TMMOB Makina Mühendisleri Odası Başkanı Ali Ekber Çakar, Cumhurbaşkanı’na çağrı bulunarak Türkiye ile Rusya arasında Akkuyu’ya yapılması planlanan nükleer santral anlaşmasının onaylamamasını istedi.
Çakar, TBMM’de kabul edilen anlaşmaya ilişkin “AKP iktidarı, nükleer enerji gibi bilimsel ölçütlerin titizlikle ve planlı bir şekilde uygulanması gereken bir alanda, bu yasa ile ülke ekonomisi, ulusal ve kamusal çıkarlar, çevre ve insan faktörlerini dışlayıcı, dışa bağımlığı artırıcı bir karara daha imza atmıştır” dedi.
Doğalgaz, petrol şimdi de nükleer bağımlılık
MMO Başkanı, bu anlaşma ile Rusya Federasyonu, proje şirketine bedelsiz arazi tahsisi yapılması, 15 yıl yüksek fiyatlı alım garantisi sağlanması gibi avantajlarla Rus firmasının kendi topraklarından uzakta, her türlü riskten arınmış olarak nükleer santral işletme olanağı elde ettiğini kaydetti, Türkiye açısından ise Rusya‘ya doğalgazda yüzde 54, petrolde yüzde 30 oranındaki bağımlılığa şimdi de nükleer enerjinin eklendiğini belirtti.
Ali Ekber Çakar, Uluslararası Atom Enerjisi Komisyonu verilerine göre; ülkelerin nükleer enerji programına geçişlerin uzun yıllar süren çok ciddi ve kapsamlı çalışmalar sonucu olduğuna dikkat çekti, “Bu konularda ülkemizde yapılan çalışmalar sınırlı ve yetersizdir” dedi.
Çakar şöyle devam etti: “Türkiye‘nin bir nükleer santral ihale yasası bulunmasına karşın nükleer enerji yasası, nükleer enerji ile ilgili bütünsel bir planlaması ve tamamlanmış düzenleyici mevzuatı bulunmamaktadır. İlk yatırım maliyetleri diğer yakıtlı santrallere göre çok daha pahalı ve yatırım dönemleri (8-15 yıl) çok uzun olan nükleer santraller, teknoloji ve yakıt yönünden de tamamen dışa bağımlı, atıklarının yönetimi ise sorunlu ve pahalıdır. İşletilmeleri teknolojik riskler içeren, ekonomik ömürleri dolunca söküm maliyetleri ilk yatırım maliyetlerini aşabilen nükleer santrallere Türkiye hazır değildir Ayrıca nükleer enerji, Türkiye‘nin birincil enerji önceliği ve gereksinimi değildir.”