CHP Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer Başbakan’a verdiği soru önergesinde 13 Türk şirketinin IŞİD’e silah ve patlayıcı temin ettiği iddialarını sordu.
Yüceer’in soru önergesi şu şekilde;
“Çatışmalı bölgelerde silahlanmayı araştıran İngiliz bağımsız sivil toplum kuruluşu Conflict Armament Research (CAR) tarafından yayımlanan Irak ve Suriye raporunda, terör örgütü IŞİD’in terk ettiği yerlerde bıraktığı silah ve mühimmatların incelenmesi sonucunda, IŞİD’e silah ve patlayıcı yapımında kullanılan bazı materyallerin 51 şirket tarafından temin edildiği ve bu şirketlerden 13’ünün Türkiye menşeli olduğu saptaması yapılmaktadır.
Türkiye menşeli 13 firma tarafından tedarik edildiği saptanan söz konusu materyaller arasında el yapımı patlayıcı ve roket yakıtı yapımında kullanıldığı gerekçesi ile Haziran 2016 tarihinden bu yana Türkiye’de satışı kontrol altında bulunan potasyum nitrat gübresinin bulunduğu, bunun yanı sıra silah yapımında kullanılan kimi malzemelerin de terör örgütü IŞİD’e Türkiye’den gittiğinin belirlendiği iddia edilmektedir.
Ülkemizin terör örgütlerine destek verdiği iddialarının endişe verici olmasının yanı sıra, ülkemizin eli kanlı terör örgütleriyle bir arada anılıyor olması kamuoyumuzu haklı olarak rahatsız etmektedir.
Buna istinaden
1.Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin kararlarına paralel olarak 10 Ekim 2013 tarihli ve 28791 no’lu resmi gazetede yer alan Bakanlar Kurulu kararı ile terör örgütleri listesine konulan IŞİD ile 2013 yılından bu yana ticaret yaptığı belirlenen şirket sayısı kaçtır? Söz konusu şirketler hangileridir?
2.Terör örgütü IŞİD’le ticaret yapan şirketlerle ilgili olarak Hükümetinize bağlı istihbarat kuruluşlarınca herhangi bir araştırma yapılmış mıdır? Söz konusu şirketlere uygulanan her hangi bir yaptırım mevcut mudur? Mevcut ise uygulanan yaptırımlar nelerdir?
Terör örgütü IŞİD’le ticaret yapan şirketlerin yönetim kurulu üyeleri arasında herhangi bir siyasi parti ile ilişkisi tespit edilenler mevcut mudur? Mevcut ise söz konusu kişiler hangi siyasi parti ile ilişkilidir?
Terör örgütü IŞİD’e silah, para, enformasyon sağlayan hükümet, şirket ve şahısları belgelemek ve cezalandırmak amacıyla 17 Aralık 2015 tarihli BM Güvenlik Konseyi’nin 7587’inci toplantısında kurulan terör örgütü IŞİD’e Karşı Yaptırım Komitesi kararlarının ihlali anlamına gelen bu duruma karşı Hükümetiniz tarafından alınan önlemler nelerdir?
5.BM Güvenlik Konseyi’nin 17 Aralık 2015 tarihli toplantısını müteakiben, sair ülkeler tarafından terör örgütü IŞİD’e silah ve patlayıcı yapımında materyal temin ettikleri gerekçesi ile Türk menşeli şirketler hakkında bilgi paylaşımında bulunulmuş mudur? Bulunuldu ise alınan önlemler nelerdir?
6.Sivil toplum kuruluşu Conflict Armament Research tarafından konuya ilişkin bilgi talebine Hükümetiniz tarafından cevap verilmediği iddiaları doğru mudur? Söz konusu iddialar doğru ise bilgi verilmeme gerekçesi nedir?”