Gordon Brown, İngiltere’nin seçim sonrası iktidar arayışının en yoğun günlerinden biri olan dün, partisinin Liberal Demokratlarla koalisyon kurabilmesinin yolunu açmak için liderlikten ayrılacağını açıklamıştı.
Manşetlerde Brown
Guardian gazetesine göre, Başbakan Brown bu şekilde son kozunu oynamış oldu.
Independent gazetesi ise Brown’un Liberal Demokratlarla koalisyon için fedakârlık yaptığını yazıyor.
Times gazetesi de bu hamleyi Brown’un giderayak attığı son kurşun olarak ifade ediyor.
Daily Telegraph ise olan biteni “Gayet İşçi Partisi’ne uygun bir darbe” diye niteliyor.
Olayı en yorumsuz şekilde duyuran Financial Times ise Brown’un Liberal Demokratları kazanmak için istifa edeceğini yazmış.
İngiltere’de siyasi manzara değişti
“Dün, İngiltere’de siyasi manzaranın dönüşüm geçirdiği bir gündü”, diye yazan Guardian gazetesinin politika editörü Patrick Wintour’un yazısında şu satırlar öne çıkıyor:
“Brown’un başbakanlığı bırakacağına dair sürpriz açıklaması, muhafazakârların, Liberal Demokratlara seçim sisteminin yenilenmesine ilişkin bir referandum önermesine yol açtı. Seçim sisteminin yenilenmesi, büyük partilerin lehine olduğu söylenen sistem nedeniyle az oy aldığını düşünen liberal demokratların koalisyon için öne sürdükleri en önemli şartlardan biri.
Brown partisinin seçimlerde ikinci ya da üçüncü gelmesi durumunda ayrılmaya haftalar öncesinden karar vermiş ve bu sırrını da parti içindeki müttefiklerine söylemişti. Seçimlerin ardından bu olasılık, Liberal Demokratların lideri Nick Clegg’e de iletildi. Muhtemelen partisine, seçim sonuçlarının mükemmel olduğunu söylemiştir. Fakat tüm diğer hatalarına rağmen kendisini en sert eleştiren kişinin yine kendisi olması nedeniyle partisinin kaybettiği 40 sandalyenin sorumluluğunun kendisinde olduğunu düşünmüştür.”
Daily Telegraph gazetesi ise Brown’un istifasını kötü niyetli ve olumsuz bir olay olarak ele alıyor.
Brown’ın istifa kararını “cüretkâr bir komplo” olarak niteleyen gazeteye göre, bu hamle Muhafazakârlarla Liberal Demokratların koalisyon görüşmelerini baltalayabilir.
Daily Telegraph’a göre, Brown’un Liberal Demokratlarla koalisyon kurması halinde Eylül ayındaki İşçi Partisi kongresine kadar beş ay daha iktidarda kalmasına yol açabilecek bu durum, İngiltere’yi iki dönem üst üste ‘seçilmemiş’ bir başbakanın yönetmesi anlamına gelecek.
Gazete muhafazakârların Brown’u İşçi Partisi’ni iktidarda tutmak için “kirli” bir hamle yapmakla suçladıklarını da aktarıyor.
Brown, istifasıyla partisini tekrar oyuna soktu
Daily Telegraph’a göre, İşçi Partisi ile Liberal Demokratların anlaşması, “mağluplar koalisyonu” kurulması anlamına gelecek. Gazeteye göre, böylesi bir koalisyon, özellikle Liberal Demokratlar için idam fermanı demek.
Independent gazetesi ise, Brown’un istifa kararıyla İşçi Partisi’ni tekrar oyuna soktuğunu yazıyor.
Gazeteye göre, İşçi Partili birçok milletvekili ve bazı Liberal Demokratlar, iki partinin ortaklığının Muhafazakârlarla Liberal Demokratların ortaklığından daha doğal olduğunu düşünüyor.
Independent gazetesinde yer alan bir başka yorum yazısında ise, dün günün Muhafazakâr lider David Cameron komutadayken başladığı ve Cameron’ın şoka girmesiyle sona erdiği savunuluyor.
Haberine Gordon Brown’un gözleri kapalı bir fotoğrafı eşlik eden Times gazetesi, İngiltere’nin yeni hükümetini kurmak için yapılan siyasi hamleleri bir poker oyununa benzetiyor.
Liberal Demokratların lideri Clegg’e, koalisyon ortağı olarak muhafazakârları seçmesi gerektiğini söyleyen gazete, İşçi Partisi ile Liberallerin ortaklığının meşru olmayacağını savunuyor.
Gazete, Brown’un istifa kararının gecikmiş olduğu görüşünü de işleyip, Brown’un liderlikten daha önce ayrılmış olması durumunda, partisinin dördüncü dönem için de seçilebileceğini düşünen İşçi Partililer olduğunu belirtiyor.
İngiltere gazetelerinin Baykal’ın istifası ile ilgili değerlendirmeleri
İngiliz gazeteleri Cumhuriyet Halk Partisi lideri Deniz Baykal’ın internette yayınlanan video görüntüleri ardından istifa etmesiyle ilgili haberlere de yer veriyor.
Financial Times gazetesi, Baykal’ın kendisini, partisinden bir milletvekiliyle yarı çıplak bir şekilde gösterdiği iddia edilen video görüntüleri üzerine, yaklaşık 20 yıldır sürdürdüğü görevinden istifa ettiğini belirtip, bazı gözlemcilerin, Baykal’ın geri gelebileceği şeklinde görüşlere sahip olduğunu aktarıyor.
Gazete, Baykal’ın hükümetin bir komplosuna hedef olduğu yolundaki sözlerini de duyurup Erdoğan’ın bu sözleri “düzeysiz ve çirkin” diye nitelediğini de aktarmış.
FT: Baykal geri dönebilir
Financial Times, bazı CHP milletvekillerinin videonun parti içindeki rakip bir kanat tarafından yayınlandığı görüşüne sahip olduğunu da belirtmiş.
Gazete, Baykal’ın partisinin tüzüğünü manipüle ederek kendi pozisyonunu güçlendiren ve muhalefeti marjinalize eden bir geçmişe sahip olduğunu, bu nedenle de yeniden seçilmeyi deneyebileceğini düşünen gözlemciler olduğunu da aktarıyor.
Daily Telegraph gazetesi ise, Baykal’ın hükümeti suçlamasına rağmen, istifasının Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a muhalefeti canlandırabileceğini söyleyen ‘uzmanlar’ olduğunu belirtmiş.
Times gazetesi ise haberi “71 yaşındaki Türk muhalefet lideri, seks kaseti nedeniyle istifa etti” başlığıyla duyuruyor okuyucularına.