Çağdaş Gazeteciler Derneği Ankara Şubesi, her üç ayda bir hazırladığı ‘Medya Raporu’nun Ekim-Kasım-Aralık aylarına ait raporu açıkladı.
Açıklanan rapora göre; 3 medya mensubu öldürüldü; 80 basın mensubu tutuklandı; 299 basın mensubu gözaltına alındı; 32’si darp edildi, şiddete uğradı, tehdit edildi; 7 yabancı gazeteci sınır dışı; 2 bin 622 basın emekçisi işsiz kaldı; 5 yayın kurumuna saldırı oldu; 157 medya kurumu, 9 yayın evi ve şirket kapatıldı; 3 basın merkezine polis baskını yapıldı; 24 olay hakkında yayın yasağı verildi; 20 siteye erişim engeli konulurken, bazı sitelere birden çok uygulandı; 624 basın kartı, 32 parlamento kartı iptal edildi.
Son üç ayın Türkiye basın tarihinin karanlık dönemine yansıyan istatistiklerinin yayınladığı raporda şu bilgiler yer aldı:
“-Sansürün ardından bir de basın kartı iptali
OHAL kapsamında çıkartılan kanun hükmünde kararnameler (KHK) ile kapatılan Hayatın Sesi TV’de çalışan bazı gazetecilerin basın kartları da iptal edildi. Televizyon Genel Müdürü Gökhan Çetin ve Haber Editörü Sultan Özer’in sarı basın kartı, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM) tarafından iptal edildi. Çalışanlara BYEGM tarafından gönderilen mesajda, “Basın kartınız kurumunuzun kapanması nedeniyle iptal edilmiştir. Lütfen iptal edilen kartınızı İstanbul İl Müdürlüğüne iade ediniz” denildi. (3 Ekim 2016)
-MedNuçe TV ve Rengin Radyo kapatıldı
Türkiye’nin PKK’ye yakın yayın yaptığı gerekçesiyle kapatılması için daha önce de başvuruda bulunduğu Avrupa’dan yayın yapan MedNuçe TV’nin yayını, uydu şirketi tarafından durduruldu. Mardin’den Kürtçe, Türkçe ve Arapça yayın yapan Rengin radyo da kapatıldı. Radyonun binasına savcılık kararıyla baskın düzenleyen polis, binada arama yaptı. Maliye memurlarıyla birlikte radyodaki eşyaları tutanak altına alan polis, daha sonra radyonun kapısına kilit vurarak, mühürledi. (3 Ekim 2016)
-Özgür Radyo kapatıldı
AKP iktidarının OHAL ilanının ardından çıkartılan kanun hükmünde kararnamelere (KHK) dayanarak kapattığı basın yayın organlarına Özgür Radyo da eklendi. Özgür Radyo’nun İstanbul’daki binası polis tarafından basılırken, 16 radyo çalışanı gözaltına alındı. (4 Ekim 2016)
-Alman komedyene takipsizlik kararı
Alman komedyen Jan Böhmermann hakkında, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a hakaret ettiği gerekçesiyle Almanya’da açılan davanın durdurulmasına karar verildi. Böhmermann, açıklanan kararla, yapılanın “özünde sadece bir espri” olduğunun teyit edilmiş olduğunu vurguladı. (4 Ekim 2016)
-Kapatılan basın kuruluşlarına mühür
OHAL kararnamesi kapsamında kapatma kararı alınan İMC TV, Hayatın Sesi TV ve TV 10binaları, polis tarafından baskın yapılarak mühürlendi. (4 Ekim 2016)
-Tutuklanan muhabir Parıldak: Darp edildim, tacize uğradım
Darbe girişiminin ardından Fuat Avni tarafından takip edildiği için tutuklanan kapatılan Zaman gazetesinin muhabiri Ayşenur Parıldak, Cumhuriyet gazetesine yolladığı mektupta, gözaltında darp edildiğini, tacize uğradığını yazdı. (4 Ekim 2016)
-Nazlı Ilıcak ve Mehmet Baransu ifade verdi
Darbe girişimi soruşturması kapsamında tutuklanan gazeteci Nazlı Ilıcak ve ‘Balyoz Kumpası’ davasında tutuklu bulunan Mehmet Baransu, Ahmet Altanile Mehmet Altan’ın tutuklandığı soruşturma kapsamında ifade verdi. (4 Ekim 2016)
-Gazeteci Başlangıç savunma yaptı
