Aralarında bazı dernekler ve internet sitelerinin de bulunduğu “İnternet’te Sansüre Karşı Ortak Platform”, sansür amaçlı olarak kullanıldığını söylediği 5651 sayılı kanunun kaldırılmasını istiyor.
Platform geçen haftasonu İstanbul’da düzenlenen bir toplantı ile oluşturulmuştu.
Türkiye’de internet yasası olarak da bilinen kanun, ilgili kuruluşa belli durumlarda internet sitelerine erişimi engelleme imkanı tanıyor.
Bu konudaki yetkiyi Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’ndaki (BTK) Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) İnternet Daire Başkanlığı kullanıyor.
İnternet’te Sansüre Karşı Ortak Platform, bugün yayınladığı deklarasyonda, internet kullanıcılarının düşünce özgürlüğü ve bilgiye erişim hakkının engellenemeyeceğini söylüyor.
Açıklamada “Sansür ülke ekonomisine de kabul edilemez bir bedel yüklemektedir” deniyor.
- Bilişim Hakları İnternet Sitesi
- Türkiye İnsan Hakları Vakfı
- Bianet
- SansüreSansür
- Netdaş
- Ekşi Sözlük
- Türkiye Korsan Partisi Hareketi
- Genç Siviller
Bu durumun anayasaya ve hukukun temel ilkelerine aykırı olduğunu söyleyen platform BTK ve TİB tarafından alınan karar ve uygulamanın ölçüsüz ve tutarsız olduğunu savunuyor.
Ortak açıklamaya katılan sivil gruplar, erişim engelleme yönteminin hukuka aykırı içeriği engellemede yetersiz olduğunu da savunuyor.
Açıklamada engelleme kararlarının, hukuka aykırı olduğu iddia edilen içeriğin yanında, belli bir alan adı içinde bulunan milyonlarca diğer sayfaya da erişimi imkânsız kıldığı vurgulanıyor.
Platform, Türkiye’de mahkeme kararları ve idari engellemelerle 5000’den fazla internet sitesinin şu anda erişime kapalı olduğunu savunuyor.
Buna göre yüzlerce internet sitesi de ilgili yasanın kapsamı dışında engellendi.
5651 sayılı kanunun, çocukları zararlı içerikten korumak amacıyla hazırlandığını söyleyen sivil gruplar, uygulamanın bu amaca hizmet etmediğini ve farklı alanlarda sansürü beraberinde getirdiğini söylüyor.
Ortak platform, gerekli adımlar atılmazsa TİB İnternet Daire Başkanı Osman Nihat Şen, BTK Başkanı Tayfun Acarer ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın istifa etmesi gerektiğini söylüyor.
İnternet’te Sansüre Karşı Ortak Platform’un açıklamasından
Ankara’da bulunan Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı ise geçen hafta bir açıklama yayınlayarak Google gibi bazı site ve hizmetlerin erişimlerinin kendilerince engellenmediğini söylemişti.
TİB, Google’a ait bir IP adresinin, İstanbul’daki bir mahkemenin kararı ile “doğrudan erişim sağlayıcılar tarafından” 7 Haziran’da engellendiğini söylüyor.
Başkanlık, engelleme haberlerinde belirtilen IP adresi üzerinde Google Apps hizmetlerinin verildiğini de söylüyor.
Bu site, kurumsal e-posta, Google Dokümanlar, Google Takvim ve Google Talk’un da yer aldığı çeşitli Google hizmetlerini kapsıyor.
TİB, bu IP adresi hakkında bir engelleme tedbiri uygulamadıklarını söylüyor.