Cumhurbaşkanı Erdoğan ve AKP’ye yakınlığıyla bilinen Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz, İslam Zirvesi öncesinde Kahire’de Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah el-Sisi ile görüştü. Görüşme, Kralın Mısır ve Türkiye arasında ‘arabulucu’ olacağı şeklinde yorumlandı. Zirve için dün Ankara’ya gelen Kral Selman bizzat Erdoğan tarafından karşılandı.
Dış politikadaki ‘değerli yalnızlığı’ aşmak isteyen AKP, İsrail’in ardından ‘darbeci’ olarak nitelediği Mısır’a da göz kırpıyor. İslam İşbirliği Zirvesi için Türkiye’de bulunan Mısırlı heyet ile üç yıl sonra ilk kez bakanlar düzeyinde temas kurulması bekleniyor.
Türkiye’nin ev sahipliğinde İstanbul’da düzenlenecek zirve nedeniyle Mısır’ın Türkiye’ye ilk kez dışişleri bakanını göndereceği belirtildi. 2013 yılında ordunun Mursi yönetimini devirmesiyle başlayan kriz nedeniyle temas kurmayan taraflar zirvede bir araya gelecek. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükri, böylece yıl aradan sonra ilk kez bir araya gelecek.
‘Normalleşme’ adımı
İslam ülkelerinin liderleri ve hükümet temsilcilerinin katılımıyla 14-15 Nisan’da İstanbul’da yapılacak zirvede; aralarında Irak, İran, Katar, Suudi Arabistan ve Azerbaycan devlet başkanlarının bulunduğu 56 ülkenin temsilcisi yer alacak. ‘Adalet ve Barış için Birlik ve Dayanışma’ temasıyla yapılacak zirvede İslamofobi, IŞİD, El Kaide gibi örgütlerle Şii-Sünni ayrışmasının bölgede yükselttiği tansiyon masaya yatırılacak. Türkiye, zirvede Mısır’dan başkanlığı iki seneliğine devralacak. Dışişleri Bakanları Konseyi toplantısı ve ardından Çavuşoğlu başkanlığında gerçekleşecek yemekte, bakanlarla zirvenin son hazırlığı yapılacak. Şükri ve Çavuşoğlu bu vesileyle bir araya gelerek ilişkilerin ‘normalleşmesinde’ ilk adımı atacak.
İlk dönüş değil
AKP iç politikada da oy devşirmek için kullandığı Mısır konusunda daha önce de ‘U dönüşü’ yapmıştı. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Mısır’ı AKP’nin önerdiği Libya çalışma grubu için masaya oturmaya davet etmişti. Çavuşoğlu, “Bugüne kadar sürece katılmayanları ikna etmeniz gerekiyor. Bunun için de bir çalışma grubu önerimiz oldu, Mısır’ın da bu grupta yer alması gerektiğini söyledik” demişti.
AKP’nin İsrail konusundaki tutumu da benzer şekilde olmuştu. Mavi Marmara olayından sonra kriz yaşadığı İsrail ile yakınlaşma konusunda can atan AKP, son olarak ‘anlaşma yakın’ diye duyurmuştu. Ancak İsrail’den resmi bir açıklama gelmezken, basında “Müzakerelerin kaderinde anlaşma yok” iddiası ortaya atılmıştı.