Türk-İş yönetimi üyelerinin sendikal örgütlenmenin olduğu işletmelerde üretilen mal ve hizmetleri tüketmelerini sağlamak amacıyla yeni bir kampanya başlatıyor. İşçilerin “tüketimden gelen gücü”nü örgütlemeyi hedefleyen Türk-İş, sendikanın bulunduğu işletmelerin envanterini çıkaracak, işçilerin bu işletmelerden mal ve hizmet almasını sağlayacak. Türk-İş ayrıca belirlenen işletmelerden teklif alıp üyelerine indirim ve avantajlar sağlayacak.
Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu ve Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Cemail Bakındı imzasıyla, bağlı sendikaların genel başkanlıklarına gönderilen yazıda, “konfederasyonun üretimden gelen gücü kadar önemli olduğuna inanılan, tüketimden gelen gücü örgütlemek, sendikaların örgütlü oldukları iş yerlerinde üretilen mal ve hizmetlerin tüketilmesini sağlamak amacıyla bir envanter çalışması yapılacağı” bildirildi.
Sendikalardan örgütlü oldukları iş yerlerinde tüketim malları üretiliyorsa bu malın üreticisi ile piyasada bilinen markasının açıklandığı bir liste hazırlamaları istendi. Tüketim malları, gıda, temizlik, giyim, mobilya, beyaz ve elektronik eşya ile otomotiv ürünleri gibi her türlü nihai tüketim malı olarak ele alınacak. Sendikanın örgütlü olduğu iş yerleri enerji, ulaştırma, bankacılık gibi hizmet sektöründe ise hizmeti sağlayan firmaların listesi ve hizmetin açıklamasının yer aldığı bir liste hazırlanacak. Türk-İş, sendikalardan, hazırlanacak listelerin 1 Eylül’e kadar konfederasyona iletilmesini istedi. Sendikalardan gelen bilgiler üzerine Türk-İş yönetimi toplu bir liste oluşturacak ve bu listeyi sendikalara gönderecek. Türk-İş üyeleri bu listedeki mal ve hizmetleri tüketmeye çağrılacak.
Türk-İş Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Cemail Bakındı, bundan sonra başta sendikalılar olmak, tüm emekçilere, memurlara, işsizlere, sendikalara gönül verenlere, sendikalı iş yerlerinde üretilen malları kullanmaları çağrısı yapacaklarını söyledi. Sendikalı iş yerlerinde üretilen malların kalite başta olmak üzere diğer özellikleriyle aynı türdeki başka ürünlerden ayrıldığını söyleyen Bakındı, oluşturacakları dayanışma ağıyla çalışanların ekonomik gücünü örgütlü hale getirip bu malların teşvikini sağlayacaklarını ifade etti.
Sendika karşıtı bir tutum takınılan işletmelerde ise bu mekanizmanın yaptırıma dönüşeceğini belirten Bakındı, “Günümüzde sermaye sınır tanımadan işbirliği yapıyorsa emeğin de bu tür mekanizmaları kullanması ve güçlendirmesi gerekiyor” dedi.