Prof. Dr. Naci Görür, 6 Şubat depremlerinin yıl dönümünde uyarıda bulundu. Görür, Maraş için yaptığı uyarıları hatırlatarak “Şimdiden bağırıyorum Tunceli tarafına dikkat edin” dedi.
Prof. Dr. Naci Görür o ili uyardı: Şimdiden bağırıyorum dikkat edin”
210
6 Şubat’ta Maraş merkezli meydana gelen ve 11 ilde büyük yıkıma neden olan depremlerin üzerinden bir sene geçti. Yer bilimci ve Bilim Akademisi üyesi Prof. Dr. Naci Görür, tv100’de açıklamalarda bulunarak uyarılarını sürdürdü.
310
“Bağırıyorum Tunceli’ye dikkat edin diye” ifadelerini kullanan Görür, beklenen İstanbul depreminde riskli ilçeleri sayarak İzmir’e de dikkat çekti. Doğu Anadolu Fayı’na vurgu yapan Görür, Adıyaman’la Hakkâri arası bütün yerleşim alanlarını uyararak dikkatli olunması gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Görür’ün açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
410
”2010 veya 2011 senesinde biz bir proje hazırladık. O proje de aynen şuydu; Doğu Anadolu Fayı’nı inceleyelim. Doğu Anadolu Fayı uyanmak üzere… Dedim ki Kuzey Anadolu Fayı 1939’dan 1999’a kadar 7’nin üzerinde deprem üreterek boydan boya kırıldı.”
510
”İstanbul’un kapılarına dayandı. Şimdi İstanbul’da deprem bekliyoruz. Bu fay uyanırsa aynen Kuzey Anadolu Fayı gibi davranıp Kuzey’den Güney’e kırarsa bizi helak eder diye televizyonda söyledim.”
610
”Bağırıyorum Tunceli’ye dikkat edin diye. Bunu söylerken de laf olsun diye değil. Bilimsel verilere göre ön görüde bulunuyoruz. Bilimsel veriler ön görüyü gösteriyor. Sadece ben değil bütün yer bilimciler bunu yapıyor.”
710
”Avcılar, Bakırköy, Pendik ve Tuzla İstanbul’un yumuşak karnı. Buralarda çok dikkatli olmak lazım… Bugün Türkiye’de yer bilimciler bilir, sadece Marmara Denizi’nin içinde değil, kıyıda, karada bu Kuzey Anadolu Fay zonunun bir parçası olan faylar var ve bunlar canlı. Bunlar harekete geçtiği zaman geçtiğimiz sene 4,2-4,3 büyüklüğünde deprem ürettiler. Tuzla’dan Kadıköy’e kadar karada faylar var.”
810
”Sadece Tunceli demiyorum, Adıyaman’la Hakkâri arası bütün yerleşim alanları için de dikkatli olunması gerektiğini söylüyorum. Bu uyarıları yaparken çok ayrıntılı araştırmalardan verilerden değil, bizim deprem etken ve öngörülerimiz zaten Türkiye’nin jeolojik çatısını oluşan fayları özellikle levha sınırlarının davranışlarını bildiğimiz için o tecrübe ile biz öngörüde bulunuyoruz. Yoksa depremi tahmin etmiyoruz.”
910
”Erzincan’da 1990’da olan deprem, asıl büyük deprem 1939 depremi, Erzincan’ın Bingöl Karlıova arasındaki o Kuzey Anadolu Fayı biz ona Yedisu fayı diyoruz, 1784’te en son deprem üretmiş. Biz biliyoruz ki Kuzey Anadolu Fayı 250 senede deprem üretir 1784+250 koyarsan bu zamanlara geliyoruz. Periyodu dolmuş.”
1010
”Bu fayların her birinin deprem üretme potansiyelini, periyodunu, enini, boyunu bilirsek İzmir’in gerçek tehlikesini ortaya koymuş olacağız. Ona bağlı olarak zemin çalışmasını da yapacağız ve az önce gösterdiğimiz haritalar gibi haritalar çıkarıp o zaman İzmir’in gerçek anlamıyla tehlikenin boyutunu, zamanını, yerini konuşacağız. Şimdi bilmiyoruz.”
Banka hesabı olanlar dikkat: Hareketsiz hesaptaki paranız aktarılabilir!
Bankada hesabı olan herkesi ilgilendiren duyuru yapıldı. 10 yıldır hareketsiz olan hesaplardaki paralar 31 Mayıs’a kadar çekilmezse TMSF’ye aktarılacak.
08 Şubat 2024 09:31
18
Banka hesabı olanlar dikkat: Hareketsiz hesaptaki paranız aktarılabilir!