Özgür Gündem gazetesi kapatılmadan önce yapılan ‘Nöbetçi Genel Yayın Yönetmeliği’ kampanyasına katıldığı için hakkında dava açılan Gazeteci Celal Başlangıç, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde savunma yaptı. Başlangıç, söz konusu yargılamanın konjonktürel olduğunu, dayanışmayı sürdüreceğini söyledi. (4 Ekim 2016)
-İlanla susturma girişimi
Gazete ve dergilerin yayın hayatlarını sürdürebilmeleri için ekonomik destek sağlayan resmi ilan ve reklamlarla ilgili yönetmelikte değişikliğe gidilerek, basına yönelik baskılar artırıldı. Basın İlan Kurumu’nun (BİK), ‘Resmi İlan ve Reklamlar ile Bunları Yayınlayacak Süreli Yayınlar Yönetmelik’te yaptığı değişiklikle, resmi ilan ve reklam yayınlama hakkına sahip süreli yayınların içerikleri ya da imtiyaz sahibi gerçek veya tüzel kişi temsilcileri, ortakların çoğunluğu ya da varsa tüzel kişi temsilcisi hakkında, ‘Anayasal Düzene ve Bu Düzenin İşleyişine Karşı Suçlar’ veya ‘Terörle Mücadele Kanunu’ kapsamında dava açılması halinde, dava sonuçlanıncaya kadar bu yayınlara resmi ilan ve reklam verilmeyecek.Anılan maddelerden yayın çalışanına dava açılması halinde de, kurum, çalışanını, resmi yazının bildirilmesinin ardından beş gün içerisinde kadrodan çıkarmak zorunda. Gazetelerin abone olma hakkı miktarı gerçek kişiler için en fazla üç, kamu kurum, kuruluş, müessese ve iştirakleri ile sivil toplum kuruluşları, sendikalar ve siyasi partilerin teşkilatları için en fazla 50, diğer tüzel kişiler için en fazla 20 adet olacak. (5 Ekim 2016)
-Gazeteciler Yıldırım ve Başlangıç’ın pasaportuna el konuldu
Cumhuriyet Gazetesi yazarı Ayşe Yıldırım ile eşi gazeteci Celal Başlangıç’ın, Atatürk Havaalanı’nda iş gezisi için Brüksel’e gidecekleri sırada pasaportlarına el konuldu. (5 Ekim 2016)
-Kapatılan kanalların malzemeleri TRT’ye
OHAL kapsamındaki kanun hükmündeki kararnameler (KHK) ile kapatılan basın kuruluşlarının cihazları için yediemin işlemi başlatılırken TRT, yargı süreci bitene kadar bütün malzemelerin ambara kaldırılacağını açıkladı. (5 Ekim 2016)
-Türker ve Işık hâkim karşısındaydı
Gazeteciler Yıldırım Türker ile Fehim Işık, Özgür Gündem gazetesi kapatılmadan önce gerçekleştirilen ‘Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği’ kampanyasına katıldıkları için haklarında açılan davada İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde hâkim karşısına çıktı. (6 Ekim 2016)
-Evrensel muhabiri tutuklandı
Mersin’de haber takibi sırasında gözaltına alınan, 16 gün sonra adli kontrolle serbest bırakılan Evrensel muhabiri Cemil Uğur, gittiği karakolda gözaltına alındı. Uğur, çıkarıldığı mahkemede “örgüte üye olmak” ve “örgüt propagandası” suçlamasıyla tutuklandı. (6 Ekim 2016)
-Tutuklu gazeteci Kızılkaya: İşkence gördüm
Kapatılan Özgür Gündem gazetesinin tutuklu Yazı İşleriMüdürü İnanKızılkaya, mahkemeye yolladığı dilekçede, Silivri’de gardiyanlarca zorla çıplak aramaya maruz kaldığını; Özgür Gündem Gazetesi eski Genel Yayın Yönetmeni Zana Bilir Kaya ile ağır tecrit altında olduklarını bildirdi. (6 Ekim 2016)
-Gazeteci Gül, pasaportuna el konulduğu için ödül törenine gidemedi
Leipzig Basın Özgürlüğü ve Medyanın Geleceği Ödülü’nü Cumhuriyet gazetesi eski Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ile birlikte hak eden Cumhuriyet gazetesi Ankara Temsilcisi Erdem Gül, pasaportuna el konulduğu için törene katılamadı. (8 Ekim 2016)
-Gazeteciler, Bakan Albayrak’a soru soramadı
