Pazar günü uygulanmaya başlayan ve her ilaç kutusuna ayrı bir karekod verilerek ilaç sahteciliğini önleme iddiası taşıyan İlaç Takip Sistemi uygulaması, altyapı yetersizlikleri nedeniyle dün ülke genelinde ilaç hizmetini durdurdu. Sosyal Güvenlik Kurumu’na bağlı sigortalıların eczanelerden ilaçlarını alırken reçete onaylarının yapıldığı MEDULA Reçete Provizyon Sistemi, uygulamanın başlamasının ardından çöktü.
Dün gün boyu sigortalılara ilaçlarını veremeyen eczacılar, eskiden sistemin çalışmadığı durumlarda ilaçların kupürlerini keserek hastaya verip daha sonra sisteme giriş yaptıklarını ancak yeni uygulamayla sisteme ilaç üzerindeki karekodu okutmadan hastaya ilacı vermelerinin mümkün olmadığını belirterek tepki gösterdiler.
Türk Eczacıları Birliği 81 ilden gelen bilgilere göre ülke genelinde sistemin çalışmaması nedeniyle hastaların ilaçsız kaldığını bildirdi. Akşam saatlerinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Çelik ile görüşen TEB yetkilileri, bakanın sistemi erteleme taleplerine sıcak bakmadığını ancak İlaç Takip Sistemine ilaç girişindeki sorgulamaları basitleştirme sözü verdiğini açıkladı.
Öte yandan bir açıklama yapan İstanbul Eczacı Odası, akşam saatlerinde sistemde bir değişiklik yapıldığını ve her kayıt edilen ilaca bir kez kayıt onayı vermesi gereken sistemin bu kez aynı ilacın farklı reçetelerde ve elden yapılan tüm satışlarında onay verir hale getirildiğini bildirdi.
“Sistem olmayan hayali karekodlara dahi onay vermektedir” denilen açıklamada sahte ilacı önlemek iddiasıyla devreye sokulan sistemin, mükerrer satışa onay verecek şekilde değiştirildiği belirtilerek “Bu da sistemin fiilen çöktüğünü göstermektedir” denildi. Sağlık Bakanlığı ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından getirilen İlaç Takip Sistemi uygulaması denemesinin hüsranla sonuçlandığı belirtilen açıklamada “Yetkilileri sorumluluklarını yerine getirmeye ve tamamen işlevsiz kalan İlaç Takip Sistemi uygulamasını derhal sonlandırmaya çağırıyoruz” denildi.
İlaçlar üzerinde bulunan barkodların ilk 4 hanesi ülke kodunu, sıradaki 3 hane firmasını ve devamı da ürünün spesifik bilgilerini içeriyordu. Karekod ile bunlara ek olarak üretici firma tarafından verilen ürün kodu, seri numarası, her seri için yeniden başlayan sıra numarası, üretim tarihi ve son kullanma tarihi bilgileri de eklenmiş oldu. Böylece her bir kutu ilacın tekil olarak tanımlanması ve hastaya bir kez ulaşmış ilacın tekrar satışının olanaksız kılınması planlanıyordu.