Referandum süresini 120 günden 60 güne indiren kanun değişikliği bir süre önce yasalaşmıştı.
Ancak bazı hukukçular, referandumun da seçim hukukuna tabi olduğunu belirterek “Seçim kanunlarında yapılan değişiklikler, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren bir yıl içinde yapılacak seçimlerde uygulanmaz” biçimindeki Anayasa hükmüne göre, referandumun 60 değil 120 gün sonra yapılması gerektiğini savunuyor. Bu tartışma TBMM’de de yaşanmış, iktidar sözcüleri, seçim ile referandumun farklı konular olduğunu ve referandum süresinin, Anayasa ile bağlantısı olmadığını belirtmişlerdi.
YSK KARAR VERECEK
Mayıs ayında Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı görevine seçilen Ali Em de ise, Danıştay’ın 142. kuruluş yıl dönümü töreninde bu konuda bir açıklama yaptı ve ‘’60-120 gün değerlendirmesini, Anayasa değişikliği Resmi Gazetede yayınlandıktan sonra yapacağız” dedi.
Anayasa değişiklik paketi Cumhurbaşkanınca onaylanırsa resmi gazetede yayınlanacak ve CHP de 10 gün içinde Anayasa Mahkemesine, yürütmeyi durdurma ve iptal davası açacak. Bu davada sadece HSYK ve Anayasa Mahkemesinin yapısı ile ilgili iki maddenin iptali istenecek. Mahkemenin de 2 ay içinde karar vermesi bekleniyor.
Anayasa Mahkemesi iptal istemini reddederse 28 madde için referanduma gidilecek. İptalin kabulü durumunda ise 26 madde için referandum yapılacak. Bu aşamada YSK karar verecek ve referandumun paket yasalaştıktan 60 gün sonra mı, yoksa 120 gün sonra mı yapılacağını belirleyecek. 60 günlük süre geçerli olursa referandumun 18 veya 25 Temmuz günü, 120 günün geçerli olması durumunda ise, 19 ya da 26 Eylül günü yapılması bekleniyor.