İsmailağa Tarikati’nin ve Fethullah Gülen Cemaati’nin yasadışı faaliyetlerini soruşturduğu için tutuklanan Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner’in yargılandığı “Erzincan davası” başladı. Cihaner duruşmaya getirilirken, tutuksuz yargılanan Org. Berk duruşmaya katılmadı.
Bazı medya organları tarafından “Erzincan’daki silahlı terör örgütü davası” olarak adlandırılan Erzincan davası başladı. 10’u tutuklu 14 sanığın yargılandığı davanın ilk duruşmasına, tutuksuz yargılanan 3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk katılmazken, tutuklu bulunan Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner adliyeye getirildi.
Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya tutuklu sanıklar Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner, Eskişehir İl Jandarma Alay Komutanı Kıdemli Albay Recep Gençoğlu, Erzincan İl Jandarma İstihbarat Şube Müdürü Nedim Ersan, Erzincan İl Jandarma İstihbarat Müdür Yardımcısı Üsteğmen Ersin Ergut, Yaylabaşı Karakol Komutanı Murat Yıldız, Astsubaylar Orhan Esirger ve Şenol Bozkurt, MİT Erzincan Şube Müdürü Şinasi Demir ile MİT mensupları Sadri Barkın İnce ve Kıvılcım Üstel ile tutuksuz sanıklar Erzincan İl Jandarma Alay Komutanı Albay Ali Tapan, 3. Ordu İstihbarat Başkanlığı Plan Eğitim Subayı Ahmet Saraçlar ve Erzincan’da av bayiliği yapan Yaşar Baş ile sanık yakınları katıldı.
eski YARSAV Başkanı Eminağaoğlu da izledi
Duruşmayı CHP Genel Başkan Yardımcısı Yılmaz Ateş, CHP Sivas Milletvekili Malik Ejder Özdemir, CHP Erzincan Milletvekili Erol Tınaztepe ve eski YARSAV Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu ile 2 sanık yakını da izledi.
Duruşma kimlik tespitlerinin yapılmasıyla sürüyor.
Protesto gösterileri olabileceği gerekçesiyle çevrede önlem alındı.
Duruşma salonuna sınırlı sayıda gazetecinin girmesine izin verilirken canlı yayın araçları adliye önünde bekliyor.
Erzincan’da neler olmuştu?
Olaylar Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner’in ilde İsmailağa Tarikatı ve Fethullah Gülen Cemaati’nin yasadışı faaliyetlerini soruşturmak istemesi üzerine başladı. Bu soruşturma kapsamında bazı kişilerin gözaltına alınması üzerine, Yetkili Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal, cemaatin ‘silahlı’ olduğunu öne süren bir ihbar mektubunu gerekçe gösterip dosyayı soruşturma yetkisinin kendisinde olduğunu belirtti. Oysa Cihaner’e göre grup ‘silahlı’ değildi. Dosya Erzurum’a gittikten sonra iddianama oluşturuldu ancak sanıklar salıverildi.
Bu sırada Taraf gazetesi “irticayla mücadele eylem planı” haberini yaptı. Yenişafak gazetesi bu planın Erzincan’da yürürlüğe konulduğunu iddia etti.
Erzincan’da DSİ’ye ait baraj gölünde mühimmat bulundu. Savcı Şanal soruşturma başlattı. İlde tutuklamalar başladı.
Cihaner’e, ‘görevi kötüye kullanmak’, ‘resmi belgede sahtecilik ve suça azmettirme’ ile ‘imar kirliliğine neden olmak’tan 26 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı.
Cihaner’in uzun süredir dinlendiği ortaya çıktı.
Erzurum Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Osman Şanal, polis ekibiyle birikte MİT binasına baskın yaptı. Çatışmanın eşiğinden dönüldü.
Askeri yetkililer tutuklanırken, 16 Şubat’ta Şanal Erzincan Adliyesini bastı, Cihaner’i gözaltına aldı. Cihaner’in evinde arama yapıldı.
(soL – Haber Merkezi)