Fatih Erbakan, 27 yıldır yaz tatillerinin geçirdikleri Altınoluk’taki yazlıkta Akşam Gazetesi’nin sorularını yanıtladı. Numan Kurtulmuş ve ekibinin iddialarına yanıt verdi. ‘Birinci ağızdan yaşananların ne olduğunu, doğrusunun kamuoyuna, delegelere ve teşkilata bildirilmesi için konuşuyorum’ diyen 31 yaşındaki Fatih Erbakan kongre ve ardından Numan Kurtulmuş’un yapılan açıklamaları yorumladı.
KONTROLDEN ÇIKTILAR
– Numan Kurtulmuş’un iki listeyle ilgili açıklamasına ne diyeceksiniz?
Başta Milli Görüş lideri muhterem babam olmak üzere, Yüksek İstişare Kurulumuz’la görüşülerek üzerinde mutabık kalınan listedir. Maalesef son dakikada Numan Kurtulmuş ve ekibi, ani bir manevrayla o listeden vazgeçtiler. Samimi olmayan bir tavırla yeşil listeden haberimiz yok, diye ortaya çıktılar. Halbuki muhterem babamın ve YİK kurulu üyelerimizin beyaz listeden haberi yoktu. Yeşil liste, Erbakan’ın kontrolünde olmuştur. Kendileri Erbakan’ın kontrolünden çıkmışlardır.
GEREKEN YAPILACAK
– Peki sizce neden böyle bir açıklama yaptı?
Sonuç olarak Erbakan Hoca’ya, YİK’e ve Milli Görüş prensiplerine itaatsizlik gösterilmiştir. Sonuçlarını da hepimiz göreceğiz. Burada kalmayacak. Önümüzdeki günlerde gerekenler yapılacak. Babam 83 yaşında olmasına rağmen, Numan Bey, Balgat’taki evimize geldiğinde kendisine en büyük saygıyı göstermiş, yürüme zorluğu çekmesine rağmen kapıda karşılayıp, uğurlamıştır. Evladı gibi yaklaşmıştır. Zaten 40 senelik Milli Görüş hareketinde bir insana verilebilecek en büyük paye, en büyük makam partinin genel başkanlığıdır. Gösterilen bu iyi niyete, böyle bir itaatsizlik yapıldı.
KENDİSİ İÇİN KÖTÜ OLMUŞTUR
– Numan Bey’in bu davranışına şaşırdınız mı?
Şaşkınlık derken onların adına üzülüyorum. Bunu yapmaları, başta kendileri için kötü ve üzücü olmuştur. Çünkü, Numan Bey’in orada yapması gereken, ‘iki liste de beni genel başkan adayı olarak gösteriyor. Siz benim hangi arkadaşlarla çalışmamı uygun görüyorsunuz, onu seçebilirsiniz’ demeliydi. Bu halde hiç de problem olmayacaktı. Nedense bir inatla, ‘yeşil listeden haberim yok deyip, bazı arkadaşlarını da örgütleyip o listeden istifa ettirme yoluna gitmiştir.
YÖNETİM ELLERİNDEN ALINACAK
– Üzücü durumu açar mısınız?
Çünkü bundan sonra yapılacak yeni kongreyle yönetim ellerinden alınacak. Önceki gün ilçe seçim kuruluna kongrenin iptali başvurusunda bulunuldu. Numan Bey, 310 oyla seçildi. Kongrede salt çoğunluk aranmıyor ama 2 – 3 adaylı kongreler için geçerli. Tek aday olarak Numan Bey, delegenin 4’te 1’inin oyunu alıyor. Aslında hukuken genel başkanlığı da tartışmalı. Kongre iptal olursa, genel merkez 45 gün içinde yeni kongre yapmak zorunda. Kanunen olmazsa da, delegelerin imzasıyla olağanüstü kongre yapılacak. Yüzde 20 delegenin imzası gerekiyor. 15-20 gün için olağanüstü kongre yapılır. Onun için diyorum yazık oldu.
Numan Bey özür dilese bile ben aday göstermem. Çünkü, güven problemi oldu. Böyle devam etmek ileride sıkıntı doğurabilir.Ama o babamın ve YİK üyelerinin bileceği bir iş. Ama bir insan tekrardan Milli Görüş prensiplerine bağlı kaldığını söylüyorsa, bunun için illa genel başkan olmasına gerek yok. Numan Bey, Genel İdare Kurulu’nda da, İstanbul İl Teşkilatı’nda da hizmet edebilir.
– Erbakan Hoca’nın etkisi, yaşı olabilir mi?
Hoca’nın yaşının tabii bahane edilecek bir tarafı yok.Yarın SP iktidara gelse, -öyleyse ben başbakan, cumhurbaşkanı olacağım- diyecek bir durumu da yok.
– Kurtulmuş genel başkan ama partiyi Erbakan yönetiyor gibi bir algıyı kırmak için olabilir mi?
