Galatasaray Üniversitesi, Fransa eski Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’a “fahri doktora” ünvanı verdi. Chirac’ın kapalı salonda ödülünü aldığı sırada üniversite öğrencileri ise kampüste Chirac’a bu ünvanın verilmesini protesto ediyordu.
Galatasaray Üniversitesi Rektörü Ethem Tolga, Chirac’a fahri doktora verilen törende yaptığı konuşmada Chirac’ın uluslararası ilişkilerdeki “başarılarına” değinerek, fahri doktorayı da bu alanda verdiklerinin altını çizdi. Gün boyu üniversite öğrencilerinin dağıttıkları bildiride ise, Chirac’ın uluslararası ilişkiler alanında yaptıkları sorgulanıyordu.
Söz konusu bildiride şu görüşler yer aldı: “Peki GSÜ neden Jacques Chirac’a fahri doktora veriyor? Mösyö Chirac dünyaya ne gibi eserler bırakmış? İnsanlığa ne gibi bir katkı sunmuş? Yoksa bu işin Eurovision’dan farkı yok mu? Paris’te “Türk Mevsimi”ne karşılık GSÜ’den fahri doktora mı?
Yoksa Jacques Chirac Paris belediye başkanlığı ve cumhurbaşkanlığı süresince son padişahımız I. Tayyip’i andırdığı için mi?
Veya ülkemizde de AKP’ye ilham olan üniversiteleri piyasalaştırarak sermayedarların yönetimine verme, üniversiteleri özelleştirme reformunu ortaya attığı için mi?
Bu politikaları protesto eden 22 yaşındaki öğrenci Malik Oussekine kendisinin cumhurbaşkanı olduğu dönemde polis tarafından öldürüldü, belki bu vahşet içidir… Olabilir mi?
Acaba Yeni Kaledonya’da bağımsızlık için mücadele eden sosyalistlerle önce anlaşıp daha sonra adice üstlerine Fransız Ordusunu, Fransız kurşunlarını yolladığı, böyle bir kunazlığı yapabildiği için mi?
Yoksa Fildişi Sahili’ne yağdırdığı bombalar için mi?”
Üniversite Genel Sekreterliği’nin, Chirac’a fahri doktora verilmesi töreninin gerçekleştiği salona “beğenmediği” öğrencileri almaması tepki çekti. Öğrenciler, bunun üzerine okul kantininde “Bu onursuzluğa ortak olmayacağız” yazılı bir pankart açtılar.