AKP hükümetinin 2010 yılında özelleştirme listesine aldığı elektrik dağıtım ve hidroelektrik santral satışlarına karşı tepkiler yükseliyor. Bilindiği üzere 2008 yılında 27, 2009 yılında 15 ve 2010 yılında 15 ilin elektrik dağıtım şebekelerinin özelleştirme ihaleleri yapıldı. Bunlardan 20 tanesinin devir işlemleri gerçekleşirken, İstanbul’un Avrupa yakasını kapsayan Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin özelleştirilmesi yönünde ihale ilanı verildi.
Bu özelleştirmeleri gündemine alan, karşı duruş konusunda ortaklaşan bir dizi oda ve sendika şubesinin girişimiyle kurulan Özelleştirme Karşıtı Platform, İstanbul bileşenleri olarak bugün saat 12:00’de Taksim’deki BEDAŞ binası önünde bir basın açıklaması gerçekleştirildi. Platformun bileşenleri arasında TÜRK-İş’e bağlı Tes-İş Sendikası İstanbul 1 No’lu Şubesi, Türkiye Kamu-Sen Türk Enerji-Sen Avrasya Şubesi, KESK’e bağlı Enerji, Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası (ESM) İstanbul Şubesi, Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Genel Merkezi, TMMOB Makine Mühendisleri Odası (MMO) İstanbul Şubesi, TMMOB Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İstanbul Şubesi ve TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) İstanbul Şubesi yer alıyor.
Saat 12:00’da başlayan basın açıklamasına TÜRK-İş 1. Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak, KESK Genel Başkanı Sami Evren de katıldı. Platform bileşeni kurumların temsilcilerinin konuşmalarının ardından, Tes-İş İstanbul 1 No’lu Şube Başkanı Ersin Akma basın açıklaması metnini okudu.
Açıklamada ”Sayın Başbakan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı döneminde elektrik dağıtım özelleştirmelerinin ne kadar olumsuz sonuçlar doğurduğunu yaşayarak görmüştü. Başbakan olduğu zaman da özelleştirme isteyen İstanbul sanayicilerine ‘Elektrik dağıtım özelleştirmeleri başka özelleştirmelere benzemez. Özelleştirirsek anamız ağlar’ diye seslenmişti. Biz de Sayın Başbakan’a bu sözlerini hatırlatıyor ve sesleniyoruz; elektrik dağıtım özelleştirmeleri başka özelleştirmelere benzemez, gelin ülkemizin geleceğini karartmayın, gelin milletin anasını ağlatmayın. Enerji bir ülkenin can damarıdır, gelin bu damarı özelleştirmelerle kesmeyin” ifadeleri yer aldı.
Elektrik alanında yaşanan maliyet artışlarının büyük oranda özelleştirme ve piyasalaştırma uygulamalarından kaynaklandığını belirten Akma, ”Kamu kaynaklarının yağmalanmasına dönüşen bu uygulamaların faturası, yurttaşlara ulaşan elektrik faturaları aracılığıyla ödettirilmeye çalışılmaktadır” dedi.