Times Square’deki bombalı saldırı girişiminin ardından gündeme gelen teröristlerin yasal hakları tartışmasına USA Today de katılıyor. Gazete, terörle mücadelenin demokrasiye zarar vermeden yürütülmesini istiyor:
“Bir Amerikan vatandaşının, masum insanların ölümüne yol açacak bir terör eylemi gerçekleştireceğini düşünmek çok korkunç… Ancak bazı Kongre üyelerinin önerdiği gibi terör zanlılarının yasal haklarını ortadan kaldırmak veya olası zanlıları vatandaşlık haklarından mahrum bırakmak bir çözüm değildir. Amerika, vatandaşlarının haklarını çiğnemeden de terörle mücadele edebilir. Bunun için elinde yeterince olanak var. Amerikan tarihi boyunca hem Kongre üyeleri hem de yargıçlar, temel haklarla güvenlik arasında doğru bir denge kurmanın mücadelesini verdiler. Bu dengeyi sağlamak, günümüzde de önemli bir sorundur. Ancak, kamuoyunun tepkisini çeken vatandaşları, vatandaşlık haklarından mahrum bırakmayı savunmak, çok kolaycı bir yöntemdir.”
Boston Globe, Times Square’deki bombalı saldırı girişiminin zanlısı Faysal Şahzad’ın Pakistan’da terör eğitimi aldığı haberinin, Pakistan basınında komplo teorilerine neden olduğunu yazıyor. Gazete, bu yaklaşımın teröristlere yaradığını savunuyor:
“Terörle mücadele öncelikle, fikirler arasındaki bir savaştır. En azından farklı anlatımlar arasındaki mücadeledir. Ve Pakistan’da Amerikan karşıtı anlatımlar öne çıkıyor. Ne Amerika ne de Pakistan hükümeti bu paranoyak propagandaya karşı başarılı olabildi. Pakistan’ın sivil ve askeri yöneticilerinin daha fazla çaba harcaması gerekiyor. Hem devlet kontrolündeki hem de bağımsız medyadaki Taleban tarzı propagandayı daha fazla görmezden gelemezler. Terörle mücadele, Amerika’dan çok onların mücadelesidir. Pakistan devletinin temellerini de kemiren komplocu düşüncelere karşı açıkça mücadele etmelidirler.”
Christian Science Monitor, Avrupa Birliği’ne Yunanistan’daki ekonomik krizden gereken dersleri çıkartması çağrısında bulunuyor. Ancak gazete, geleceğe ilişkin ciddi belirsizlikler bulunduğunu ekliyor:
“Aslında bazı noktalarda çıkartılacak dersler belli olsa da, ortada cevapsız sorular olduğunu da itiraf etmek gerekiyor. IMF ve Euro kullanan ülkelerin hazırladığı 140 milyar dolarlık kurtarma paketi ile Yunanistan’ın kabul ettiği kemer sıkma politikaları arasında doğru bir denge kuruldu mu? Eğer tasarruf önlemleri abartılırsa, Yunanistan ekonomik durgunluğa veya sosyal patlamaya sürüklenebilir. Bazı ekonomistler, Yunanistan’ın borçlarının bir kısmının affedileceğini ve dolayısıyla yatırımcıların zarar edeceğini düşünüyor. Bazıları da Yunanistan’ın kemer sıkma politikalarını uygulamakta başarısız olacağına inanıyor. Ayrıca İspanya, Portekiz ve İtalya gibi borç sorunu yaşayan diğer ülkelerin kendi mali disiplinlerini sağlayıp sağlayamayacağı da bilinmiyor.”
New York Times, Times Square’deki terörist saldırı girişimine rağmen, silah lobisinin Kongre üyeleri üzerindeki baskısını artırarak sürdürdüğünü belirtiyor. Gazete, silah lobisinin şimdi de siyasi ilanlar konusunda muafiyet arayışında olduğunu yazıyor: