Rusya’ya mal satan ihracatçılara aralık ayında başlayan ödeme sıkıntısı, ocak ayında zirve yaptı. Batı’nın yaptırımları nedeniyle para transferinde yaşanan engeller, ihracatta ciddi aksamalara yol açıyor.
Türkiye‘den Rusya’ya ticarette tahsilat sorunları krize dönüştü. İhracatçılara Rusya’dan gelen para transferlerinde aralık ayında başlayan sıkıntılar, ocakta durma noktasına geldi. Birçok firmanın ödemesi bankalardan ya geri dönüyor ya da ret yiyor. Tahsilat sıkıntısı ihracatta ciddi aksamalara yol açarken, firmalarda da endişeli bir bekleyişe neden oldu.
RUSYA’DAN GELEN PARAYI BANKALAR GERİ GÖNDERİYOR
Ekonomim’den Merve Yiğitcan‘ın haberine göre, ABD Dışişleri Bakanı Blinken’ın ziyaretinden sonra ihracatçıların Rusya’dan gelen TL ve ruble ödemelerini alamadıkları, transferlerin bazı bankalardan doğrudan geri gönderildiği, bazı bankaların ise ‘yasaklı ürün’ diyerek daha önce kabul ettiği işlemleri reddetmeye başladığı öğrenildi.
Son dönemde yaşanan para transferi sorunlarının AB’nin son yaptırım listesinde kapsamın genişletilmesinden, Türkiye’deki ihracatçı firma yaptırım kapsamında olmayan malları satsa da alıcının yaptırım listesine alınmış olmasından ve Türk bankalarının bilançolarında ruble ile işlemlere ya da Rusya’dan para transferine aracılık yaptığının görünmesini istememesinden de kaynaklanabileceği belirtiliyor. Konuyla ilgili olarak Ticaret Bakanlığı’nın bir çalışma başlattığı, tahsilat yapamayan firmaların taleplerini toplamaya başladığı öğrenildi.
Ekonomi kaynakları, 1 Ocak itibarıyla para transferlerinin neredeyse durma noktasına geldiğini belirtirken, bu durumun ihracatı sekteye uğratmaya başladığını, ticaretin devamı için acilen çözüm beklendiğini ifade ediyor.
9.4 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT
Türkiye’nin Rusya’ya ihracatı 2023’te yüzde 23,2 artarak, 2022’deki 7 milyar 647 milyon dolar seviyesinden, 9 milyar 423 milyon dolara çıktı. Bu ülkeye en fazla ihracat yapan 5 sektör sırasıyla kimya, makine, otomotiv, yaş meyve sebze ve elektronik olarak sıralandı.