İsrail’de yıllardır süregelen kimlik tartışmaları, ay başında parlamentonun (Knesset) alt komitesinde kabul edilen bir yasa tasarısı ile alevlendi. İsrail’e 1990’larda göç eden, ancak Yahudi şeriatındaki tanıma uymayan Rusların ‘dine kabullerini’ kolaylaştırmak için hazırlanan tasarı, Ortodoks Yahudilerin baskısıyla değiştirildi. Bunun üzerine ABD’de yaşayan Yahudiler şiddetli tepki gösterdiler. Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman liderliğindeki sağcı Yisrael Beytenu Partisi’nin desteklediği tasarı, Yahudi anneden doğmamış olan çocukların ‘dine kabul’ törenlerini sadece Ortodoks Yahudilerin kontrolündeki Baş Hahamlık’a bırakıyor. Bu durumda ABD’de yaşayan hahamların gerçekleştirdiği ‘dine kabul’ törenlerinin de geçersiz sayılması gündeme geldi.
ABD’deki reformcu ve muhafazakar kanada mensup Yahudiler, evlilik, boşanma ve defin işlemlerinin Yahudi geleneklerine göre yapılabilmesi için gerekli olan ‘dine kabul’ töreni yetkisinin anti Siyonist Ortodokslara verilmesiyle, ‘ikinci sınıf’ muamelesi göreceklerini düşünüyor.
Gelen tepkiler üzerine bir açıklama yapan Başbakan Binyamin Netanyahu, tasarının oylanmasının taraflar arasında daha kapsamlı görüşmeler yapılması için 6 ay ertelenmesine karar verdi.
İsrail Dışişleri’nden bir yetkili, BM İnsan Hakları Komisyonu’nun, Gazze’ye yardım götüren gemilere düzenlenen operasyonla ilgili soruşturmayı yürütecek uluslararası uzmanlardan oluşan ekibi atama kararını ‘anlamsız’ olarak nitelendirdi. Yetkili, kararın komisyonun ‘İsrail saplantısının göstergesi’ olduğunu söyledi.
İsrail’in BM Temsilciliği, Ortadoğu’da Kuzey Kore’den gelen balistik füzelerin varlığının giderek arttığını belirterek, BM Güvenlik Konseyi bünyesindeki Kuzey Kore’ye Yaptırımlar Komitesi’nden, “Ortadoğu’daki istikrarı bozduğu gerekçesiyle” Pyongyang’ın balistik füzelerle silahlanmasına karşı acil önlemler alınmasını istedi.
Ajanslar