CHP Milletvekili Dr. Gamze Akkuş İlgezdi, Kültür ve Turizm Bakanlığının toplu sözleşme hükümleri gereğince verdiği koruyucu giyim yardımlarında ortaya çıkan usulsüzlüğe dair açıklama yaptı.
Kübra KIRIMLI
Ankara
CHP İstanbul Milletvekili Dr. Gamze Akkuş İlgezdi, Kültür ve Turizm Bakanlığının toplu sözleşme hükümleri gereğince verdiği koruyucu giyim yardımlarında ortaya çıkan usulsüzlüğe dair açıklama yaptı. İllerde hazırlanan listelerde keyfiliğin olduğuna dikkat çeken İlgezdi, “Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde görev yapan 18 unvanda çalışan ve kriterleri tutan herkese giyim yardımı yapılmak zorundayken, birçok çalışan giyim yardımını alamadı. Örneğin bakanlık bünyesinde yaklaşık 1.300 kütüphaneci varken sadece ve sadece 260 kütüphaneci bu yardımdan faydalanabilecek. Yani her 5 kütüphaneciden yalnızca 1’i yardımı alacak” dedi.
“LİSTELER NEDEN KEYFİ ŞEKİLDE DÜZENLENDİ?”
Kültür ve Turizm Bakanlığının toplu sözleşme hükümlerine göre vermesi gereken koruyucu giyim yardımındaki keyfiliği ortaya çıkararak Meclis gündemine taşıyan CHP Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, konuya dair Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a soru önergesi verdi. İlgezdi, “Toplu sözleşme hükümlerine göre yetkili sendika ile hazırlanan usul ve esaslarda 18 unvanda çalışan ve kriterleri tutan tüm personele verilmesi gereken koruyucu giyim yardımı için hazırlanan listeler neden keyfi şekilde düzenlenmiştir?” diye sordu.
İL MÜDÜRLÜKLERİNDEKİ ARKEOLOGLAR YARDIM ALAMADI
“Toplu sözleşme hükümlerinden sonra bakanlığa bağlı ve ilgili kuruluşların da bu kapsamda yetkili sendika ile usul ve esas belirlemesi ve gereğini yapması gerekirken, Yazma Eserler Başkanlığı, Devlet Opera ve Balesi ile Devlet Tiyatroları bu belirlemeyi yapamadığı için personeli mağdur oldu ve bu yardımı alamadı” diyerek pek çok bağlı kuruluşun da unutulduğunu ifade eden CHP’li İlgezdi, sahada çalışıp il müdürlerinin isimlerini bildirmediği için yardımı alamayan personele dikkat çekti. “Sahada görev yaptığı halde giyim yardımını almayan personel var. Çünkü Kültür ve Turizm İl Müdürü ismini bildirmemiş. Tam bir keyfilik söz konusu. Sahada çalışan personeli bildirmeyen il müdürü hiç sahaya çıkmayan kişilerin yardım alması için onların isimlerini listeye yazmış. Bakanlık da bu durumu denetlemediği için asıl ihtiyacı olanlar koruyucu kıyafet yardımından yararlanamazken, ihtiyacı olmadığı halde yararlananlar da olmuş. Bakanlığa bağlı yaklaşık 1.300 kütüphanecinin sadece 5’te 1’i yani 260 tanesi yardımı alabildi. İl müdürlüklerinde görev alan arkeologların yalnızca 6 tanesi bu yardımı alabildi, bu 6 arkeologdan bir tanesi de zaten listeleri hazırlayan il müdürüydü. Aydın, Bursa, Denizli, Diyarbakır, Hakkari, Muğla İl Müdürlüklerinde çalışan birer arkeolog dışında diğer il müdürlüklerinde çalışan hiçbir arkeolog koruyucu giyim yardımını alamadı.”
CHP’li Akkuş İlgezdi’nin soru önergesinde yer alan sorular şöyle:
• Toplu sözleşme hükümlerine göre yetkili sendika ile hazırlanan usul ve esaslarda 18 unvanda çalışan ve kriterleri tutan tüm personele verilmesi gereken koruyucu giyim yardımı için hazırlanan listeler neden keyfi şekilde düzenlenmiştir?
• İllerde koruyucu kıyafet yardımı verilecek personel hangi kriterlere göre seçilmiştir?
• Bakanlık ve yetkili sendika arasında hazırlanarak imzalanan usul ve esaslara göre koruyucu giyim yardımı verilmesi gereken 18 unvanda, unvan bazında toplam kaç personel bulunmaktadır? Bu personelin unvan bazında kaçı koruyucu giyim yardımı almıştır?
• Bakanlığa bağlı ve ilgili kuruluşların toplu sözleşme hakkı olan koruyucu giyim yardımı için yetkili sendika ile (6. Toplu Sözleşme dönemi içinde 2021-2023) usul ve esas belirlemesi neden yapılmamıştır?
• Giyim yardımı ne kadar yapılmıştır? Usul ve esaslarda özellikleri belirtilen hangi ürün için ne kadar ödeme yapılmıştır?
• Giyim yardımı için ihaleye çıkılmış mıdır? Diğer firmaların teklifleri ne olmuştur?