Doğan Yayın Holding Başkan Vekili ve Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Ali Yalçındağ üzerinden Medya Grubu’na yönlendirdiği Hacker grubu RedHack’in yayımladığı elektronik postalarla ortaya çıkan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, İstanbul’da gerçekleştirilen Dünya Enerji Kongresi öncesinde düzenlediği basın toplantısında, gazetecilerin sorularını almadı. Bakan Albayrak, basın toplantısına 10 dakikada sonlandırdı. (9 Ekim 2016)
-Bakan Albayrak için internette depolama sistemlerine sansür
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın damadı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’a ait olduğu iddia edilen e-postaların yüklendiği Dropbox, Google Drive ve One Drive depolama sistemleri sansürlendi. Tepkiler üzerine yasak kaldırıldı. (9 Ekim 2016)
-Kapatılan basın kuruluşlarının çalışanlarından oturma eylemi
Aralarında İMC TV ve Hayatın Sesi’nin de bulunduğu 10 kanalın çalışanları Diyarbakır’da, 3 gün sürecek oturma eylemi başlattı. (10 Ekim 2016)
-Gazeteci Hasan Cemal ifade verdi
T24 yazarı ve P24 Bağımsız Gazetecilik Platformu Kurucu Başkanı gazeteci-yazar Hasan Cemal, 11 Temmuz 2016 tarihinde yayımlanan “Fehman Hüseyin” başlıklı yazısının ardından İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosu tarafından “terör örgütü propagandası, terör örgütü üyesinin görüşlerini yayımlamak ve suçluyu övmek” iddialarıyla hakkında başlatılan soruşturma kapsamında ifade verdi. Hasan Cemal, yazısının ve görüşlerinin mesleki faaliyet çerçevesinde olduğunu ifade ederek “Gazetecilik suç değildir” dedi. (11 Ekim 2016)
-Gazeteci Ferit Demir’in evine baskın
DHA Tunceli muhabiri Ferit Demir’in evine sabah saat 05.00’da polis baskını yapıldı. Fotoğraf makinesi, kamerası, flash disklerinin yanı sıra tomografi görüntüleri ve çocuğunun ders CD’lerine de el konulduğunu söyleyen Ferit Demir, “Sadece doğru ve tarafsız haber yazdığım için evim basıldı” dedi. Gazeteci Demir’in yanı sıra EMEP ve DBP yöneticilerinin evleri de basıldı. (11 Ekim 2016)
-Nuriye Akman ve Lale Kemal tahliye edildi
‘15 Temmuz Darbe Girişimi’ sonrası, başlatılan FETÖ/PDY soruşturması kapsamında tutuklanan Zaman gazetesinin eski yazarlarından Nuriye Akman ve Lale Kemal, serbest bırakıldı. (12 Ekim 2016)
-Tamamı Türkçe çıkmayan gazetelere resmi ilan yok!
Resmi ilanlara ilişkin Basın İlan Kurumu’nca yapılan yönetmelik değişikliği kapsamında, tamamı Türkçe olmayan gazetelere artık resmi ilân verilmeyecek. Yönetmeliğin, ‘Gazetelerin Genel Vasıfları’nın sıralandığı yedinci bölümündeki 39. maddenin 2. fıkrasında, “Gazetelerin asgari yüzölçümü içerisinde yer alan hususi ilan ve reklamlar dışındaki her türlü yazı metnini Türkçe yayımlaması zorunludur” hükmü yer aldı. (13 Ekim 2016)
-Kapatılan Zaman ve Today’s Zaman’ın eski yöneticileri için yakalama kararı
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, ‘15 Temmuz Darbe Girişimi’nin ardından medya mensuplarına yönelik yürütülensoruşturma kapsamında, kapatılan Today’s Zaman Gazetesi eski Genel Yayın Yönetmeni Bülent Keneş, kapatılan Zaman Gazetesi eski muhabiri Şemsettin Efe ve eski yazarı Abdulkerim Balcı hakkında ‘darbeye teşebbüs’ iddiasıyla yakalama kararı çıkardı. (17 Ekim 2016)
-DİHA Muhabiri İdris Sayılgan gözaltına alındı
DİHA’nın Muş muhabiri İdris Sayılgan, sabah saatlerinde Yeşilyurt Mahallesi’nde bulunan evine yapılan polis baskınında gözaltına alındı. (17 Ekim 2016)
-Can Dündar’a ‘Özgür Gündem’le dayanışma’ davası
Kapatılan Özgür Gündem gazetesi ile dayanışmak amacıyla gazetenin “Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği” kampanyasına katılan Can Dündar ve müzisyen besteci Şanar Yurdatapan hakkında dava açıldı. (17 Ekim 2016)
