İsrail’in Filistinli mültecilerin kayıtlarını tuttuğu için her daim hedef aldığı BM’ye bağlı UNRWA’yı Hamas’ın 7 Ekim saldırısına karışmakla suçlaması nedeniyle, ABD’nin başını çektiği bir dizi ülke kuruma para yardımını askıya aldı.
İsrail’in 1948 yılında kurulması üzerine tesis edilen Birleşmiş Milletler’in (BM) Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Kurumu (UNRWA), İsrail’in Gazze’deki saldırılarının hedefi olmasının yanısıra Benyamin Netanyahu hükümetinin suçlamaları yüzünden finansmanını kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya.
SORUŞTURMA AÇILDI, SUÇLANANLAR İŞTEN ATILDI
Netanyahu hükümetinin UNRWA’nın bazı personelinin Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’e düzenlediği saldırıya karıştığı iddiaları üzerine, kurum, söz konusu çalışanları işten çıkardığını söyledi. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze’de insani yardım faaliyeti gösteren BM kurumu çalışanlarının 7 Ekim saldırısına karıştığı iddiasının ‘soruşturulması’ talimatını verdi.
Açıklamada “Genel Sekreter bu haber karşısında dehşete düştü ve UNRWA Genel Komiseri Philippe Lazzarini’den konuyu hızla araştırmasını ve 7 Ekim’de meydana gelen olaylara veya başka herhangi bir suç faaliyetine katıldığı veya yataklık ettiği ortaya çıkan tüm UNRWA çalışanlarının derhal işine son verilmesinin sağlanmasını ve potansiyel cezai kovuşturmaya sevk edilmesini istedi” denildi. Lazzarini’nin bağımsız bir uzman incelemesi başlatacağı belirtildi.
İLK DARBE ABD‘DEN GELDİ
ABD Dışişleri Bakanlığı da “UNRWA’nın 12 personelinin 7 Ekim saldırılarına karıştığına dair iddialar olduğunu” söyleyerek “UNRWA’ya sağladığı ek finansmanı geçici olarak askıya aldığını” açıkladı.
ABD’nin ardından Kanada, Avustralya ve İtalya’dan benzer açıklamalar geldi. Bu ülkeler de UNRWA’ya verdikleri fonu askıya aldıklarını duyurdu. Eski Avrupa Parlamentosu Başkanı olan İtalya Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, kararı açıklarken, UNRWA çalışanlarının Hamas’ın 7 Ekim saldırısına karıştığı iddiasına değinmedi. “İtalyan hükümeti, 7 Ekim’de İsrail’e düzenlenen korkunç saldırının ardından UNRWA’nın finansmanını askıya aldı” diyen Tajani, İtalya’nın bazı müttefiklerinin aynı kararı almış olduğunu sözlerine ekledi.
FKÖ: KARARLARINDAN DERHAL GERİ DÖNMEYE ÇAĞIRIYORUZ
Filistin Yönetimi’nin merkezindeki Filistin Kurtuluş Örgütü’nün (FKÖ) Genel Sekreteri Hüseyin el-Şeyh, bazı ülkelerin UNRWA’ya verdiği desteği durdurma kararının büyük siyasi ve yardım riskleri içerdiği uyarısını yaptı. Filistinli yetkili, “UNRWA’ya verdikleri desteğin sona erdiğini açıklayan ülkeleri, bu kararlarından derhal geri dönmeye çağırıyoruz” dedi.
UAD KARARININ TERSİNE
Filistinli mültecilere yardım eden UNRWA’nın fonlarını kesme hamlesi, tam da BM’ye bağlı Uluslararası Adalet Divanı’nın (UAD) İsrail’den Gazze’de soykırımı önleyecek tedbirler almasını istediği kararını açıklamasının ardından geldi.
MÜLTECİ KAYITLARININ ALTINDAKİ GERİ DÖNÜŞ MESELESİ
Oldum bittim İsrail’in hedefindeki UNRWA, Filistinli mültecileri “1 Haziran 1946 ile 15 Mayıs 1948 arasında ikamet yerleri Filistin olup 1948 (Arap-İsrail) Savaşı sonucunda hem evlerini hem de geçim kaynaklarını kaybeden kişiler” olarak tanımlıyor. Evlat edinilen çocuklar da dahil olmak üzere Filistinli mülteci erkeklerin torunlarını da mülteci olarak kayıt ediyor. Bu da milyonlarca Filistinliyi ata topraklarına, vatanlarına geri dönüş hakkı kapsamına sokuyor. (Dış Haberler)