12 Eylül’de yapılacak anayasa değişikliği referandumu için AKP ve CHP, ‘evet’ ve ‘hayır’ için hazırlıklarına devam ederken, aralarında akademisyenler, gazeteciler ve siyasilerin bulunduğu birçok kişi ‘BOYKOT’ için birleşti. Yarın saat 11.00′de İstanbul Makina Mühendisleri Odası’nda yapılacak basın toplantısında tanıtılacak imza kampanyasının tam metni şöyle:
EŞİTLİKÇİ, ÖZGÜRLÜKÇÜ, DEMOKRATİK YENİ BİR ANAYASA İÇİN
REFERANDUMU BOYKOT EDİYORUZ
12 Eylül askeri darbesinin eseri olan 1982 anayasası üzerinde yapılan onlarca değişiklik, demokratikleşme yönünde köklü bir iyileşme yaratmamış, söz konusu anayasanın toplumsal meşruiyet kazanmasına yetmemiştir.
Hükümet, toplumsal beklentilerin çok gerisinde kalmış, barışın sağlanması ve pek çok toplumsal sorunun çözümü için zorunlu olan demokratik yeni bir anayasa hazırlama fırsatını değerlendirmemiş, attığı sembolik adımlardan bile geri dönmüştür. Meclis çoğunluğuna dayalı bir oylamayla “paketi” referanduma taşıyarak ülkeyi kısır bir kutuplaşma sürecine sokmuştur.
Bu koşullarda yapılan referandum, “evet” de dense, “hayır” da dense 12 Eylül Anayasasını halkoyu ile meşrulaştırmaktan başka işe yaramayacak, daha önemlisi yeni anayasa beklentilerini öteleyecektir.
Yeni ve demokratik bir anayasa istediğimiz için bu oyunda yer almama, seslerimizin, taleplerimizin “evet” ya da “hayır” oyları arasında kaybolmasına, silinmesine izin vermeme, referandumu boykot etme çağrısıyla ilk adım olarak bir imza kampanyası açtık.
Özgürlüklerden, insan onurundan ödün vermeyen, emekten ve ezilenlerden yana olan herkesi katılımcı bir süreçle ortaya çıkacak, demokratik bir anayasa için birlikte mücadele etmeye davet ediyoruz. Metnimizi basınla ve kamuoyuyla paylaşmak, kampanyamızın açılışını yapmak üzere 28 Temmuz Çarşamba günü saat 11.00′de Makina Mühendisleri Odası’nda yapacağımız basın toplantısına katılmanızı diliyoruz. (SB)
Çağrıcılar:
Prof. Dr. Nilgün Toker, Prof. Dr.Melek Göregenli, Doç. Dr. Ahmet Yıldırım, Av. Eyüp Duman, Coşkun Usterci, Prof. Dr. İrfan Açıkgöz, Doç. Dr. Mahmut Toğrul, Dr. Adem Avcıkıran, Dr. A.Selçuk Mızraklı, Av. Mahmut Vefa, Av. Mehmet Bayraktar, Av. Erhan Aksoy, İrfan Babaoğlu (yazar-kürt yazarlar der.bşk), Şevket Akdemir, Dr. Tülay Özdemir, Zahir Sarıtaş (akademisyen-yazar),Volkan Görendag, Hicri İzgören (Şair-yazar), Av.Mensur Işık, Dr. Koray Çalışkan, Prof. Nükhet Sirman, Murat Çakır, Zeynep Tozduman, Haluk Ağabeyoğlu, Berat Günçıkan, Esra Çiftçi, Prof. Büşra Ersanlı, Emirali Şimşek, Faik Bulut, Erdoğan Aydın, Kiraz Biçici, Dr. Kemal Parlak, Necdet Gökoğlu, Gülseren Yoleri, Irazca Geray, Nebile Irmak Çetin, Prof. Dr. Haluk Gerger, Mehmet Demir, Şemsettin Koç, Muhammed Nur Denek, Kemal Bülbül, Temel Demirer, Sibel Özbudun, Tevfik Doğan Toker, Bilge Contepe, Mustafa Yelkenli, Mehmet Bozgeyik, Av. Baki Boğa, Ragıp Duran, Demir Küçükaydın, Ayşe Berktay, Büşra Beste Önder, Ayhan Bilgen, Av.Ayhan Çabuk(Van Baro bşk.), Dr. M. Fatih Şanlı, Av.Feride Laçin, Semih Oktay, Mukaddes Çelik, Sami Tan (Kürt enstitüsü Bşk.), Yusuf Çetin, Av. Cafer Koluman (Pir Sultan Abdal Derneği Van Şube Başkanı), Prof. Dr. Cengiz Güleç, Yeşim Dormen, Melek Taylan Ulagay, M. Şirin Tunç, Prof. Mehmet Elbistan, Dr. Muammer Değer, Av. Nevzat Anuk, Av. Cüneyt Caniş, Alev Şahar, Suat Bozkuş, Mehmet Yücel, Mehmet Ali Ayan, Kamer Konca, Yılmaz Kızılırmak, Ayşegül Devecioğlu, Ahmet Tulgar, Tuğrul Eryılmaz