Hükümet, göstericilerin gece yarısına dek Bangkok’un merkezindeki kamplarını boşaltmamaları halinde, kendilerine verilen su ve elektriğin kesileceğini belirtti.
Otobüs, tren gibi toplu ulaşım araçlarının da bloke edileceği, ayrıca kampa gıda sevkinin de durdurulacağı ifade edildi.
Başbakan Abhisit Vejjajiva, iki aydır protestolarına devam eden kızıl gömleklilerin kamplarından ayrılmamaları durumunda erken seçimlere gitme vaadinden de vazgeçeceğini ifade etti.
Abhisit, göstericilerin 10 Nisan’da kanlı bir şekilde bastırılmasından bu yana çeşitli defalar göstericilere karşı sert önlemler alınacağı tehditlerinde bulunmuş ancak bu tehditleri hayata geçirmemişti.
Muhalif göstericiler, hükümetin 10 Nisan’da yaşanan olayların sorumluluğunu üstlenmesini istiyor.
Olaylarda, 19 protestocu, 1 gazeteci ve 5 asker hayatını kaybetmişti.
Göstericiler mücadelelerini, kırsal kesimlerde yaşayan yoksulların elit kesime karşı giriştiği bir “sınıf savaşı” olarak nitelendiriyor.
Abhisit Vejjajiva ise muhalefeti, yeni bir Tayland halkı yaratmaya çalışmakla suçluyor.
‘Kızıl Gömlekliler Taksin’i destekliyor’
Gözlemciler, çoğunlukla Tayland’ın yoksullarından oluşan Kızıl Gömlekliler’in, eski başbakan Taksin Şinavatra’ı desteklediklerini belirtiyor.
Taksin, 2006 yılında iktidardan indirildiğinde, beş yıldır başbakanlık görevini sürdürüyordu.
Kırsal kesimdeki yoksullar arasında popüler olan Taksin, bu kesimlere sağlık güvencesi ve eğitim için fon ayırmıştı.
Darbeden 18 ay sonra seçim yapıldığında, Taksin yurtdışında sürgünde olmasına rağmen, devrik başbakana destek azalmamıştı.
Tayland’ın kuzey ve kuzeybatısındaki seçmenler, Taksin’in müttefiklerini iktidara taşımışlardı.
Ancak, Taksin yanlılarının seçtiği hükümet, bir dizi mahkeme kararı ve protesto gösterisi ile karşı karşıya kalmış, sonunda da iktidardan indirilmişti.
Bunun üzerine kendilerini Kızıl Gömlekliler olarak adlandıran ve resmi adı Diktatörlüğe karşı Birleşik Demokrasi Cephesi olan muhalif blok 2009 yılı Mart ayından itibaren sokak gösterilerine başladı.
Hareketin üyelerini genellikle Bangkok’un dışında yaşayan tarım işçileri oluşturuyor.
Fakat hareketin kadroları arasında öğrenciler ve Taksin yanlısı hükümetin kentli ve askeri elit tarafından kontrolü elinde bulundurmak için devrildiğini düşünen eylemciler de var.
Kızıl Gömlekliler’e göre, Taksin’in müttefiklerine karşı verilen mahkeme kararı da yanlı.
Erken genel seçime gidilmesini isteyen göstericilerin hepsinin Taksin yanlısı olmadığı belirtiliyor.
Göstericiler eylemleriyle, Nisan ayında, Güney Doğu Asya Ülkeleri Birliği’nin Tayland’ın Pattaya kentinde yapılması planlanan toplantısının iptal edilmesini sağlamışlardı.