Arama motoru optimizasyonu çalışmalarında web sitesinin organik performansını iyileştirme hedefine giderken her ne kadar bütüncül bir değerlendirme ve ilerleme bakış açısıyla ilerlense de, SEO’nun kendi içerisinde temelde üç farklı çalışma alanına ayrıldığını söyleyebiliriz. Bu çalışma alanlarından biri olan teknik SEO, arama motoru botlarının web sayfalarını sorunsuz ve etkili bir şekilde taraması, dizine eklemesi ve anlamlandırması süreçlerinin optimize edilmesini ifade eder.
Teknik SEO’nun Odaklandığı Alanlar
SEO’da site içi (on page), site dışı (off page) ve teknik SEO arasında belirli noktalarda elbette ayrımlar olsa da bütününe bakıldığında keskin çizgilerin oluşturduğu bir farklılıktan bahsetmek doğru değildir. Her üç çalışma alanı da birbiriyle her an temasta ve birbirini besler niteliktedir. Buna karşın elbette belirli alanlarda bu çalışma sistematiklerinin odaklandığı alanlar özelleşir. Teknik SEO için bu alanlara baktığımızda;
- Tarama ve İndeksleme: Arama motoru botlarının web sitenizin içeriğini taramasına ve dizine eklemesine olanak tanımak. Noindex, nofollow tanımlamalarını doğru noktalarda yapmak ve googlebot’un source’u sorunsuz bir şekilde render edebildiğinden emin olmak.
- Page Speed (Site Hızı) Optimizasyonu: Web sayfalarının yüklenme hızını artırarak daha iyi kullanıcı deneyimi ve arama motoru sıralamaları elde etmek.
- Mobil Optimizasyon: Web sitesinin mobil cihazlar için optimize edildiğinden emin olmak, çünkü mobil dostluk kritik bir sıralama faktörüdür.
- Site Yapısı: Site mimarisini, URL yapısını ve iç bağlantıları optimize ederek kullanıcı deneyimini ve arama motoru erişilebilirliğini artırmak.
- txt: Arama motorlarının hangi sayfaları taraması gerektiğini veya taramaması gerektiğini kontrol etmek için robots.txt dosyasını kullanmak.
- XML Site Haritaları: Arama motorlarının web sitesinin yapısını anlamasına ve sayfalarını daha verimli bir şekilde dizine eklemesine yardımcı olmak için XML site haritaları oluşturmak ve göndermek.
- Yapılandırılmış Veri (Structured Data): Sayfadaki içerik hakkında arama motorlarına daha fazla bağlam sağlamak için yapılandırılmış veri (structured data)
- Kanonikleme: Duplicate content sorunlarını önlemek ve bir sayfanın tercih edilen sürümünü ve/veya çıkış noktasını belirtmek için kanonik etiketleri uygulamak.
- SSL/HTTPS: Web sitesini SSL (Güvenli Soket Katmanı) ile güvence altına alarak güvenli bir tarama deneyimi sağlamak ve potansiyel olarak arama sıralamalarını artırmak.
genel hatlarıyla 9 maddede yukarıdaki gibi toparlayabiliriz.
Teknik SEO Neden Önemlidir?
Teknik SEO, temelde arama motoru botlarının web sayfalarını tarama, anlamlandırma ve dizine ekleme süreçlerini (SEO uyumlu web sitesi yaratma olarak da ifade edilebilir.) organize etmesi itibariyle SEO’nun en önemli çalışma alanıdır diyebiliriz. Bir web sayfasının harika geri bağlantılara ya da kullanıcı için gerçek anlamda değer üreten bir içeriğe sahip olduğunu fakat googlebot tarafından crawl edilemediğini ve dizine eklenemediğini düşünelim. Bu noktada web sayfasının kullanıcı için yarattığı değerin hiçbir anlamı olmayacaktır çünkü SERP’de görünmesi imkansızdır. Bu örnekten yola çıkarak teknik SEO için arama motoru botlarının bir sayfanın değerini anlamlandırmasına yardımcı olması dolayısıyla önemlidir diyebiliriz.
Diğer taraftan Sayfa hızını artırmak, mobil uyumluluğu sağlamak ve site yapısını iyileştirmek gibi birçok teknik SEO optimizasyonu, daha iyi bir kullanıcı deneyimine katkıda bulunur. Bu, düşük sıçrama oranları ve yüksek kullanıcı memnuniyeti ile sonuçlanabilir ki bu da arama motorlarının web sitelerini sıralarken dikkate aldığı faktörlerdir.
Teknik SEO Tek Başına Yeterli Midir?
Elbette hayır, SEO kapsamında gündeme getirdiğimiz çalışma alanlarını birbirinden bağımsız süreçler olarak düşünmek büyük bir hatadır. Teknik SEO ile beraber mükemmel bir şekilde crawl edilen, dizine eklenen fakat backlink profilindeki sorunlar ve/veya site içerisinde content ve mimari anlamında kullanının beklentilerini karşılamaması dolayısıyla SERP’de efektif bir performans vermeyen web siteleri ile sıklıkla karşılaşırız. Bu nedenle web sitesinin teknik SEO kırılımında harika bir görüntü çizmesi SEO performansında belirgin bir gelişim için yeterli değildir.
Teknik SEO’da Nereden Başlamalıyım?
SEO çerçevesinde sorulan tüm sorulara verdiğimiz yanıtlar gibi burada da “duruma göre değişir” yanıtını vermeliyiz çünkü standart bir yaklaşımdan söz etmek, web sitesi özelinde birçok noktanın dikkatten kaçmasına ya da yanlış önceliklendirilmesine neden olabilir.
Teknik SEO kapsamında çalışmaya başlamadan önce web sitesinin detaylı bir audit’inin yapılması ve sorun yaratan noktaların etki düzeylerinin listelenerek bu sorunların ortadan kaldırılması adına ihtiyaç duyulan eforu da dikkate alarak önceliklendirme yapılması gerekir.
Yazar: Eren Talha Çolak