Güney Afrika’da düzenlenen Dünya Kupası Finalleri’nde, Durban şehrindeki Moses Mabhida Stadyumunda çalışan güvenlik işçilerinin Almanya– Avustralya maçı öncesinde yaptığı eylem polis tarafından zorla bastırılmış, hak arayan güvenlik işçileri bu kez başkent Cape-Town’da İtalya–Paraguay maçı öncesinde polisin plastik mermili saldırısına maruz kalmıştı.
Güney Afrika’da süren direnişler ve grevler sadece güvenlik işçilerinin eylemiyle sınırlı değil. Güney Afrika’da bir çok sektörde grevler aylar öncesinde başlamış ve Dünya Kupası Düzenleme Komitesi ve hükümet çok öncesinden tedirgin olmaya başlamıştı.
Maden işçilerinin grevi yasaklandı
Mayıs ayında Ulusal Maden İşçileri Sendikası’na üye işçilerin grev kararıyla karşı karşıya kalan ülkenin en büyük elektrik üretimcisi Eskom şirketi, meclisten çıkan yasaklama kararıyla grevi durdurdu. Örgütlenecek grevle Dünya Kupası’nın ”karanlıkta” kalması gündeme gelirken, yasaklama kararının direnişi engellemeyeceği, ülkede Dünya Kupası sürecinde her an elektrik sektöründeki bir grevle karşı karşıya kalınabileceği belirtildi. Maden İşçileri Sendikası’na 16 bin üye bulunurken, sendika Eskom’dan, üyelerinin çoğunun barınakta yaşadığını belirterek konut ödeneği ve maaşlara yüzde 18 zam talebinde bulunmuştu.
Ulaşım işçileri grevde
Ülkede yükselen bir diğer grev dalgası da kamu hizmeti ve ulaşım sektöründe yaşandı. Elektrik sektöründe yükselen grev dalgasına katılan Güney Afrika Ulaşım İşçileri Sendikası (SATAWU), geçtigimiz Mayıs ayında, Mart ayında başlayan grevi sürdürme kararı aldı. Mart ayında, otobüs şirketlerinin yolcu taşıma sisteminin zarara uğratmasından dolayı belediye işçileri grev kararı almış, greve SATAWU ve Birleşik Taşımacılık Sendikası da katılmıştı.
Dünya Kupası sürecinde grev ertelendi
Kamu emekçileri de maaş zammı talebiyle aldıkları grev kararını, hükümetle vardıkları anlaşmayla 30 gün süreyle erteledi. Önceki gün Dünya Kupası’nda greve çıkılmayacağını açıklayan Birleşik Eğitim-Sağlık Emekçileri Sendikası, hükümetten yüzde 11 zam ve konut ödeneklerinin gözden geçirilmesini talep ediyor.
Güney Afrikalı işçiler Dünya Kupası’na kurban ediliyor
Güney Afrika Sendikaları Meclisi Genel Sekreteri Zwelinzima Vavı, Mayıs ayındaki Genç Komünistler Birliği toplantısındaki açıklamasında, Güney Afrikalı işçilerin 2010 Dünya Kupası için kurban edilmek istendiğini belirtirek ”Ülkede işçiler, yükselen eşitsizliğe karşın taleplerini geri çekmeye zorlanıyor. Kimse bu durumu umursamazken, Dünya Kupası’ni önemsiyor” dedi.
SOL