AKP’nin Anayasa değişiklik paketi, 12 Eylül’de referanduma gidiyor. “Evet”, “Hayır” ya da “Boykot” cepheleri netleşiyor. Bu cephelerin önemli gücünü oluşturacak olan işçi ve memur konfederasyonları, pakete ilişkin görüşlerini ETHA’ya anlattı.
ÇELEBİ: NET OLARAK HAYIR
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Süleyman Çelebi, Anayasa değişikliğine evet demelerinin söz konusu olamayacağını belirtti.
Çelebi, “Öncelikle bu anayasa değişikliği bizim açımızdan çalışanlar ve emekliler açısından yeni bir sonuç doğurmuyor” dedi ve 12 Eylül hukukunun izlerini başka yaklaşımlarla taşıyan bir paket olduğunu söyledi.
DİSK Genel Başkanı, şöyle konuştu: “Biz daha önce de bunun kabul edilemez olduğunu söylemiştik. Makyaj bazı ufak tefek değişiklikler yapıldı. Ama bütününe yönelik bizim taleplerimizi karşılayan bir noktada değil. O nedenle bu anayasa paketine evet oyu vermemiz söz konusu değildir. Net olarak hayır diyoruz. Sırf slogan olarak hayır demiyoruz, “hayır”ın gerekçelerini kamuoyuyla paylaşacağız.”
EVREN: MÜCADELEMİZ SÜRECEK
KESK Genel Başkanı Sami Evren, 12 Eylül hukukuna, anayasasına, kültürüne, toplumda yarattığı ayrımcılığa, ırkçı-milliyetçi bütün söylemlerine her zaman karşı olduklarını ve karşı çıkmaya devam edeceklerini söyledi.
Anayasa’nın toplumsal bir mutabakat metni olduğunu ancak Türkiye’de bunun sağlanamadığını ifade eden Evren, eşitlikçi, örgütlükçü, demokratik bir anayasa istediklerini dile getirdi.
‘GERİLİMİN TARAFI DEĞİLİZ’
Evren, “Böylesi bir dönemde iktidar partisi ve statükocu güçler “evet-hayır” ikilemi üzerinden bir gerilim yapmaktadır. Bu gerilimin tarafı değiliz. Biz demokratikleşmenin tarafıyız. 72 milyon yurttaşımız arasında ayırımcı olmayan bir anayasa talebimiz devam edecek” diye konuştu.
Yıllardır 12 Eylül darbecilerinin yargılanmasını istediklerini anımsatan KESK Genel Başkanı, “Bu bizim mücadelemiz sonucunda pakette yer almıştır. Bu yeterli midir? Tabi ki değildir” dedi. Evren, AKP’nin Anayasa değişikliği paketini şöyle değerlendirdi: “Toplumun ihtiyaçlarını karşılamıyor. Toplumdaki ayrımcılığı kaldırmıyor. Kürt sorununu çözmüyor. Alevi toplumunun dışlanmasını engellemiyor.”
“Sorunu çözmeyen bir anayasa paketini kabul etmek mümkün değildir” diyen KESK Genel Başkanı, şöyle devam etti: “Biz taleplerimizi sürdürmeye devam edeceğiz. Biz üyelerimize şöyle ya da böyle karar alın diyemeyiz. Çünkü kitle örgütleri genellikle homojen yapılar değildir.
Biz mevcut paketin de, 12 Eylül hukukunun da yanlış olduğunu, reddettiğimizi beyan ediyoruz. Yukarıdan bir karar almak yerinde, eleştirilerimizi ve mücadelemizi demokratikleşmeden yana arttırmamız gerekiyor. Biz referanduma kadar AKP’nin niyetini ve statükocu güçlerin niyetini teşhir etmeye devam edeceğiz. Kişisel olarak konuşmadığım için ben “evet”, “hayır” ya da “boykot” demek istemiyorum. Mevcut paketin demokratik olmadığını ifade ediyorum, bunu bilince çıkarmaya çalışacağız.”
BARIŞ ANAYASASINA İHTİYAÇ VAR
Sami Evren, Türkiye’nin en önemli, en acil sorununun Kürt meselesi olduğunu ifade etti, “Barış acilen ihtiyaç vardır. Barış anayasasına ihtiyaç vardır” dedi. Evren, barış ve demokrasi talebiyle eylemler yapacaklarını da belirtti, “Ortaya çıkan kaos ve derinleşen çatışmalara itiraz etme hakkımız var, onu dile getireceğiz. Barışı gündeme getirmek zorundayız. Anayasa tartışmalarında yapılan sidik yarışının ötesinde, tartışmaların toplumsal sorunları çözmediğine yönelik faaliyetleri bir bütün halinde 6 aylık bir süreci kapsayacak şekilde planlayacağız. 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde yapılacak etkinlikler, 11 Eylül’de yapılacak eylemler daha bir önem kazanacak” dedi.
KUMLU: KISMEN OLUMLU
Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, anayasa değişiklik paketinin temel beklentilerini karşılamadığını söyledi. Kumlu, “Ancak bazı bireysel özgürlüklere öncelik tanıyor olması bakımından olumlu yanlar içeriyor” dedi.
Hak-İş Başkanı Salim Uslu, “İyilik ve istikrar getirir” iddiasında bulundu. Memurların toplu görüşme hakkı olmadığını belirten Uslu, “Bu paket ile uzlaştırma kurulu kararlarının kesin olması, toplu sözleşme hükmü haline gelmesi, işçilerin sendika kurmasını engelleyen 51. maddedeki kısıtlamaların kaldırılması çok önemli” dedi.
Anayasa değişikliğini başından beri destekleyen Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, “Memura toplu sözleşme hakkı var, grev hakkı yok. Meslekten ihraç kararı yargıya açılıyor” dedi.