İstanbul Belediye Başkanı seçilen ancak mazbatası verilmeyen Ekrem İmamoğlu, CHP il başkanları ile birlikte son gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu. İmamoğlu, açıklamasında AKP’li yöneticilerin kendilerini kurtarmak için ülkeyi zora soktuklarını söyledi
31 Mart seçimlerinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen ama AKP’nin itirazları nedeniyle mazbatasını alamayan Ekrem İmamoğlu CHP seçim koordinasyon merkezinde il başkanları ile birlikte ortak basın açıklaması düzenledi.
Basın toplantısında İstanbul seçimlerinin tekrarlanması iddialarına tepki gösteren İmamoğlu, “O zaman iki ayda bir seçim yapalım. 5 yılda 7 seçim yapıldı. İnsanlar partizanlaştı. Bıraksınlar da bu çocukları eğitelim, insanları tutunduralım. Yazık, günah” dedi.
‘SÜRECİN TEMİNATI YSK’
İmamoğlu, “YSK’nin sürecini bütün arkadaşlarımızla takip ediyoruz. Beklentimiz, bir an önce sürecin sonuçlanması. Bu sürecin teminatı YSK’dir. Günün sonunda YSK’nin en doğru kararı vereceğini umuyoruz” diyerek sürecin bir an önce sonlandırılmasını istedi. İtiraz sürecinin uzaması nedeniyle toplum içinde de sıkıntıların baş gösterdiğini söyleyen İmamoğlu, “Sürecin uzaması bizi, vatandaşlarımızı üzüyor. Sürecin netlik kazanması, toparlanması adına sağlıklı adımların atılması gerekiyor. Başka arayışlara girenleri görüyoruz. Anlamlı olmadığını, sadece demokrasinin gereği olan bu seçimlerde nasıl kazanarak geliyorsanız, kaybederek gitmeniz gerektiğini de anlamanız gerekiyor” diye konuştu
‘SEÇİMLER PARTİZANLAŞTIRDI’
Seçim güvenliği tartışmalarına ilişkin konuşan İmamoğlu, “Niçin suçluyu ararken aynaya bakmamışlar anlamış değilim” dedi. İmamoğlu, şöyle devam etti: “Vatandaşımız gelmiştir oyunu atmıştır, tutanağa geçirilmiştir. Tutanağı tutan onlar, kaybettik diye didik didik eden onlar. Vatana millete hesap veremezler. Bu seçimin sonucu belli, sokak da kabul etmiş durumda. Çok çalış 5 yıl sonra da sen kazan ya. Mızıkçı hakem gibi bana ne bana ne der durur. O zaman iki ayda bir seçim yapalım. 5 yılda 7 seçim yapıldı. İnsanlar partizanlaştı. Bıraksınlar da bu çocukları eğitelim, insanları tutunduralım. Yazık, günah. Bazı sözleri kulağım duymuyor, duymak da istemiyorum. Bugün konuşulması gereken seçimi kaybedenin kazananın elini sıkması ve tebrik etmesidir.”
‘YILDIRIM’A AYIP EDİLDİ’
İmamoğlu, açıklamasında, Binali Yıldırım’la ilgili de “Allah aşkına 3 bin oyla seçimi kazandık deyip kendini 80 milyona alkışlatanlar utanmıyor mu? En büyük ayıbı Sayın Binali Yıldırım’a yaptılar. Yanlış bilgilendirip çıkardılar milletin huzurunda ‘kazandık’ diye kendisini mahcup etmesine fırsat tanıdılar. Ben kendisinin yerinde olsam yüzlerine bakmam, adam yerine koymam” dedi.
