Evde kendi düşüncelerim ile yaptığım düşünce
Öncelikle merhabalar. Ben Hüseyin Mert Demir. Ortaokula giden sıradan bir öğrenciyim. Aslında bu düşünceyi bulurken aklımda hep soru işaretleri vardı. Yani bunu yapmalıyım, yapmamalı mıyım diye hep kendime sordum. Fakat sonunda düşündüm ki bazı insanlarda benimle aynı görüşe sahip olabilirler. Bu teorinin hikayesini birazdan anlatacağım ve nasıl başka yerlere yayacağımı da anlatacağım. Teorimin ilk önce anlamına bakalım. Bu arada ben bu şekilde bir teori var mı diye araştırdım fakat yoktu. Neyse kelime anlamı “Animals have willpower” yani “hayvanlar iradeledir”. Evet teorinin konusu bu. Belki bazılarınız: —nasıl hayvanlar irade sahibi olabilir ya, diyebilirsiniz ama sakin olun hepsinin maddesini teker, teker hazırladım önce maddeleri okuyalım daha sonra kendi öz eleştirimi yapayım. Evet başlayalım
Hayvanlar iradeledir:
1-Çünkü bir köpek altına kaçıramaz.(boşaltım işini kendi iradesiyle yapar.) Ama bir insan(hasta veya uyku anında) altına kaçırabilir ama hayvanlarda bu görülmez.
Evet bu madde ilk madde. Aslında çok anlatılacak bir şey yok. Zaten çoğunuz biliyorsunuzdur. Yani aslında şu soru sorulabilir”hayvanlar rüya göremez mı?” Tabiki görürler ancak internetten de baktığınızda da “bazı hayvanlar” yazdığını göreceksiniz. Evet bu maddeye daha fazla bir şey diyemeyiz şimdi 2. maddeye geçelim
2-Bir hayvan yanlışlıkla çiftleşemez. Ör:
Bir köpek ben yanlışlıkla başka bir köpekle çiftleştim diyemez. Yani insanlarda “taciz veya tecavüz biliyoruz ancak bunlar insan uydurması olduğu için (çoğu şey gibi) hayvanlarda bu durumlar yoktur.
Evet bu madde de bu kadar. Yani bu maddeye eleştiri yapmıyorum bence normal bir madde. Bu arada oradaki çoğu şey gibi derken insanoğlunun her şeye isim vermesinden kaynaklı olarak söyledim ve bir tane korktuğum bir şey var. Bu düşüncenin başkası tarafından çalınması. Baya kötü olur umarım bu şekil bir olay yaşamam. Neyse 3’e geçelim
3-Misal bir kedi bir insana sırnaşır. Çünkü onu sevmesi için. İnsanlarda da bu “yağcı” diye isimlendirilen başka bir insana yalandan (güya) sevmesi,işini yapması ve bu şekilde onun gözüne girmesi ve onun sevmesini ister.
Ve evet 4’e geçelim
4-Bir hayvana aynı saatte yemek verirseniz o hayvan o saatte yemek vericeğinizi anlar. O yüzden onu artık aklına yazar. Ve her zaman o saatte yemeğin verileceği yerin önünde heyecanla bekler
Bu arada bu maddelerin birçok deneyi var (diğer maddelerin de var)
5-Bir aslan avlanmayı kendi babasından veya annesinden öğrenir (Kimden öğrendiğini bilmiyorum). Yani gördüğünü uygulayabilir. Aynı şey insanlar içinde geçerlidir. Bir çocuğun etrafındakilerle (anne ve baba) öğretir ve çocuk bunu aklına yazıp bu işi gerekli yerde uygular.
6-Bu madde bir soruya cevap:
Bir kuş belki konuşabilir ama kedi ve köpekler?
Cevap: Burada sadece miyavlayıp, havlayabilmeleri de konuşma sayılır (kendi aralarında yani 7. Örneğe benzer).
7- Hayvanların kendi dilleri vardır ve kend görüşleri vardır. Bunu (Evrim ağacı YouTube kanalındaki videoya bakabilirsiniz) Gömbe şempanze savaşı ile açıklayabiliriz. Dil olarakta biz bunu anlamıyor olabiliriz. Bunu da şu şekilde bir örnek vericeğim
Ör:
—Bir Türk grubun Türkçe sohbet etmesini bir İngiliz vatandaşının (Türkçe bilmiyorsa) anlayacağını düşünemeyiz.
8-Muhabbet kuşlarının konuşmasıda şu şekilde:
Etrafındaki seslerle birlikte onu söyler. Türkçe öğretirseniz veya yanında konuşursanız Türkçe konuşur, İngilizce konuşursanız ingilizce konuşur. (Bunun örneğini Kuş Rehberi kanalından bakabilirsiniz). Aynı şey bebekler içinde geçerli (1.olay)
9-Hayvanlar arasında olan yardımlaşma örneklerinden de bunu anlayabiliriz.
Ör:
Bir çöpçü balığının (veya başka balık türünün), köpekbalığının ağzına girip ağzındaki artıkları yemesi ve o balıkları, köpekbalıklarının yememesi (Risale Haberden hayvanlar arasındaki yardım haberine bakabilirsiniz)
10-Gombe savaşından farklı bir savaş daha var. 1934 Kartal-Leylek Savaşı
Aydın,Bursa ve Trakya bölgesinde gerçekleşen savaşa “Sakallı Bebek” vakası da denir. Bu olay New York Times gazetesine bile konu olmuştur (bakmak isteyenler ekşi sözlük ve diğer kaynaklardan bakabilirler)
11-Evcil hayvanlarda tuvalet eğitimi verilmesi ve o hayvanın belirli bir zaman sonra öğrendiği kuralları uygulaması bir kanıttır.
12-Evcil hayvanların kendi arasındaki av kavgaları. Yani bir avın kendi aralarında kimin yemesini değil birisi güç gösterisi yaparak tek başına veya ailesi ile yemesi.
Ör:
—İnsan üzerinde eski insanlar avladıkları hayvanları başka insanlar almasın diye koruması.
Ör: inek,manda,deve vb.
13- Hayvanların çoğu (özellikle maymunlar) sert kabuklu besinlerin kabuklarını nasıl kuracaklarını bilmeleri.
14- Gorillerin yaptığı hareketlerin insan hareketlerine benzemesi.
Evet sonunda bitirdim sevgili bilimseverler bu düşünce bu kadar YouTube hesabımdan da video paylaşacağım sevgilerle Hüseyin Mert Demir .(yt:infedbosftr)