Yaklaşık 70 milyon kişinin kimlik, adres ve telefon bilgilerini yasa dışı yollarla elde ettikten sonra bazı hukuk bürolarına satan suç örgütünün, bu yolla yaklaşık 3 milyon Türk Lirası haksız kazanç sağladığının tespit edildiği bildirildi. AA
İstanbul Emniyet Müdürlüğü Bilişim Suçları ve Sistemleri Şube Müdürlüğü, ”Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, bilişim sistemine izinsiz girmek, bilişim sistemini engellemek, bozmak, yok etmek, sisteme veri yerleştirmek, var olan verileri başka bir yere göndermek, kişisel bilgileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek, depolamak ve bir başkasına vermek” olayları ile ilgili olarak soruşturma başlattı.
Soruşturmada, E.K. isimli bir kişinin liderliğinde kurulan suç örgütünün resmi ve yarı resmi kurumların altyapılarında bulunan kimlik bilgisi, telefon ve adres bilgilerini bu kurumların sistemlerine, hukuka aykırı olarak erişerek ele geçirdikleri tespit edildi.
Suç örgütünün, ele geçirdikleri bilgiler ile yaklaşık 70 milyon Türkiye Cumhuriyeti vatandaşına ait kimlik, adres ve sabit telefon bilgilerinin bulunduğu bir data bankası hazırladığı ve bu data bankalarında sorgu yapabilmek için ”adres programı” ve ”telefon sorgu” adı verilen programları yazdıkları ve bunları bazı hukuk bürolarına para karşılığı sattıkları belirlendi.
Örgütün, daha sonra da programı satın alan hukuk bürolarına belirli bir ücret karşılığında sorgu yetkisi ve programlarla ilgili teknik destek sağladıkları belirtildi.
5 İLDE EŞ ZAMANLI OPERASYON
Bilişim Suçları ve Sistemleri Şube Müdürlüğü ekiplerinin yaklaşık 8 ay süren fiziki takip ile teknik ekipmanları da kullandığı çalışmalar sonucunda, suç örgütüne yönelik, İstanbul, Mersin, Antalya, Muğla ve Kayseri’de eş zamanlı operasyon düzenlendi.
Operasyonda, suç örgütünün lideri olduğu belirtilen E.K. ile 3’ü kadın 15 kişi gözaltına alındı.
Şüphelilerin ev ve iş yerlerinde yapılan aramalarda, 16 hard disk, 11 diz üstü bilgisayar, 16 telefon, 20 flash bellek, 82 CD ve DVD, 15 adet hukuk bürolarına satışı yapılan ”adres programı” ve ”telefon sorgu programı” isimli programlara ait satış sözleşmelerinin bulunduğu klasörler ile üzerlerinde çeşitli kişilere ait kimlik, adres ve telefon bilgileri bulunan çok miktarda doküman ele geçirildi.
Suç örgütünün, elde ettiği bilgiler ile yaptığı programı satarak, yaklaşık 3 milyon Türk Lirası haksız kazanç sağlandığının tespit edildiği kaydedildi.