Bangladeş hükümeti, ülkedeki hazır giyim işçilerinin talep ettiği asgari ücrete yüzde 80 oranında artışı kabul etti. Böylece hazır giyim sektöründe asgari ücret aylık 1662 taka, yani yaklaşık 36 liradan 3000 taka, yani yaklaşık 65 liraya yükseldi. 1662 liralık eski asgari ücret de 2006 yılında aylar süren şiddetli bir mücadele sonucunda elde edilmişti.
Ülke ekonomisinin yüzde 75’ini oluşturan ve sömürü koşullarının çok ağır olduğu hazır giyim sektöründeki mücadeleyi, Bangladeş Komünist Partisi başlatmıştı. Komünistlerin kampanyası büyük destek görmüş, parti hükümete 28 Temmuz’a kadar süre tanımıştı. Böylece hükümet, Bangladeşli komünistlerin ultimatomunu kabul etmiş oldu.
Geçtiğimiz haftalarda Türkiye’ye gelerek Türkiye Komünist Partisi yetkilileriyle bir görüşme yapan Bangladeş Komünist Partisi Dış Büro Sekreteri M. M. Adash, soL’a verdiği röportajda bu konuyu şu şekilde anlatmıştı: “Hazır giyimde çalışan işçilere yoğunlaşıyor parti. Bu işçiler aylık 25-30 dolar alıyorlar. Bunlar bir nevi terhane, sömürü koşulları çok feci. Bu işçiler saatli bomba gibiler. Ekonominin yaklaşık yüzde 75’ini bu sektör oluşturuyor. Bu sektörde sendikalara izin yok. Biz sendikal haklar ve ulusal asgari ücret için bir kampanya başlattık. Kampanya çok başarılı oldu ve hükümet bunları vereceğini açıklamak zorunda kaldı. Ama kendi iç çekişmelerinden yeterli adımları atamadılar. 28 Temmuz’a kadar hükümete süre verdik. Eğer o tarihe kadar taleplerimiz kabul olmazsa genel greve gideceğiz. Kampanya o kadar büyük bir meşruiyet sağladı ki, egemen sınıfın sendikası dahi kampanyayı destekliyor.”