-Gazeteciye karikatür davası
Kanun hükmünde kararname (KHK) ile kapatılan basın organlarından Bugün gazetesinin Ankara Temsilcisi, Türkiye dışında olan Adem Yavuz Aslan hakkında Twitter’da paylaştığı bir karikatür nedeniyle “Cumhurbaşkanına hakaret” davası açıldı. (20 Ekim 2016)
-Tutuklu yazar Bulaç’a, “Reis’in kadrini bilmediniz sürüneceksiniz” tehdidi
FETÖ/PDY üyeliği iddiasıyla Silivri Cezaevi’nde tutuklu bulunan kapatılan Zaman Gazetesi eski yazarı Ali Bulaç, ifadesinin alındığı sırada odaya giren bir polisin kendisine ağır hakaretler ettiğini söyledi. Kendisini ziyaret eden CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu’na yaşadıklarını anlatan Bulaç, hiçbir fiziki şiddet görmediğini ancak sorgu sırasında bir polisin, “Ahmet Taşgetiren gibi hareket etmedin, sen daha çok sürüneceksin. Bak o nerde sen buradasın. Reis’in kıymetini bilemediniz, dürüstlüğünü iyiliğini bilmediniz. Bu yaşta burada sürünüyorsun, daha da sürüneceksiniz” dediğini, daha ağır sözlerin de söylendiğini fakat söyleyemediğini aktardı. (20 Ekim 2016)
-Hâkimden gazetecilere engelleme
İstanbul 40. Asliye Ceza Mahkemesi’nden, Karaköy’de Mart 2015’te, bir hamamda iki Fransız kadın turiste cinsel saldırıda bulundukları iddia edilen 4 hamam çalışanın yargılandığı dava, keyfi şekilde gazetecilere ‘kapatıldı’. Cumhuriyet Gazetesi muhabiri Canan Coşkun da dava salonuna girmek isterken şiddet gördü. (20 Ekim 2016)
-Dündar’a suikast girişiminde bulunan sanık 5.5 ay sonra tahliye edildi
İstanbul 28. Asliye Ceza Mahkemesi, Cumhuriyet Gazetesi’nin eski Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar’a, 6 Mayıs 2016 tarihinde İstanbul Çağlayan Adliyesi önünde silahlı saldırı düzenleyen; saldırıda sırasında NTV muhabiri Yavuz Şenkal’i bacağından yaralayan sanık Murat Şahin’i, tahliye etti. Sanık Şahin cezaevinde 5.5 ay kaldı. (21 Ekim 2016)
-Doğruhaber ve Rehbet TV’ye silahlı saldırı
İstanbul Esenler’de bulunan Doğruhaber gazetesi ve Rehber TV’nin binasına silahlı ve molotoflu saldırı düzenlendi. (24 Ekim 2016)
-Hürriyet’e ByLock haberi için soruşturma
ByLock’un kuruluşundan bu yana patentini elinde bulunduran David Keynes ile İsmail Saymaz’ın yaptığı röportaj ile ilgili Hürriyet gazetesine, ‘delil karatma’ suçundan soruşturma açıldı. (24 Ekim 2016)
-DİHA muhabiri Sayılgan tutuklandı
Muş merkezde 17 Ekim 2016 tarihinde yapılan ev operasyonunda gözaltına alınan Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri İdris Sayılgan, tutuklanarak cezaevine gönderildi. (25 Ekim 2016)
-Antalya’daki patlama sonrası yayın yasağı
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nın Çevreyolu üzerindeki binasının otoparkında yaşanan patlamanın ardından Valilik tarafından yayın yasağı konuldu. (25 Ekim 2016)
– MHP Genel Başkanı’ndan ANKA muhabirine: Zaten siz böyle soru sorarsınız
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Meclis’te bir grup gazetecinin sorusunu yanıtlarken ANKA muhabirinin, başkanlık tartışmaları ile ilgili “Neden şimdi bu tartışmayı gündeme getirdiniz? 15 Temmuz soruşturması var, Türkiye’nin öncelikleri var, AK Parti’nin gündeminden düşen bir tartışmayı zamanlama olarak neden gündeme getirdiniz?” sorusuna karşılık “15 Temmuz’dan sonra çok ciddi olayların yaşandığı bir ortamda kaos kriz arzulayan ikinci darbecilerdir. Onu da önümüzdeki günlerde her birlikte görürsünüz” yanıtı verdi. Aynı gazetecinin, “FETÖ ile ilgili ikinci bir risk mi var? Hala tehlike geçmedi mi?” sorusu üzerine ise “Siz hangi gazetenin mensubusunuz?” sorusunu sorudu. “ANKA Ajansı” yanıtını alan Bahçeli, “Zaten siz böyle sorular sorarsınız” dedi. (25 Ekim 2016)
