Türkiye’de Aralık 2015 döneminde işsizlik yüzde 10,8’le son 10 ayın en yüksek rakamına ulaştı. DİSK-AR ise yayınladığı raporda gerçek işsizliğin yüzde 17,9 olduğunu bildirdi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Aralık 2015 İşgücü İstatistikleri verilerine göre işsizlik kasım ayına göre 0,3 puan artarak yüzde 10,8’le son 10 ayın en yüksek rakamına ulaştı. Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2015 yılı Aralık döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 59 bin kişi artarak 3 milyon 204 bin kişi oldu. 15-24 yaş grubunu içeren genç işsizlik oranı 1 puanlık azalış ile yüzde 19,2 olurken,15-64 yaş grubunda bu oran 0,2 puanlık azalış ile yüzde 11 olarak gerçekleşti. İstihdam edilenlerin yüzde 18,9’u tarım, yüzde 20,1’i sanayi, yüzde 7,1’i inşaat, yüzde 53,9’u ise hizmetler sektöründe yer aldı. Önceki yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında hizmet sektörünün istihdam edilenler içindeki payı 1,1 puan artarken, tarım sektörünün payı 0,6 puan, sanayi sektörünün payı 0,5 puan azaldı, inşaat sektörünün payı ise değişim göstermedi.
‘TYÇP’ olmasaydı…
TÜİK tarafından açıklanan İşgücü Anketi Aralık 2015 dönem sonuçlarını değerlendiren Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Enstitüsü (DİSK-AR), işsizlik oranında geçtiğimiz yılın aynı ayına göre göreli azalışın kayıtlı işsizlerin çalışma hayatından uzak kalmaması amacıyla uygulamaya sokulan Toplum Yararına Çalışma Programı (TYÇP) kapsamındaki işsizlerin sayısındaki devasa artıştan kaynaklandığını belirtti. Raporda söz konusu kişilerin işsiz kapsamında değerlendirilmesi halinde resmi işsizlik oran yüzde 11.7’le 3 milyon 475 bin olacağını, bu sayı Cumhuriyet tarihinin en yüksek işsiz sayısı olduğunu bildirdi.
Gerçek işsizlik yüzde 17,9
Raporda Aralık 2015 döneminde resmi işsizlere, umudu olmadığı için ya da diğer nedenlerle son 4 haftadır iş arama kanallarını kullanmayan ve işe başlamaya hazır olduğu halde bu nedenle işsiz sayılmayanlar da (umutsuzlar ve diğer) dâhil edildiğinde işsizlik oranının yüzde 17,9, işsiz sayısı da 5 milyon 749 bin kişi olarak gerçekleştiği bilgisi verildi. İşinden memnun olmayan ya da daha fazla çalışmak istediği halde düzgün işler bulamadığı için çaresiz kısa süreli işler yapanlar (eksik ve yetersiz istihdam edilenler) da ilave edildiğinde işsizler, gizli işsizler ve çaresizlerin toplam sayısının 6 milyon 805 bin kişi olduğu da raporda bildirildi.
İşsizliğe ‘tarım’ freni
Açıklanan aralık ayı işgücü verilerinin ardından açıklama yapan Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar ise tarımın aralık ayına rağmen 5 milyon 3 bin kişiye iş sağladığını, işsizliği 1,9 puan düşürdüğünü bildirdi. Bayraktar, 5 milyon 3 bin istihdamın 46 bininin işveren, 463 bininin ücretli ve yevmiyeli, 2 milyon 210 bininin kendi hesabına çalışan, 2 milyon 284 bininin ise ücretsiz aile işçisi olduğunu ifade etti.
Güvencesizlik olsa işsizlik düşermiş!
İşgücü verilerini değerlendiren Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek işsizliğin esnek güvencesiz çalışma modeliyle düşürülebileceğini söyledi. Sosyal paylaşım sitesi Twitter üzerinden açıklama yapan Şimşek, “2015 yılında 806 bin kişiye iş bulmamıza rağmen işsizlik oranı yüksek seyretti. İşgücü piyasası reformu ertelenemez” dedi. Şimşek’in işgücü reformu olarak adlandırdığı düzenlemede çalışanların tepkiyle karşıladığı kıdem tazminatının kaldırılması, kısmı çalışma, esnek çalışma, özel istihdam büroları ve iş başı eğitim programları gibi çalışanlara güvencesizlik getiren düzenlemeler bulunuyor.
Sanayide istihdam geriledi
Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (Betam) tarafından yayınlanan ‘Mart 2016 İşgücü Piyasası Görünümü’ raporunda mevsimsellikten arındırılmış sektörel istihdam verilerine göre Aralık 2015 döneminde tarım dışı sektörlerde istihdam artışları oldukça zayıf seyrettiği, tarımda ise istihdam 45 bin kişi arttığı bildirildi. Bu dönemde inşaatta istihdam artışlarının sadece 3 bin ile sınırlı kalması dikkat çekti. Sanayide ise istihdamın 42 bin kişi gerilediği belirtilen raporda Kasım 2015 döneminde işsizliğin artmasını hizmetler sektöründe yaratılan 60 binlik istihdam ve tarım dışı işgücünün aylık olarak azalmasının engellediği bilgisi verildi.