Avrupa geneline yayılan kriz, Berlin’deki Uluslararası Finans Piyasası Konferansı’nda ele alınırken, Başbakan Angela Merkel’in yaptığı açıklamalar gündeme damgasını vurdu. Başbakan, Yirmiler Grubu’nu özel banka vergisi üzerinde anlaşmaya davet etti.
Toronto’daki Dünya Ekonomik zirvesine ev sahipliği yapacak olan Kanada hükümeti, “banka müşterilerinin maliyetini artırmaktan başka bir şeye yaramayacağı” gerekçesiyle Berlin yönetiminin teklifine karşı çıkmıştı. Angela Merkel Berlin’deki konferansta, önde gelen sanayi ülkelerini aynı hedefler etrafında birleşmeye çağırdı ve bazı ülkelerin ‘oyun bozanlık etmesinden’ rahatsızlık duyduğunu dile getirdi.
Değerli kağıtlarla yapılan spekülatif açık satış işlemlerini kısmen yasaklatarak ortaklarını şaşkınlığa uğratan Almanya’nın hükümet lideri, Berlin buluşmasında finans piyasasına çeki düzen vermekten çekinen ülkelere sitem etti: Merkel şöyle konuştu:
“Üç ülkenin çıkıp, ‘ama bankacılık krizi bizi etkilemedi’ demesi son derece hayal kırıcı bir davranıştır ve sorunu çözümsüzlüğe götürür. Bu nedenle rica ediyorum: 20’ler zirvesinde ortak bir sinyal vererek gücümüzü kanıtlayalım.”
Ancak Başbakan Merkel’in ricası boşa gideceğe benziyor. Kanada Maliye Bakanı Yirmiler Grubu’nda ortak görüş benimsenmediğini açıkça dile getirmişti.
Bir uyarı da Maliye Bakanı’ndan
Finans piyasasıyla ilgili reform çabalarının ihmale gelmeyeceğini ihtar edenler arasına Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble de katıldı. Bakan, G-20 temsilcilerine hitaben yaptığı konuşmada, “Bu fırsatı iyi değerlendirmeliyiz. Yunanistan krizi ve bu krizin bütün Euro bölgesine yansıması, reformları ihmal edemeyeceğimizi bize göstermiş oldu” dedi.
Yirmiler Grubu, finans krizinin küresel ekonomik krize dönüşmesinin ardından, yani bundan bir buçuk yıl kadar önce finans piyasaları ve yatırım araçlarıyla yapılan işlemlerin daha sıkı kurallara bağlanacağına dair söz vermişti. Almanya hükümeti şimdi verilen sözlerin yerine getirilmesini bekliyor.
Amaç spekülasyon değil, refah artışı olmalı
Başbakan Angela Merkel özel bankacılık vergisinin adaletin gereği olduğunu ve finans piyasasını çökertmeyeceğini belirterek bu verginin uluslararası alanda uygulanmasına çalışacağını duyururken Maliye Bakanı Schaeuble de finans piyasası reformunun ekonomik riskleri asgariye indirmekten başka bir amaç taşımadığını vurguladı. Bakan şöyle konuştu:
“Bu reformları, adı spekülatöre çıkan aktörleri günah keçisi yapmak için değil, refah artışına katkıda bulunması beklenen finans piyasaları bu görevi artık tam olarak yerine getiremedikleri için arzuluyoruz.”
Editör: Beklan Kulaksızoğlu