İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (Mazlum-Der) 2009 Dünya İnsan Hakları Raporu’nu açıkladı.
Rapora ilişkin değerlendirmelerini gazetecilere aktaran Mazlum-Der İstanbul Şube Başkanı Cihat Gökdemir, Orta Asya, Ortadoğu ve Kafkasya merkez olmak üzere İslam dünyasında yaşanan krizler yerini Afganistan, Irak, örneklerinde olduğu gibi doğrudan işgallere bıraktığını söyledi.
Filistin’de yaşanan insan hakları ihlalleri ve Gazze’de İsrail’in uyguladığı insanlık dışı ambargo halen devam etmekte olduğuna dikkat çeken Gökdemir, 11 Eylül’den sonra İslamofobiye bağlı olarak Batılı ülkelerde Müslüman nüfusa dönük hak ihlallerinin arttığını kaydetti.
GAZZE’DE KATLİAMA SESSİZ KALINDI
Gazze’de 22 gün gibi kısa bir sürede bin 500 insanın İsrail tarafından katledildiğini hatırlatan Gökdemir, BM, AB ve diğer Batılı ülkelerin sessiz kalarak bu suça ortak olduklarını kaydetti.
Yemen’de ABD’nin 3. işgal cephesini açma girişimlerinin bölgede yeni bir insani kriz yarattığını ifade eden Mazlum-Der temsilcisi, İran’da seçimlerden sonra başlayan kaosun ciddi hak ihlallerini beraberinde getirdiğini belirtti.
Irak’ta her geçen gün ölümlerin arttığını hatırlatan Gökdemir Afganistan’da ise NATO uçaklarının sivil hedefleri vurarak yüzlerce insanın ölmesine neden olduğunu dile getirdi.
Gökdemir konuşmasını şöyle sürdürdü: “Doğu Türkistan’da Temmuz ayında yaşanan olaylar, Çin’in özellikle Doğu Türkistan ve Tibet’te haksızlıklarına hızı kesmeden devam ettiğini göstermiştir”. Doğu Türkistan ile ilgili çalışma içinde olduklarını belirten Gökdemir, bu raporu önümüzdeki günlerde kamuoyuyla paylaşacaklarını kaydetti.
HAİTİ’DE İNSANLIK TRAJEDİSİNE TANIK OLDUK
“Latin Amerika’da Honduras’ta yaşanan darbe gerilimine ve Haiti’deki insanlık trajedisine tanıklık ettik” diyen Gökdemir ABD’de ise Obama’nın söz vermesine rağmen Guantanamo hapishanesini kapatmadığına dikkat çekti.
Afrika’nın doğusunda ve batısında, Somali’de ve Nijerya’da kaosun devam ettiğini kaydeden Gökdemir “Sudan’da ise bu yıl da kitlesel ölümler yaşanmış ve Devlet Başkanı Ömer El Beşir’le ilgili uluslararası soruşturmalar gündeme gelmiştir” diye belirtti.
Somali’de yoğun çatışma ve doğal afetler nedeniyle insanların yaşadıkları yerleri terk etmek zorunda kaldıklarının belirtildiği Mazlumder raporunda,Sudan’da ise 1 milyon 100 bin insanın mülteci hayatı yaşadığı kaydedildi.
Asya, Afrika ve Avrupa’dan 38 ülkenin mercek altına alındığı raporun Filipinler ile ilgili bölümünde 23 Kasım seçimlerinde Maguindanao Eyeleti’nde bir seçim konvoyuna düzenlenen saldırıda 27 gazeteci ve 22 kadının aralarında bulunduğu 70 kişinin öldürüldüğü hatırlatıldı.
Sri Lanka’da Tamiller’in “Singala” dilinin resmi dil olmasını kabul etmemesi üzerine ülkede çatışmaların yaşandığı ve binlerce Tamilin evlerini terk etmek zorunda kaldıkları belirtildi.Raporda onyıllarca süren iç savaş 2009 yılında Sri Lanka devletinin operasyonlarının ardından 7 bin sivilin hayatını kaybettiğine ve 100 bin kişinin yerlerini terk etmek zorunda kaldığına dikkat çekildi.
SURİYE’DE KÜRTLERE BASKILAR ARTTI
Suriye’nin Kürtlere karşı uygulanan baskı politikaları bir çok alanda kendini gösterdiği belirtilen raporda, özellikle Kürtlerin siyasi faaliyetlerine karşı ciddi baskılar olduğunun altı çizildi.
Suriye’de yaşayan 1,5 milyon Kürt’ten 350 bin’e yakınının ülke vatandaşı sayılmadıkları kaydedilirken, Kürtlerin Suriye vatandaşlarıyla evlenemediklerinden bahsedildi. Suriye’nin bu baskıları 2004’ten sonra daha da yoğunlaştırdığı vurgulanırken 2004 olaylarından sonra Kürtlere karşı çok sert müdahale edildiğinin altı çizildi. Raporda Suriye’nin Kürtlere karşı uyguladığı ayrımcı politikanın insan hakları örgütleri tarafından kaygıyla izlendiği aktarıldı.
DAHA ADİL VE YAŞANABİLİR BİR DÜNYA ÇAĞRISI
Gökdemir konuşmasını şu şekilde devam ettirdi: “Mazlumder bugüne dek oluşmuş insan hakları üst normlarının ve metinlerinin insanlığa sağladığı kazanımları hatırlatarak, bu üst metinleri hazırlayan özne unsurun bugünkü temsilcilerinin yine kendi ilke ve metinlerini çiğneyerek uluslararası hukuku hiçe saymalarından hareketle tüm bireyleri, kurumları, devletleri ve devlet üstü yapıları insan onuruna saygılı, daha adil ve yaşanabilir bir dünya kurmaya çağırmaktadır.”
ŞAHİN SUÇ DUYURUSUNU ENGELLEDİ
Mazlum-Der Dış İşler Komitesi’nden Ahmet Zeki Olaş ise yaptığı konuşmada İsrail, Çin ve Suriye ülkelerine insan haklarını araştırmak için başvuru yaptıklarını, fakat cevap alamadıklarını kaydetti.