Boston Danışma Grubu tarafından hazırlanan raporda, zengin ailelere ait ‘yönetim altındaki malvarlığı’ oranının dünyada en yüksek Ortadoğu’da olduğu belirtildi.
Araştırmada milyoner ailelerin toplam nüfusa oranı da değerlendirildi. Buna göre milyoner aile yoğunluğu dünya sıralamasında, Kuveyt yüzde 8.4 ile dördüncü, Katar yüzde 7.4 ile beşinci ve Birleşik Arap Emirlikleri yüzde 6.2 ile altıncı sırada.
Malvarlığı çeşidi olarak nakit ve depozitler yüzde 54 ile öne çıkarken, hisse senedi ve bonolar yüzde 25 ve yüzde 21 olarak sıralandı. Bölgenin geçen yılki gelir havuzunun değeri 10 milyar dolar olarak tahmin ediliyor. Bunun büyük kısmının kıyı ötesindeki finans merkezlerinde toplandığı kaydedildi.
Boston Danışma Grubu ortağı ve idari müdürü Dr. Sven-Olaf Vathje, Ortadoğu ve Afrika’daki yönetim altındaki malvarlığının değerinin 2009’da yüzde 13 artarak 3.9 trilyon dolara ulaştığını söyledi. Bu rakam bir önceki yıl 3.5 trilyon dolarda kalmış ve 2007’ye kıyasla yüzde 9 düşmüştü.
Dr. Vathje ayrıca Ortadoğu ve Afrika’daki zenginliğin neredeyse yarısının 6 üye ülkeden oluşan Körfez İşbirliği Konseyi’nden geldiğini vurguladı. Araştırmada yüksek servet yoğunluğu, portföylerdeki nakit oranı ve kıyı ötesinde tutulan zenginlik gibi özelliklerin Körfez’e has olduğu aktarıldı. Örnek olarak Kuveyt’teki zenginliğin yüzde 45’inin kıyı ötesinde tutulduğu ifade edildi.
Rapora göre, küresel servet yüzde 11.5 artarak geçen yıl 111.5 trilyon dolara ulaştı. Amerika Birleşik Devletleri, 4.7 milyon ile en çok milyoner aileye sahip ülke. ABD’yi Japonya, Çin, İngiltere ve Almanya takip ediyor
dünyabülteni