-Kanal D’nin sabah haber programı ekibine beraat
Kanal D’nin sabah haber programında, HDP mitingine ilişkin yayınlanan haberde gözüken bir pankart nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hakaret edildiği gerekçesi ile haklarında 1 yıl 2 aydan 4 yıl 8 aya kadar hapis cezası istemiyle dava açılan programın sunucusu İrfan Değirmenci, Kanal D Haber Genel Yönetmeni Süleyman Sarılar, Haber Müdürleri Fevzi Yeniçeri ve Ali Ekber Aydın, Bakırköy 39 Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada beraat etti. (25 Ekim 2016)
-Evrensel gazetesi yöneticilerine beraat
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, “Terör örgütü propagandası yapma”, “Suç ve suçluyu övmek” suçlamalarıyla yargılanan Evrensel gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Vural Nasuhbeyoğlu hakkında beraat kararı verildi. (25 Ekim 2016)
-‘Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği’nin yargılanmasına devam edildi
Kapatılan Özgür Gündem gazetesi ile dayanışma amacıyla yapılan ‘Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği’ kampanyasına katıldıkları için ‘Örgüt propagandası yapmak’ suçlamasıyla haklarında dava açılan Evrensel gazetesi yazarı İhsan Çaralan, DİSK Basın İş Genel Başkanı Faruk Eren ve gazeteci Ertuğrul Mavioğlu ile Özgür Gündem gazetesinin Sorumlu Yazı İşleri Müdürü İnan Kızılkaya’nın yargılanmasına İstanbul Çağlayan Adliyesi’ndeki 13. ve 14. Ağır Ceza Mahkemelerinde devam edildi. (25 Ekim 2016)
-‘Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği’ için bir dava daha
‘Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği’ kampanyası nedeniyle bir dava daha açıldı. Kabul edilen iddianame kapsamında, Özgür Gündem gazetesinin Sorumlu Yazı İşleri Müdürü İnan Kızılkaya ile oyuncu Deniz Türkali yargılanacak. (25 Ekim 2016)
-Kapatılan Özgür Gündem’in yöneticileri hâkim karşısındaydı
Kapatılan Özgür Gündem gazetesinin eski Eş Genel Yayın Yönetmeni Eren Keskin ile gazetenin Yazı İşleri Müdürü Reyhan Çapan’ın, “Terör örgütü propagandası” suçlamasıyla İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davalarına devam edildi. Hâkim bir sonraki duruşmayı 26 Ocak 2017 tarihine erteledi. Keskin ve Çapan,aynı gün, TCK 301’inci madde kapsamında haklarında açılan iki ayrı davada da hâkim karşısındaydı. (25 Ekim 2016)
-Atılım gazetesi yazar ve muhabirlerinin yargılamasına devam edildi
Atılım gazetesinin 16 muhabir ve yazarının yargılanmasına, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi. (25 Ekim 2016)
-DİHA’ya 47’nci, sendika.org’a 12’nci kez engelleme
Dicle Haber Ajansı (DİHA) ve sendika.org internet sitesine bir kez daha erişim engeli konuldu. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK) aldığı bu son erişim engeli kararlarıyla, DİHA’ya 47’nci, sendika.org’a da 12’nci kez erişim engeli konulmuş oldu. (25 Ekim 2016)
-Kışanak ve Anlı’nın gözaltına alınması sonrası internet kesintisi
Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eş Başkanları Gültan Kışanak ile Fırat Anlı’nın gözaltına alınmasının hemen ardından Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki birçok ilde hem sabit, hem mobil hatlardan internet erişimi kesildi. (25, 26 Ekim 2016)”