Erbakan’ın yönetmesi değil. Bu kanunen de mümkün değil. Ama Erbakan Hoca’yla siz istişare yapıp, ona söz verip, mutabakata vardıktan sonra geri dönerseniz, o zaman problem olur. Davanın kurucusu olarak, YİK’le birlikte kendisine görüşünü soruyorsunuz, Onun oluruyla genel başkan oluyorsunuz, Onun elini öperek geliyorsunuz, delege o yüzden size oy veriyor. Eğer Erbakan Hoca isminden rahatsızsanız o zaman kendinize bir parti kurardınız. Millet onu değerlendirir. Erbakan Hoca’yı istemiyorsa, size oy verir. Ama bunun yapılmaması çok ilginç. Erbakan Hoca’nın siyasi sermayesinden bir yerlere gelme durumu.
– İkinci Tayyip Erdoğan çıkışı denilebilir mi?
Amaç olarak belki. Onlar da buradan sıyrılıp, kendi yolumuzda gidebiliriz gibi düşünüyorlar. Ama Tayyip Erdoğan’da şöyle bir durum vardı. Onlar belirli bir noktada en azından açıkça söylediler. Dediler ki, ‘Biz Milli Görüşcü değiliz, gömleğimizi de çıkarttık. Erbakan Hoca’ya da itaat etmiyoruz.’ Burada durum, Erbakan Hoca’nın tamamen yanındaymış gibi yaparak ve ‘SP, Milli Görüş biziz’ diyerek yapılan bir yanlış var. Bunu delegelerimizin görmesi lazım. Bunlar unutulur geçer. Önemli olan SP’nin milli görüş çizgisinde kalmasıdır.
‘Ne olacak şimdi diye babamı aradığımda, bizim kadar heyecanlı davranmadı. O gece normal ibadetini yapıp, istirahata çekildi. Ertesi gün YİK’le toplandılar ve bu kararlar çıktı.
100 delege bilmeden karışıklıktan oy verdiği söylüyor. 200 delegeden oy almış olan Numan Bey’in zaten istifa etmesi lazım. Bu zaten kendi teşkilatlarından bir güven oyu alamadıklarının göstergesidir.
Numan Bey, bugünkü hükümet için – mış gibi yapma hükümeti- diyor. Hoca’nın yanında, Milli Görüş ve prensiplerine bağlıymış gibi gözükerek, birtakım planların içine girmiş. Onu da görmüş olduk.
AKP’DE bunu gördük. Önce yaşlılara karşı diye çıkış oluyor, sonra ABD’nin Irak’ı bombalamasına destek vermeye kadar iş gidiyor. Bütün arazilerin stratejik kuruluşlara satılmasına kadar gidiyor. Onun için burada da korkumuz o. Endişemiz bu.’
NUMAN Bey ve özellikle yanındaki bazı insanlar oyumuz artarsa, belli noktalara geliriz, oy için de belli tavizler vermek gerekir, diye düşünmüş olabilirler. Tıpki AKP’de olduğu gibi. Bu açıkça ortaya çıktı.
Fatİh Erbakan, bahçede altında konuştuğumuz 100 yaşındaki çam ağacı için ‘Bu ağacın gölgesinde, muhterem babam Necmettin Erbakan, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere birçok isim öğle namazı kıldı. Bu ağaç, gölgesinde birçok insanın namaz ibadetini yerine getirdiğine şahit oldu’ diyor.
“Ben tüzükte kaç imza gerekiyor bilmiyorum. Zaten ilgilenmiyorum da. Bakın iki farklı genel başkan çarpışmadı kongrede. İki listenin de tepesinde Numan Kurtulmuş ismi vardı. Sadece 6 isim farklıydı. Bu kadar listeler üzerinden delegeler üzerinden yeniden kongre süreci başlatılması partimize zarar verir. “
Özışık’ın “Kongre öncesinde listelerde bir uzlaşma olmuş muydu? Erbakan’ın kontrolünden çıktı diyorlar sizin için” sorusuna Saadet Partisi genel başkanı şu yanıtı verdi:
“Problem 6 tane büyüğümüzün İstişare Kurulunda kendilerinden faydalanmak istediğimi 6 büyüğümüzün ismi üzerinden çıkıyor. Bunu anlamak çok zor. Kim hangi gayeye hizmet ediyor anlamıyorum.”
BİZE YAPMAMAYI ÖĞRETENLER ŞİMDİ KENDİ YAPIYOR
Kurtulmuş, kendisi hakkında eleştiriler yapan Şevket Kazan’a isim vermeden çok sert yanıt verdi:
“Bizim siyasi tecrübemiz, ahlakımız şunu gerektirir. Biz kendi parti için problemlerimizi kamuoyu önünde konuşmayız. Bize bunu öğreten isimler, şimdi kamuoyu önünde dedikodu mekanizmaları ile tartışıyor iç meselelerimizi. “
BAŞBAKAN İLE NE KONUŞTULAR?
Özışık’ın “Tayyip Erdoğan ile beraber çalışmıştınız biliyorum. Dün de kendisi ile bir görüşme yaptınız. Hangi ruh haliyle birbirinizi karşıladınız?” sorusuna Kurtulmuş şöyle yanıt verdi:
“Evet kendisi ile belediye başkanı iken beraber çalışmıştık. Duygusal olarak olağanüstü bir ortam içinde konuşulmadı. Türkiye’nin ortak bir sorunu terör karşısında iki siyasi parti liderinin konuşmasıydı.
Kurtulmuş ardından Başbakan’a sundukları partilerinin çözüm önerilerini şöyle sıraladı: