Haiti’deki Birleşmiş Milletler özel temsilci vekili Nigel Fisher’ın raporuna göre, yaralarını sarmaya çalışan Haiti’yi zorlu günler bekliyor.
Fisher’a göre bu zorluklardan en önde geleni, evi hasar görenlerin ya da yıkılanların barındırılması olarak görünüyor. 1,5 milyondan fazla insan, yetersiz barınma koşullarında ve hayli kalabalık bir biçimde yaşıyor. Yakın gelecekte de, bu yoğunluğu azaltabilecek herhangi bir önlemin alınamayacağı öngörülüyor.
Yine rapora göre, tren raylarının ve karayollarının uğradıkları zarara rağmen muhtaç durumdaki depremzedelere dönük gıda yardımının “görece daha hızlı” yapıldığı görülüyor. BM temsilcisi Fisher, bunu “uluslararası toplumun hızlı refleksi”ne bağlıyor.
Evleri zarar görmüş insanlar için yeni evler yapılması ise, Haiti’deki toprak mülkiyetinin durumu yüzünden bir hayli yavaş ilerliyor. Haiti’de nüfusun üçte ikisi yoksullukla boğuşuyor. 2009 BM raporuna göre, Haitililerin yüzde 55’i günde 1,25 doların altında bir gelire sahip. Çocukların yüzde 58’i yetersiz beslenmeden muzdarip.
Haiti’yi 2008 yılında vuran kasırgalar, ülkedeki ormanların yüzde 2’sini yok etmişti. Depremle beraber 17 milyon metreküp enkazın Haiti sokaklarında dolaştığı ve ormansızlaşmayı etkilediği sanılıyor.
Rapora göre, evsiz aileleri yeni bir yere yerleştirmek de hayli problemli. İlk olarak, bu ailelerin çaışan nüfusuna bir iş bulmak bir sorun teşkil ediyor. İkincisi, ailelerin yeni yerleştirildikleri evlerinin yakınlarında çocukların eğitim görebileceği okul olmaması da sıkıntıyı artırıyor.