Çukurova Kitap Fuarı 14’üncü kez gerçekleştirildi. Pandemi ve ekonomik kriz nedeniyle geçtiğimiz yıllara oranla fuara katılım ve kitap satışları düşüktü.
Volkan PEKAL
Adana
2 yıl aradan sonra bu yıl 14’üncü kez gerçekleştirilen Çukurova Kitap Fuarı pazar günü sona erdi. TÜYAP tarafından düzenlenen Çukurova Kitap Fuarı bu sene pandemi ve ekonomik kriz etkisi nedeniyle beklenen ilgiyi görmedi.
Adanalıların fuardan habersiz olması ilgi azlığının başlıca nedenlerindendi. 9 gün boyunca fuarın varlığına dair sokaktaki tek belirti otobüsler üzerinde yazan “Kitap fuarına gider” yazıları oldu. Okurlar yine de iki yılın açlığı ile fuara kötü sayılmayacak bir katılım gösterdi.
Fuarda dershaneler ve belediyelerin stantları fazlasıyla görünürdü. Banka sermayelerinin yayınevleri fuarda yerini alırken maddi dar boğazda olan birçok yayınevi katılamadı. Kor, Yordam, Aram gibi yayınevlerinin katılım masraflarının yüksekliğinden kaynaklı yer alamaması fuar açısından büyük bir eksiklik oldu.
“ZAM YAPMAK ZORUNDA KALDIK”
Fuar alanında konuştuğumuz yayıncılar ve okuyucular da kağıt fiyatlarının artışından şikayetçi. Nesin Yayınevinden Ali Hançer, “Katılım eskiye göre düşüktü. Hem ekonomik nedenler hem pandemi nedeni ile insanlar da haklı. Biz de ekonomik darboğazdan dolayı zam yapmak zorunda kaldık. Aksi takdirde batarız.” dedi. Yayıncılıktaki sorunun temel noktasının kağıt olduğunu ifade eden Hançer, “Bu memlekette kağıt üretilmediği sürece bu böyle devam eder. Ülkede kağıt üretilirse bu maliyetler yarı yarıya düşer” ifadelerini kullandı. Kitabın temel gereksinim olarak görülmemesinin yayıncılığa destek verilmemesinde temel neden olduğunu dile getiren Hançer, “Ancak kitaplar yaşamın kaynağı. Yine de bizde Aziz Nesin faktörü var. İlgi genel olarak fena değil. Adana’da ve diğer şehirlerde sadık bir kitlemiz var” şeklinde konuştu.
“BİRÇOK YAYINEVİ FUARA KATILAMADI”
İletişim Yayınları Stant Sorumlusu Yusuf Zihni Alan, döviz kurunun hızlı şekilde çıkması, kağıtta dışa bağımlı olunması nedeni ile ülkede maliyetlerin hızla arttığını belirterek “Sadece kağıt üretiminde değil tüm ham maddelerde devletin maliyetleri azaltması için üretim yapması gerekir” dedi. Alım gücünün düştüğü için ziyaretçi sayısının da kitap satış oranının da bu yıl beklenenden az olduğunu ifade eden Alan şunlara dikkat çekti: “Bu şartlar altında yayıncılar yayın hayatlarını sürdürmeye çalışıyorlar. Fuarın yüzde 10’u boştu. İletişim Yayınları bu yıl daha küçük bir yer kiralamak zorunda kaldı. Birçok yayınevi fuara yaşadıkları ekonomik sorunlar ve yüksek fiyatlar nedeniyle katılamadı. Devletin yayıncıları ve çevirmenleri desteklemesi gerekiyor”
“ÇOCUKLAR HARÇLIKLARI İLE KİTAP ALAMIYOR”
Okuyan Us Yayınları Stant Sorumlusu Selim Bayramoğlu, kağıt fiyatlarındaki artışı kitaplara yansıtmak zorunda kaldıklarını belirterek “Çocuk elinde 100 TL ile geliyor, sadece 2 kitap alabiliyor. Bu yüzden kitap alırken iki kere düşünüyor” dedi. Bayramoğlu, “Hedefli gelen okuyucu sayısı arttı. Fuarın tanıtımına dair şehirde hiçbir şey yok. Sadece otobüslerde yazan ‘Kitap fuarına gider’ yazısını gördüm” ifadelerini kullandı.
“11 LİRAYA ALDIĞIM ANAOKULU KİTAPLARI 35 LİRA OLMUŞ”
Fuara gelen bir memurun şu sözleri oldukça dikkat çekiciydi. Hayat pahalılığından yakınan memur “Elektrik faturam 200-300 TL gelirken şimdi 1000 TL geldi. Sitelerden indirimli 30-35 liraysa kitap alıyordum, şimdi 11 liraya aldığım anaokulu kitapları 35 lira olmuş. 8’inci sınıf öğrencim için aldığım 30 liralık kitaplar 60-70 lira olmuş. Biz çocukken harçlığımızı biriktirip kitap alırdık, ben çocuğa o kadar harçlık veremiyorum ki biriktirsin. Şimdi kitapları biz alıyoruz. Maaşa gelen iki kuruş zamla roman değil, sadece ders kitabı almaya, geçinmeye çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.