28
Banka hesabı olanlar dikkat: Hareketsiz hesaptaki paranız aktarılabilir!
38
Kimi kaç hesabı olduğunu, kimi de eski hesaplarından ne kadar parası olduğunu bilmiyor. Oysa Kullanmadığımız hareketsiz hesaplardaki paralar her an buhar olabilir.
48
Bankalar tüm müşterilerini gazetelere verdikleri ilanlarla uyarıyor, hareketsiz hesaplardaki paralar 31 Mayıs’a kadar alınmazsa TMSF’ye kalıyor.
58
Kanal D ana haberin haberine göre, e-Devlet hesabınıza girip banka sorgulama yazdığınızda hesabınızın olduğu bankalar sıralı şekilde karşınıza çıkıyor.
68
“VEFAT EDEN YAKINLARINIZIN HESAPLARINI TAKİP EDİN” Konuya ilişkin bilgilendirmede bulunan Sosyal Güvenlik Uzmanı Murat Bal, “Bu parayı alma şansınız var. 10 yıl ile birlikte bankalar bunu internet adreslerinde paylaşıyorlar. Birçok ciddi bedeller de bu şekilde bankada kalabilir.
78
Düşük bedeller de kalabilir. 1 liranız bile olsa mutlaka onun peşine düşün. Özellikle vefat eden yakınları ile alakalı vatandaşlarımız mutlaka bunu takip etsinler” şeklinde açıklamada bulundu. Vatandaşlardan bazıları 7-8 hesabı olmasına rağmen bununla ilgilenmediklerini dile getirdi.
88
Başka bir vatandaş ise, “Ben yaklaşık iki sene evvel çalışmadığım bütün bankaların hesaplarını kapattım. Büyük bir kısmını da aldım” dedi.
Dünyanın en garip 15 yemeği!
Dünya mutfaklarında birbirinden lezzetli yemekleri keşfetmek ve deneyimlemek pek çok kişinin isteğidir. Ancak bazı kültürlerde sıra dışı yemekler de bulunuyor. İşte birbirinden tuhaf 15 yemek
08 Şubat 2024 09:23
117
DÜNYANIN EN GARİP 15 YEMEĞİ
217
İşte sıra dışı 15 yemek
317
Kurbağa bacakları – Fransa: Kurbağa bacağı, çok çeşitli şekillerde pişirilen ünlü bir Fransız yemeğidir . Cuisses de Grenouilles olarak da bilinen bu yemek; ızgarada pişirilebilir, çorbada haşlanabilir, tavada kızartılabilir veya sotelenebilir. Kurbağa bacakları; protein, omega-3 yağ asitleri, A vitamini ve potasyum gibi besinlerle dolu olduğu için tüketiliyor.
417
Pidan – Çin: Tuz, kil ve külle kaplanan bu yumurtalar, 100 gün boyunca kendi başlarına pişirilmeleri için bırakılıyorlar. Yumurta sarısı yumuşak, yapışkan bir merkezle koyu yeşile döner ve yumurta akı, soya sosunu andıran yarı saydam bir jelatin haline gelir. Yumurtaların, Ming Hanedanlığı zamanında ortaya çıktığı düşünülüyor.
517
Timsah şiş – Avustralya: Avustralya’da timsahların etinden şiş yapılıp tüketilir. Bu sürüngen hayvanların etinin oldukça lastiksi olduğu düşünülür ancak yumuşatacak şekilde marine edilir. Ayrıca, Amerika’da özellikle Florida veya Louisiana gibi timsahların yaygın olduğu bölgelerde timsah etiyle benzer bir tarif yapıldığı biliniyor.
617
Jöleli geyik burnu – Kanada: Jöleli geyik burnu, Kanada ve Alaska’da tüketilir. Bu yiyecek, geyik burnunun sarımsak, tuz, turşu baharatları ve sirkeyle pişirilmesiyle oluşur. Jöle benzeri bir madde oluşturmak için tekrar kaynattıktan sonra dilimleyip et suyuyla kaplanır ve soğumaya bırakılır.
717
Salo – Ukrayna: Ukraynada etin yağı kendi başına tüketiliyor. Genellikle dilimler halinde servis edilen bu yemek tütsülenir ve serin bir mahzende bir yıl bekletildikten sonra çavdar ekmeğiyle yenilir. Çiğ ya da pişmiş olarak yenebilen bu yiyeceği kutlamak için domuz yağı festivalleri vardır.