Konuşmasında, medya patronlarını tehdit ettiği eleştirisine de değinen İmamoğlu, “Ben medyayı tehdit etmedim. Tehdit benim hayatımda, ruhumda olmayan bir şey. Ama şunu yaptım. Bazı kurumlara ne kadar itibarlı olduklarını hatırlattım. Medya kurumlarına sahip olmakla sadece bize karşı değil ailelerine karşı da sorumlu olduklarını hatırlattım. Sahip oldukları kurumların da bu ülke tarihinde önemi var. Bunu söyledim o kadar. Onlar bunu nasıl algıladılar bilemem” diye konuştu.
***
5 MADDEDE İSTANBUL SEÇİMİNDE NE OLDU?
• İl Seçim Kurulu oyların tamamının sayılması başvurusunu neden reddetti?
AKP, önce ilçe seçim kurullarına ardından İstanbul İl Seçim Kurulu’na tüm ilçelerde oyların yeniden sayılması için başvuruda bulundu. İl Seçim Kurulu oyların yeniden sayımı için somut gerekçenin olmadığı tespitine dayanarak AKP’nin başvurusunu reddetti. Oyların tamamının sayıldığı ilçelerde İl Seçim Kurulu’nun kararına rağmen, oy çuvalların açıldığı gerekçesi ile verildi.
• Geçersiz oylar neden sayıldı?
AKP’nin geçersiz oyların yüksek oranda olması gerekçesi ile yeniden sayım başvurusu önce 15 ilçe seçim kurulu tarafından kabul edildi. Diğer ilçeler için de İl Seçim Kurulu’na yapılan AKP itirazı sonrası kabul edildi. Yaklaşık 330 bin geçersiz oy bir hafta süren bir mesai sonrası yeniden sayıldı. İl ve ilçe seçim kurulları geçersiz oyların sayımına evet derken iki kriteri göz önünde bulundurduğunu açıkladı. Birincisi yüksek oranda olması, ikincisi de AKP itirazında somut birkaç örneğin var olması. Geçersiz oyların sayımı sonuçlandı ve seçim sonucu değişmedi.
• YSK neden 57 sandıkta yeniden sayım istedi?
AKP, geçersiz oyların sayımında istediğini alamayınca önce İl Seçim Kurulu’na buradan da sonuç alamayınca YSK’ye tüm ilçelerde oyların sayımı için yeniden başvurdu. YSK, AKP’nin başvurusunu değerlendirdi. Tüm oyların sayımını reddetti. Bununla birlikte 21 ilçede 51 sandıkta sondaj niteliğinde yeniden sayıma karar verdi. Ancak CHP’li Özgür Karabat’ın aktardığına göre YSK’nin sonradan sayımına karar verdiği 51 sandığın sayısı 57’ye yükseldi. Son alınan kararla Beyoğlu ve Başakşehir’de yeniden sayım işlemi reddedilirken, 6 sandıkta daha sayım kararı alındı. Son durumu açıklayan Karabat, İmamoğlu’na 16 oy daha eklendiğini ve aradaki farkın 15 bine yakın olduğunu ifade etti.
• Seçimlerin iptali başvurusu ne anlama geliyor? Hangi koşullarda mümkün?
AKP son kozunu “tam kanunsuzluk” gerekçesi ile YSK’ye seçim iptali başvurusu yaptı. AKP, seçimin iptal edilmesine dair yaptığı başvuruda “tam kanunsuzluk” olarak nitelediği somut deliler seçmen kaydırma, yeni seçmen yazma gibi üç ay önce itiraz süresinin bile geçtiği başlıklar oldu.
• Süreç ne zaman tamamlanacak?
İl ilçe seçim kurullarına yapılan itirazların süreleri doldu. İstanbul İl Seçim Kurulu bugün sonuçları açıklıyor. Geriye AKP’nin YSK’ye yapılan seçim iptali ve yenilenmesi başvurusunun incelenmesi kaldı. YSK takvimine göre tüm Türkiye’de seçimlere dair itirazları en geç 13 Nisan Cumartesi günü karara bağlamak zorunda. YSK, seçim yenileme kararı verirse de bu tarih 2 Haziran Pazar günü olarak ilan edilecek.