TMK Mağduru çocuklarla ilgili yasal düzenleme uzun bir aradan sonra yeniden gündeme alındı. Adalet Komisyonu’nda görüşülen yasa teklifine ilişkin somut bir sonuç çıkmazken, bu komisyon da teklifi başka bir komisyona gönderme kararı aldı. Yasa teklifi Adalet Komisyonu’nda görüşülürken, Terörle Mücadele Kanunu (TMK) mağduru çocukların aileleri ve Çocuklar İçin Adalet Çağırıcıları da Meclis’te düzenledikleri basın toplantısıyla teklifi eleştirdiler ve Başbakan’a “tam çözüm” sözünü tutması çağrısında bulundular. TMK mağduru çocukların aileleri Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin ve Adalet Komisyonu’ndan randevu talep ettiler ancak bu talebe olumlu yanıt alamadılar.
ADALET KOMİSYONU ALT KOMİSYONA GÖNDERDİ
TBMM Adalet Komisyonu gündeminde bulunan TMK Mağduru çocuklarla ilgili yasa teklifi, tasarı ile birleştirilerek, alt komisyona gönderildi. Ahmet İyimaya başkanlığında toplanan Adalet Komisyonu, AKP Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç, Batman Milletvekili Mehmet Emin Ekmen ve Diyarbakır Milletvekili Abdurrahman Kurt’un, ‘Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ ile ‘Terörle Mücadele Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’ birleştirilerek, alt komisyona havale edilmesine karar verdi. AKP’li vekiller yapılacak düzenleme ile çocukları topluma kazandırmayı amaçladıklarını söylerlerken, BDP Hakkari Milletvekili Hamit Geylani ise hazırlanan düzenlemenin, yaşanan sorunları ortadan kaldırmaktan uzak olduğunu dile getirerek, çocukların tamamen, Terörle Mücadele Yasası kapsamından çıkarılmasını gerektiğini belirtti.
MHP Ordu Milletvekili Rıdvan Yalçın ise teklifin alt komisyona gitmesini istemezken, bunun bir an önce Genel Kurul’a gelmesini teklif etti.CHP Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ünlütepe, teklifin tali komisyon olarak İçişleri Komisyonu’nda görüşülmesi gerektiğini söyledi. Görüşmelerdezaman zaman hararetli tartışmalar kavgaya dönüştü ve görüşmelere ara verildi. Komisyon çocukların durumunu iyileştirecek adımları hızlandıracak bir karar almayarak, yasa teklifinin bu kez de bir alt komisyonda görüşülmesine karar vererek toplantıyı bitirdi.
TMK KÜRT ÇOCUKLARI VURUYOR
Yasa teklifi Adalet Komisyonu’nda görüşülürken, TMK mağduru çocukların aileleri de basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısında aileler adına konuşan Arif Akkaya, iki yıldır mücadeleye devam ettiklerini belirterek “TMK Kürt çocuklarını vuruyor. Yarın Türkiye’de yaşayan her bireyi de vurabilir. Bir çocuklarımızı sokağa sürmüyoruz. Bizim çocuklarımızı sokaktan toplayan güvenlik görevlileri var.
Elinde kitap, okula giderken gözaltına alınan çocuklarımız var”şeklinde konuştu. Diyarbakır E Tipi Cezaevi’nde 31 çocuğun olduğunu, bu çocukların ailelerine ve avukatlarına bilgi verilmeden farklı illere nakledildiğini söyleyen Akkaya, bu çocuklardan 8’inin Diyarbakır’daki duruşmaya bile getirilmediğini kaydetti. Çocukların ellerine kelepçe vurulduğunu, Bitlis ve Mardin cezaevlerinde çocuklara işkence yapıldığının ortaya çıktığını savunan Akkaya, “Türkiye’nin böyle kara bir lekeyle yaşamasını kabul etmiyoruz” diye konuştu.
BAŞBAKAN’A ‘SÖZÜNÜ TUT’ ÇAĞRISI
Çocuklar İçin Adalet Çağırıcıları Aktivisti Mehmet Atak ise 32 ilde çocukların yetişkin gibi TMK’dan yargılandığını söyledi. Hükümetin, Meclis tatile girmeden konuyu gündeme getirme sözünü tuttuğunu ifade eden Atak, “Ancak Başbakan tam çözüm sözü verdi. Bu teklif tüm çocukları hapisten kurtarmıyor. Başbakan’a tam çözüm sözünü tutması gerektiğini hatırlatıyoruz” dedi. Komisyonda görüşülen teklifin TMK mağduru çocuklar arasında ayrım yaptığını ifade eden Atak, “Teklifle yapılan en büyük iyileşme, eskiden üzerinizdeki tişört bile silah sayılıyordu.
Şimdi silahlar dörtle sınırlandırıldı. Ancak bu teklif çocuğu çocuk olarak görmüyor, hala terörist olarak görüyor. Cihaner’in yargılanmasının uzun sürdüğü, bunun insan haklarına aykırı olduğu gerekçesiyle barolar eylem yapıyor ancak 15 yaşında hapse giren ve 3 yıldır yargılanan çocuklar var” şeklinde konuştu. Atak, komisyonda, DSP’li Ayşe Jale Ağırbaş ile BDP Eş Başkanı Gültan Kışanak’ın ailelerin taleplerine uyan yasa teklifleri olduğunu belirterek, AKP’nin teklifinin bu tekliflerle birleştirilerek görüşülmesini istedi.
ŞAHİN VE KOMİSYON RANDEVU VERMEDİ
TMK mağduru çocukların aileleri BDP, CHP ve AKP grup başkan vekilleriyle görüşen ailelerin randevu istediği Meclis Başkanı Mehmet Ali Şahin ve Adalet Komisyonu ise talepleri reddetti. (ANKARA)
ÇOCUKLAR ÖZGÜR DEĞİLSE TOPLUM DA DEĞİLDİR
Toplantıda konuşan BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel de, TMK mağduru çocukların aileleri ve Çocuklar İçin Adalet Çağırıcıları temsilcileri ile Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, Adalet Komisyonu’nda görüşülen yasa teklifini değerlendirdi. Yasa teklifinin TMK mağduru çocukların aileleri ve hukukçuların beklentilerini karşılamadığını söyleyen Tuncel, “Bir ülkede çocuklar özgür değilse o ülkenin ve toplumun özgür olduğu söylenemez. TMK Kürt sorununun ortaya çıkarttığı bir durum. Kürt sorununda demokratik adımlar atılsaydı bu çocuklar TMK’dan yargılanmayacaktı.
SÜRGÜN ÇOCUKLARIN AİLELERİNE DESTEK