Danimarka’da, Glostrup Üniversitesi Hastanesi’nce 12 bini aşkın kadın hemşire üzerinde yapılan araştırmanın sonuçlarına göre, iş yaşamındaki baskılar genç kadınlar üzerinde, 50’li, 60’lı yaşlarındaki kadınlara olduğundan daha fazla etki yapıyor.
İngiltere Kalp Vakfı, işyerinde stresli bir ortam içinde bulunan kişilere, bu duruma olumlu bir bakışla yaklaşmaları tavsiyesinde bulundu.
Merdivenleri kullanmak
Vakıf’ta çalışan kalp hastalıkları hemşiresi June Davison, işyerlerinde stres altında olan kişilerin bu baskılarla nasıl baş edebilecekleri konusunda, çalışma arkadaşları ya da yöneticileriyle görüşmelerini önerdi ve “Çalışma saatleri içinde daha faal olmalısınız. Asansör yerine merdivenlerden inip çıkmak ve evden işe giderken, yolun bir bölümünü yürüyerek katetmek, stresle baş etmenize yardımcı olur ve kalp sağlığınızı pekiştirir.” dedi.
Stresli iş yaşamının erkeklerde kalp hastalığı tehlikesini artırdığını gösteren pekçok gösterge bulunmakla birlikte, stresin kadınlar üzerindeki etkilerini araştıran çalışma sayısı çok daha düşük düzeyde.
Son araştırmada yaşları 45’le 64 arasında değişen 12 bini aşkın kadın hemşireye, işyerlerinde karşılaştıkları baskılar soruldu ve 1993-2008 yılları arasında bu kadınların sağlık durumları izlendi.
Bu süre içinde 580 kadın hemşire iskemik kalp hastalığından hastaneye kaldırıldı. Bunların 369’unda göğüs ağrısı saptandı, 138 kişiyse kalp krizi geçirdi.
Yaş grupları
Sigara alışkanlığı ve şeker hastalığı gibi tehlike yaratan koşulları hesaba kattıktan sonra, araştırmacılar, işyerlerindeki stresi ‘aşırı yüksek’ bulanların, stres düzeyini normal bulanlara kıyasla yüzde 35 daha fazla kalp hastalığına yakalanmaları oladılığı bulunduğunu kaptadılar.
Ancak bu sonuçlar yaşlara göre değerlendirildiğinde, yalnızca 50 ve altındaki yaşlarda olan kadınların daha büyük bir tehlike altında oldukları belirlendi.