Alışveriş Merkezi Derneği(AYD) ile Akademetre Research tarafından ortaklaşa oluşturulan AVM Endeksi’nin Haziran ayı sonuçları ve ilk yarı yıl değerlendirmesi düzenlenen bir basın toplantısı ile açıklandı.
Toplantıda konuşan AYD Başkanı Hakan Kodal, bugüne kadar 35 milyar dolar tutarındaki AVM’lere yatırımın üçte birinin yabancı sermaye tarafından gerçekleştirildiğini söyledi. Yabancı yatırımcıların yüzde 15’inin gayrimenkul sektörüne yatırım yaparken, önemli bir kısmın AVM’lere girdiğini belirten Kodal, bu yatırımlarda 350 bin kişiye istihdam sağlandığını söyledi. Türkiye’de 256 aktif AVM olduğu bilgisini veren Kodal, bu yılın sonunda 30 ilave ile birlikte 270 AVM’ye ulaşılmasının beklendiğini açıkladı. Kodal, 30 AVM’nin toplam 1.5 milyar dolar yatırıma mal olabileceği bilgisini vererek, “Her bir AVM 100-150 milyon dolara mal oluyor. Toplam 1.5 milyar dolar yatırım bekliyoruz” dedi.
İlk yarıda 10 AVM açıldı
2010 yılının ilk yarısında ise 10 AMV açıldığını ve sektöre toplam 300 bin metrekare eklenerek, toplam kiralanabilir alanın 6 milyon metrekareye ulaştığı bilgisini veren Kodal, “2010’un ilk yarısında açılan AVM’lerin yüzde 85’i Ankara ve İstanbul’da bulunuyor” dedi. Türkiye’de halen 81 ilin 45’inde AVM bulunduğuna dikkati çeken Kodal, bin kişi başına düşen kiralanabilir alanın 82 metrekareye ulaştığına dikkat çekti.
AVM Endeksi Haziran ayı sonuçları ve ilk yarı sonuçlarını açıklayan Kodal, geçen yıl Eylül ayından bu yana, son 9 ayın en yüksek ciro değerine Haziran 2010’da ulaşıldığını bildirdi. Buna göre Türkiye genelinde geçen yıla göre altı aylık metrekare cirolarında artışın yüzde 16’ya ulaştığını vurgulayan Kodal, 2010’un ilk altı ayında gerçekleşen ciro toplamının12.6 milyar TL olduğunu açıkladı.
Ayağı AVM’ye alışan Anadolu müşterisi ciroları artırdı
Kodal, 2009 yılı Haziran ayında 101 puan olan Anadolu ciro endeksinin, 2010 Haziran’da 20 puan artış göstererek 122 puana ulaştığını ve İstanbul’daki ciro artışını geride bıraktığını dile getirdi. Anadolu’da AVM’lerde gerçekleşen cironun ilk altı ayda 6.4 milyar TL’ye ulaşarak, İstanbul’da ilk altı aydaki 6.1 milyar TL ciro rakamını ilk kez geçtiğini açıklayan Kodal, bu durumu “Anadolu müşterisinin ayağı AVM’lere alışmaya başladı. Bununla birlikle sadece ulusal markaların değil, yerel markaların da AVM’lere girdiğini ve bunun da cirolara yansıdığını görüyoruz. İstanbul’da ise metrekare bazında ziyaretçi sayısı azalıyor; ancak toplamda artıyor. Çünkü yeni AVM’ler açılıyor” şeklinde açıkladı.
Kodal, özellikle Arap ülkelerinde gösterilen Türk dizilerin de katkısı ile Türkiye’ye gelen Arap turistlerin AVM’lerden alışveriş yaptığına dikkat çekti. AYD üyeleri, Türkiye’ye ağırlıklı olarak Kuveyt, Mısır, İran, Suriye, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Tunus ve Cezayir’den turist geldiğini ve AVM’den alışveriş yaptıklarını, tax free(vergisiz) işlemlerinde 4 kat artış olduğunu kaydettiler.