Tayland’ın başkenti Bangkok’ta hükümet karşıtı protestocular, kamplarını dağıtmaya çalışan ordu birlikleriyle çatışmalarını sürdürüyor.
Ordu, bir barikatın arkasında mevzilenen göstericilere silah, basınçlı su ve gözyaşartıcı bombayla müdahale etti.
Kentten gelen haberlerde, ordunun saldırısı sırasında 1’i İtalyan foto muhabiri olmak üzere 5 kişinin hayatını kaybettiği, onlarca kişinin yaralandığı belirtiliyor.
Askerler, hükümetin göstericilere kamptan ayrılmaları yolundaki ultimatomunun ardından, zırhlı araçlarla bölgeyi kuşatmıştı. Bu sabah, hoparlörlerden, “Bölgeyi dergal terkedin. Görevliler bir operasyon başlatmak üzere!” duyurusu yayınlandı.
Hükümet, göstericiler orada kalmaya devam ettikçe, kendileriyle müzakere edilmeyeceğini ve güvenlik operasyonun gün boyunca sürdürüleceğini söylüyor.
Tayland hükümeti, ülkede artan şiddet olaylarını sona erdirmek için, Kızıl Gömlekli protestocularla arabulucular yoluyla görüşme önerisini reddetti.
Bangkok’ta çatışmaların başlamasından bu yana hayatını kaybedenlerin sayısı 40 dolayında.
Kızıl Gömleklilerin liderleri, Tayland Senatosu üyelerinin gözetiminde yapılacak yeni görüşmelere ‘evet’ demişti.
Hükümet ise görüşmelere başlamak için protestocuların kentin finans merkezi yakınlarında kurdukları kamptan çıkmaları talebinde ısrarcı.
Hükümetin bakanlarından Satit Wonghnongtaey, gerginliğin ve şiddet olaylarının “silahlı terörist grupların hükümete ve sivillere saldırması üzerine” çıktığını söyledi.
Hükümet danışmanlarından Korbsak Sabhavasau da, “Biz hala hazırız görüşmeye. Ama önce protestoların sona ermesi gerek!” dedi.
Hükümet yetkilileri eylemcilerin kadın ve çocukları ‘canlı kalkan’ olarak kullandığı suçlamasında bulunuyor. Ordu da bugünkü bir basın toplantısında eylemcilerin bir bebeği barikatlar üzerinden gösterdiği görüntüleri basın mensuplarına sundu.
BBC’nin Güneydoğu Asya muhabiri Rachel Harvey, protestocularla hükümet arasındaki çatışmaların önceki günlere göre daha az şiddetli olduğunu söylüyor.
Kızıl Gömleklilerin liderlerinden Nattawut Saiuka ise gazetecilere yaptığı açıklamada, “Eğer olaylar bu şekilde devam ederse, kaç kişinin daha öleceğini bilemeyiz.” dedi.
Ancak, ordu birliklerinin operasyonuna rağmen, binlerce gösterici kent merkezindeki kampta kalmaya devam ediyor.
Bangkok’taki BBC muhabiri, Kızıl Gömlekliler hareketinin, eski Başbakan Taksin Şinavat’ın devrilmesi ardından Şinavat’a destek için başladığını, ancak şu sıralarda, çoğunluğunu yoksulların oluşturduğu göstericilerin kendi mücadelelerini sürdürdüklerini söylüyor.
Eylemlerine iki ay önce, erken seçim düzenlenmesi talebiyle başlamış olan göstericiler mücadelelerini, kırsal kesimlerde yaşayan yoksulların elit kesime karşı giriştiği bir “sınıf savaşı” olarak nitelendiriyor.
Muhalif göstericiler, hükümetin 10 Nisan’da 25 kişinin ölümüyle sonuçlanan daha önceki şiddet dalgasının da sorumluluğunu üstlenmesini istiyor.
Göstericilerin ve hükümetin temsilcileri daha bir kaç gün öncesine dek uzlaşma arıyordu.
Hatta, Başbakan Abhisit Vejjajiva, 14 Kasım’da erken seçime gitme sözü bile vermişti.