleri alanında en büyük yapısal sorunun sayısı 17’ye çıkmış olan eczacılık fakültelerinin mezunlarının hızla eczane açmaları ve eczacılar için başka istihdam alanlarının son derece sınırlı olduğunu söylemektedir. Yeni eczane açılması, varolan eczanelerin birer birer kapanmasını engellememekte, hatta hızlandırmaktadır.”
Diğer yandan, 4 Aralık’ta alınan tasarruf tedbirlerinin yansımaları SGK’nın ödeme takvimi göz önünde bulundurulduğunda 15 Mart’tan itibaren yaşanmaya başladığını kaydeden Özel, bu etkinin ancak bir buçuk aydır hissedildiğini ve önümüzdeki aylarda giderek artacağını, buna bağlı olarak eczanelerin kapanma hızının da artacağını belirtti.
Amaçlarının SGK ile rakam savaşı yapmak değil, soruna çözüm aramak olduğunu belirten Özel, “Gerçek ortadadır: Eczaneler kapanmaktadır. İlerleyen günlerde TEB’in tekrar tekrar haklı çıkması beklenmeden acilen tedbir alınmalıdır. Çünkü eczanelerin kapanması, eczacıların yanında, her bir eczanede çalışan ortalama iki kişinin işsiz kalması, hastaların ilaca ulaşmasının engellenmesi anlamını taşımaktadır. SGK, 342 eczanenin kapanmasından en az bizim kadar endişe etmelidir” dedi