ABD borsaları dünkü işlemlerin son iki saatinde yüzde 9 düştü. Ancak daha sonra kayıpların bir kısmının geri alınması işlemlerle ilgili hata şüpheleri doğururken Avrupa’ya yönelik yeni bir kredi krizi korkusu piyasaları karmaşaya sürükledi.
Dow endeksi 998.5 puanla bugüne kadar gün içinde görülen en büyük düşüşünü yaşadı. Durum kapanış zilinin ardından uzun süre belirsizliğini koruduktan sonra Nasdaq borsası ve
Dow Jones’ta yüzde 3.2, S&P 500’de yüzde 3.2, Nasdaq’ta da yüzde 3.4’le sert düşüş gerçekleşti.
Reuters Insider’a konuşan Themis Trading’den Joe Saluzzi, “Bugün bir hissenin değerinin ne kadar olduğunu bilemedik ve bu ciddi bir sorun” dedi.
Endeksler kapanışa doğru kayıplarının bir kısmını toparlasa da Nisan 2009’dan bu yana en büyük düşüş gerçekleşti ve hisse senetleri bu yılın başından beri kaydettikleri kazanımların büyük bölümünü geri verdi.
Bu yılın günlük ortalamasının iki katını bulan işlem hacmi, Lehman Brothers’ın iflasını izleyen Ekim 2008’deki düşüşten bu yana en yüksek seviyeye ulaştı.
Düşüşlerin dünyanın çeşitli yerlerinde bazı işlemcileri yataklarından kaldırarak işlem yapmalarının söylenmesine neden olduğu belirtildi.
Wall Street’in korku göstergesi CBOE volatilite endeksi yüzde 30’un üzerinde yükseldi. S&P 500’ün 10 sektörünün 10’unu da yüzde 2 ile 4 arasında düşüşler kaydederken en büyük düşüş finans endeksinde görüldü. Bank of America hisseleri yüzde 7.1 değer kaybetti.
Dünkü faiz toplantısının ardından piyasalar tarafından Yunanistan için beklenen açıklamalar yapmak yerine sözlü destek verdiği görülen Avrupa Merkez Bankası, yatırımcılar arasında hayal kırıklığı yarattı. Piyasalar ayrıca bugün açıklanacak ABD tarım dışı istihdam ve işsizlik oranı verilerini bekliyor.
ABD borsalarında dün yaşanan kayıpların ardından Asya borsaları da Yunanistan’daki borç krizinin küresel piyasalarda neden olduğu sarsıntıya paralel olarak düştü.
Dow Jones sanayi endeksinin dün 1,000 puana yakın değer kaybetmesi yatırımcılara 2008’deki Lehman Brothers’ın çöküşü sonrasında piyasalarda yaşanan kargaşayı çağrıştırdı.
İngiltere’de dün yapılan seçimlerin ardından hiçbir partinin parlamentoda çoğunluğu sağlayamadığı yönünde çıkan sonuç da sterlinin önemli ölçüde değer kaybetmesine neden oldu.
Japonya’nın Nikkei endeksi yüzde 4’e yakın kayıpla, bir yıldan uzun sürenin en büyük düşüşünü gördü.
Yatırımcıların güvenlik arayışları çerçevesinde altın rekora yakın yükseliş kaydederken, ABD’nin 10 yıllık Hazine bonolarının getirisi de beş ayın en düşük seviyesine geriledi.
Avrupa borsaları da yüzde 2’nin üzerinde kayıpla açıldı.
Euro bölgesinde borç krizine yönelik endişelerin artmasıyla ABD borsalarındaki dünkü sert kayıplar ve Asya’da bu sabahki satışların ardından İMKB de güne yüzde 3.5 düşüşle güne başladı. İMKB açılışta 53 bin 804 puana kadar geriledi.
A Yatırım Yurtiçi Piyasalar Müdürü Murat Gürcan, piyasaların dün ABD’deki düşüşün arkasında iktisadi açıdan bir sıkıntı olabileceği endişesini taşıdığına dikkat çekerken, İMKB’nin de 54 bin puan desteğinde tutunmaya çalıştığını söyledi.
DOLAR 1,59’A ÇIKTI
Küresel piyasalardaki sert kayıpların ardından dolar/TL yüzde 3’ün üzerinde değer kaybı ile 1,59 seviyesinden başlarken tezgahüstü piyasada gösterge tahvilin bileşik faiz çift haneyi gördü.
Bankalararası piyasada en iyi dolar alış kotasyonu güne 1,5900 seviyesinden başladı, dün spot kapanışa göre TL’de değer kaybı yüzde 3.46 oldu. Dolar/TL’de dün spot kapanış 1,5350/1,5380 seviyesindeydi. Dolar/TL en son Haziran 2009’da bu seviyeye yükselmişti.
Bir bankacı, “Dışarıda satış baskısı o kadar güçlü ki dün gece geç saatlerde dolar/TL elektronik işlemlerde 1.63’ü gördü. Dow Jones’ta düşüş 1,000 puana ulaştı. TL’deki kayıp tamamen dış piyasalarla ilgili” dedi.