817
Stargazey pastası – İngiltere: Stargazey pastası, kafalarını turtanın tepesinden dışarı çıkaran fırında sardalya kullanılarak hazırlanan bir yemektir. İngiltere’nin Cornish köyü Mousehole’dan gelen bu yemek, Tom Bawcock Arifesinde (23 Aralık) servis edilir. Efsaneye göre, 16. yüzyılda bir denizci şiddetli fırtınalar altında kürek çekerek yola çıktı ve açlıktan ölmek üzere olan insanları doyurmaya yetecek kadar büyük bir avla geri dönmesi bu yemeğin yapılmasını sağladı.
917
Medema (ton balığı gözleri) – Japonya – Japonya’da tüketilen bu yiyecek, genellikle suda kaynatılır ve soya sosu , şeker, sake veya mirin (pirinç sirkesi) ile tatlandırılır. Lastiği andıran kabuğun altında yumuşak, yağlı bir madde bulunur. Tadı kalamar veya ahtapotu andırır. Medama, her şeyin yiyeceğe dönüşebildiği bir yoksulluk zamanında doğmadı, 90’lı yılların başında Japon medyasının Omega 3’ün faydalarını ilan ettiği dönemde tüketilmeye başlandı çünkü ton balığı gözleri yüksek oranda içeriyor.
1017
Hakarl – İzlanda: İzlanda’nın ulusal yemeklerinden birisi olan Hakarl, tadı sert peynir gibi olan köpekbalığından yapılır. Grönland köpekbalıklarının bağırsaklarını çıkarıp kafasını keserek oluşturulan bu yemek, sığ bir mezara koyulur, üzeri kum ve taşlarla örtülür. Böyle yapılma sebebi balığın zehirli olmasıdır, kaya bu zehri uzaklaştırır. 2-3 ay bekletilen bu et, şeritler halinde kesilir ve servis yapılmadan önce birkaç ay daha kurutulur. Vikingler tarafından mümkün olduğu kadar çok yiyecek saklamanın gerektiği bir zamanda bulunduğu düşünülüyor.
1117
Muktuk (deniz gergedanı) – İzlanda ve Grönland: Muktuk, deniz gergedanı veya beyaz balinaların deri ve yağlarından oluşan parçalar halinde kesilmiş eskimolara özgü bir yiyecektir. Genellikle çiğ olarak servis edilir ancak soya sosuyla servis edilmeden önce salamura edilip derin yağda kızartılabilir.
1217
Balut – Filipinler: Vietnam ve Filipinler’de tüketilen bu yiyecek; kısmen gelişmiş, canlı canlı kaynatılmış ve kabuğundan yenilen bir tavuk veya ördek embriyosudur. Bu yemek genellikle özel günlerde ve dini bayramlarda hazırlanır ancak aynı zamanda sokak satıcılarında da bulunabilir. Yemek için üstünde bir delik açmanız, sıvıyı höpürdeterek çıkarmanız ve ardından içerideki küçük ördek suratını görmezden gelebilirseniz kemikleri, tüyleri ve geri kalanını ezmeniz gerekiyor.
1317
Casu Marzu – İtalya: CASU MARZU (KURTÇUK PEYNİRİ, İTALYA) Sardinya adasının “çürük peynir”i olarak bilinen bu yiyecek, kurtçuklar için doğal bir üreme alanı olabilecek Pecorino peynirinden yapılıyor. Koyun peyniri bloğunun üst kısmı, sineklerin yumurtalarını bırakabilmesi için kapak gibi çıkarılır ve sineklerin larvaları etrafı kazarak yağlarını bırakır.
1417
Shirako – Japonya: Mayoneze benzeyen bu beyaz macun aslında erkek morina balığının spermidir. Pirincin üzerinde, tempura hamurunda kızartılmış, ızgarada veya lezzetli bir muhallebinin üzerinde servis edilir. Ayrıca, sezonu aralık ayından şubat ayına kadar sürer ve bazen morina balığı yerine fener balığı veya kirpi balığının sperm keseleri de kullanılır.
1517
Airag – Moğolistan: Moğolistan’da kısrak sütünü fermente ederek yapılan bu içecek; gazlı, ekşi ve hafif alkollü bir sıvı haline getirilir ve böylece airag adı verilen bir tür bira elde edilmiş olur. Geleneksel olarak kase şeklindeki bir kapta soğutulmuş olarak servis edilir ve artıkların ana kaba geri dökülmesi beklenir.
1617
Çekirge – İsrail: Çekirgeler, ülkelere göre farklı tekniklerle hazırlanabilen bir yiyecektir. İsrail’de çekirgeler önce kaynayan et suyuna eklenerek pişirilir. Daha sonra temizlenir, un, kişniş tohumu ve sarımsaklı biber tozu karışımına bulanır ve derin yağda kızartılır. Meksika’da ise insanlar çikolata kaplı çekirge tüketiyor.
1717