Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda siyasi partiler yasasını düzenleyen Anayasa değişikliğinin 8. maddesi gerekli çoğunluk sağlanamadığı için paketten düştü.
8. Maddeye 327 kabul oyu çıkarken, 76 ret, 2 çekimser ve 3 de boş oy kullanıldı.Böylece madde paketten düşmüş oldu.
MADDEYLE İLGİLİ 52 ÖNERGE VERİLDİ
Madde üzerinde 52 önerge verildi, bu önergelerden 7’si işleme alındı.
CHP’nin önergesi üzerinde konuşan Konya Milletvekili Atilla Kart, bu Anayasa değişikliği ile ”parti devleti” yapısının oluşturulduğunu iddia etti. Artık siyasi partilerin kapatılmasının partilerin insafına bırakılacağını savunan Kart, ”Demokrasinin intiharından söz ediyorum” dedi.
Önergesi üzerinde söz alan MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır, ”Attığınız adımlar gelecekte bir kaosa neden olabilir. Bu düzenlemeden sonra artık bölücü siyaset yapılmasının önünü kesemezsiniz. Milli birliği, üniter yapıyı sorgulamak yanlış olur. Gelin bu maddeyi geri çekelim, yeniden düzenleyelim. Vereceğiniz kararlarla geleceği karartmaya hakkınız yok” dedi.
Şandır’ın ifadeleri üzerine söz isteyen AK Parti Grup Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, ”Biz sorumluluğumuzun bilincindeyiz, uyarı almaya ihtiyacımız yok” şeklinde konuştu.
-”OSMANLI’DA KÜRTÇE ÜNİVERSİTELER VARDI”-
BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık da partisinin önergesi üzerinde yaptığı konuşmada, kendisinin aktif siyasette bulunduğu 6 siyasi partinin kapatıldığını söyledi.
Sakık, uzlaşarak yeni Anayasa yapılmasını istediklerini dile getirerek, ”Diğerleri, ordusuyla, tankıyla, topuyla mevziye yatıyorlar, uzlaşalım diyorlar. Bunun adı uzlaşma değil, teslim almaktır” diye konuştu. AK Parti’nin, partisinin hazırladığı Anayasa değişiklik taslağını ”görmezlikten geldiğini” savunan Sakık, şöyle konuştu:
”Çünkü korkuyorsunuz, ürküyorsunuz. Bu ülkede yaşayan bütün farklılıklar, bu Anayasaya dahil edilmelidir. Hep Osmanlıdan bahsediyorlar. Osmanlı çok kültürlü idi, Osmanlı’da Kürtçe üniversiteler vardı. Osmanlı onunla ayaktaydı.”
-”GİDİN KABİNLERE”
AK Parti Manisa Milletvekili İsmail Bilen de bütün milletvekillerinin 1982 Anayasası’na karşı olduğunu, ancak ”değiştirelim” denildiği zaman bazı milletvekillerinin karşı çıktığını söyledi.
CHP’nin oylamaya katılmamasını da eleştiren Bilen, ”Biz, kabinlere girerek, milletin bize verdiği yetkiyi kullanıyoruz. Siz, o kabinlere bile giremiyorsunuz. Gidin kabinlere, demokratik tercihinizi ortaya koyun” dedi.
Daha sonra değişiklik önergeleri reddedildi.
AA-CİHAN