TİB-DER’in Kartal’da gerçekleştirdiği eyleme, sendikalaştıkları için işten atılan Birleşik Metal-İş üyesi Çel-Mer ve Samka işçileri de pankartlarıyla destek verdi.
Eylemde, “Tersaneler cehennem işçiler köle kalmayacak!”, “Artık ölmek istemiyoruz!”, “Patronlar sarayda işçiler mezarda!”, “İş cinayetlerine, işten atmalara, ücret gasplarına, taşeronlaştırmaya hayır Kahrolsun ücretli kölelik düzeni!”, “Zafer direnen işçilerin olacak!”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek!”, “Yaşasın sınıf dayanışması!”, “Tersane, Samka, Çel-Mer işçileri köle-yalnız değildir!” sloganları atıldı. Çevredeki işçi ve emekçiler de slogan atan kitleye alkışlarıyla destek verdi.
Meydana varıldığında tersane işçileri adına kitleye seslenen bir konuşma gerçekleştirildi. Yapılan konuşmada son dönemde tersanelerde yaygınlaşan iş cinayetlerine 24 Temmuz günü Zonguldak Ereğli Ustaoğlu Tersanesi’nde iskelenin devrilmesi sonucu 4 tersane işçisinin daha patronların aşırı kar hırsı uğruna kurban gittiklerine vurgu yapıldı. Başta tersane patronları şahsında tüm sermayedarların “İşçiler cahil, eğitimsiz, kabahatin büyük çoğunluğu işçilerde” vb. söylemlere sarılarak işçi sağlığı ve iş güvenliği tedbirlerini almayarak sorumluluktan kaçtıkları dile getirildi.
Konuşmanın ardından TİB-DER Başkanı Zeynel Nihadioğlu tarafından açıklama metni okundu.
Taşeronlaştırma ve esnek çalışma modellerine dikkat çekilen açıklama metninde sadece tersanelerde değil, üretimin sürdüğü her alanda kölece yaşam ve çalışma koşullarının hüküm sürdüğü söylendi.
15 Haziran 2010 tarihinde TBMM’ye sunulan “Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nin 10, 11, 12. maddeleri, 4857 Sayılı İş Yasası’nın 2 ve 81. maddeleri ile “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri Hakkındaki Kanun”un 12. maddesinde, işçi sağlığı ve iş güvenliğini tamamen boşa düşürecek değişikliklere dikkat çeken Nihadioğlu patronların elinin rahatlatılmak istendiğini dile getirdi.
Tüm ilerici kamuoyunu, meslek örgütlerini, sendikaları, dernekleri ve devrimci kurumları mücadelelerine omuz vermeye çağıran TİB-DER Başkanı, tersane işçilerinin taleplerini sıraladı.
Açıklamanın ardından Çel-Mer işçileri adına ve Samka Metal işçileri adına direniş süreçlerini anlatan birer konuşma yapıldı.
Konuşmaların ardından, Kartal Şairler ve Yazarlar Derneği adına Dilruba Nuray Erenler, tersane işçilerine atfen yazdığı “Sözcükler yeni gemiler yapsın yaşama” adlı şiirini seslendirdi.
Son olarak Çel-Mer işçilerinin direnişlerini anlatan mektubu okundu.