Malatya Samanköy konteyner kentindeki konteynerlere su ve elektrik sayaçları takılacak. Çoğu düzenli işi olmayan depremzedeler “Gelecek faturaları neyle nasıl ödeyeceğiz?” diye soruyor.
Berfin GÜLER
Malatya
MARAŞ merkezli depremlerin üzerinden 1.5 yıl geçmesine rağmen, konteyner kentlerdeki sorunlar hâlâ çözülmüş değil. Barınmadan sağlığa, güvenlikten hijyene depremzedelerin kaldığı konteyner kentlerde sorunlar katmerlenirken son olarak konteynerlere su ve elektrik sayaçları takılacağı açıklandı. Malatya Samanköy konteyner kentindeki konteynerlere sayaç takılacağını öğrenen depremzedeler, “Gelirimiz yok, geçinmekte zorlanıyoruz. Hangi parayla faturaları ödeyeceğiz? Halimizi görmüyorlar mı?” dedi.
‘NASIL GEÇİNECEĞİZ?’
Konteyner kentte yaşayan Gülten’in üç çocuğu var. Eşi depremden önce günlük işlerde çalışıyordu. Depremden sonra dokuz ay Toplum Yararına Program (TYP) ile çalışıp sonra işten çıkarılanlardan. Geçtiğimiz günlerde AFAD’ın verdiği esen kart da iptal edilince geçimleri daha da zorlaştı: “Konteyner kentte temizlik personeli olarak TYP ile çalışıyordum. Uzatılacak dendi ama işten çıkarıldım, tekrar giremedim. Kronik rahatsızlığım olmasa kayısıya yevmiyeye gidecektim, gidemiyorum. Eşim de iş bulamıyor, işsiz. Esen kartı da kestiler bu ay. 3 ayda bir ekmek kartımız vardı belediyenin verdiği. Günlük hesaba vurunca 1,5 ekmek bile düşmüyordu, onu bile kestiler. Nasıl geçiniriz diye kara kara düşünüyoruz.”
Eşi Mustafa ise “Konteynerde para ödemediğimiz tek şey musluktan akan suyumuz ile elektriğimizdi, şimdi o da paralı olacak. 5000-6000 TL fatura gelse, nasıl öderiz inanın bilmiyorum. Her gün bir sonraki gün ne yer ne içeriz onu düşünmekten kafayı yiyeceğiz” diyor.
‘KLİMA OLMADAN DURAMAZSIN’
Eşi ve kendisi asgari ücretle çalışan Songül de geçinemediklerini söyleyerek “Elektrik ve su saati takılacağı duyurusu yapıldı geçtiğimiz günlerde. Zaten çok zor koşullarda yaşıyoruz. Klima açmadan konteyner içinde on dakika bile duramazsınız. Saat takılacağını duyduğumdan beri havanın sıcak ve soğuk olduğu saatleri hesaplıyorum inanın. 3000-4000 TL elektrik faturası gelse biz nasıl ödeyeceğiz bunu hiç düşünmüyorlar mı? Sıcaktan baygınlık geçirsek bile klimayı açamayacağız. Onlar da herhalde böyle yaşamamızı istiyorlar” diyerek sitem ediyor.
‘5 BİN TL FATURAYI NASIL ÖDEYECEĞİZ?’
Nursel ise eski tekstil işçisi. 23 sene tekstilde çalışmış. Çalıştığı fabrikalar sigortasını yapmadığı için emekli olamamış. Elektrik ve su sayacı takılmasına şöyle tepki gösteriyor: “Çocuğum okuyor, tek gelirimiz eşimin aldığı asgari ücret. Kira ödemeden, esen karttan aldığımız 4500 TL gıda yardımı ve fatura ödemeden bile ucu ucuna geçiniyorduk, şimdi esen kartı iptal ettiler, elektrik ve su saati takacaklar. Konteynerin içinde yalıtım, izolasyon olmadığı için çok sıcak oluyor, içeride durulmuyor. Klima bütün gün çalışıyor, bu haliyle en az 4000-5000 TL elektrik faturası gelir. Neyle nasıl ödeyeceğiz?” diyor.
‘EN DÜŞÜK KİRA 13 BİN TL’
Depremden önce asgari ücretli olarak çalışan eşi Ahmet ise “Evimiz kiraydı ama geçinebiliyorduk. 1200 TL kira ödüyorduk. Şimdi 13 bin liradan aşağı ev yok. Faturalar, masrafları ekleyince asgari ücret ile nasıl karşılayayım? Şu an konteyner kentte kira ödemememe rağmen geçinemiyorum. Limonun bile kilosu 80 TL olmuş. Etin kilosunu söylemiyorum bile. Eti geçtim tavuk yemek bile bize lüks” diyor.
28 BİN 643 KONTEYNERDE 117 BİN KİŞİ YAŞIYOR
Malatya’da geçici olarak kurulan konteyner kentler kalıcı yaşam alanlarına dönüştü. Depremin üzerinden bir buçuk sene geçmesine rağmen güncel verilere göre 74 bölgede 28 bin 643 konteyner var. Resmi kaynaklara göre konteyner kentlerde kalan depremzede sayısı ise 117 bin 667. Kent genelinde depremden bu yana teslimi yapılan deprem konutlarının sayısının ise toplamı 7 bin 881.