Güney Kore’nin ve ABD’nin artan tehditlerine karşı orduyu alarm durumuna geçirdiğini açıklayan Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (KDHC), Güney Kore donanmasının kendi karasularına girdiğini belirterek bu tehditlere askeri eylemle karşılık verebileceği uyarısı yaptı.
KDHC’nin martta Sarı Deniz’de kendi donanmasına ait bir gemiyi batırdığını öne süren Güney Kore, iki ülke arasında askerden arındırılmış suların yakınında askeri tatbikat başlatırken, KDHC Güney Kore ordusuna gönderdiği mesajda onlarca geminin kendi karasularına girdiğini bildirdi. Mesajda, “bu durumun son dönemde gerilimin azaldığı iki ülke arasında ilişkileri yeniden savaş düzeyine taşımaya yönelik kasıtlı bir provokasyon olduğu”, KDHC’nin bu ihlallerin devam etmesi halinde kendisini savunmak üzere askeri önlemlere başvuracağı vurgulandı.
Yetkililer, KDHC lideri Kim Jong-il‘in geçen perşembe günü orduya alarm durumuna geçme talimatı verdiğini, ülkede ordunun yanı sıra sivil örgütlerinin de alarm durumuna geçirildiğini ve büyük gösteriler düzenlemesi talimatı verildiğini duyurdu.
Güney Kore ise, 1999 ve 2002’de iki ülke donanmaları arasında şiddetli çatışmalara sahne olan ve sınırın tartışmalı olduğu Sarı Deniz’de, KDHC’nin karasularını ihlal ettiği suçlamasını reddetti. İlk başta 26 Mart’ta bir savaş gemisinin batması ve 46 donanma mensubunun ölmesi olayında KDHC’nin rolü olduğuna dair bir kanıt olmadığını açıklayan Güney Kore, yürüttüğü soruşturma sonucu geçen hafta resmen KDHC’yi suçlayarak, bölgede gerginliğin hızla artmasına yol açtı.
KDHC ise, “tamamen kurgu” olarak nitelendirilen bu iddiaları, kendisine yönelik yeni bir tehdit girişimi olarak görüyor.
Ordular teyakkuz haline geçince borsada şok düşüş yaşandı
KDHC’nin ordusunu alarm durumuna geçirmesi dünyada bir anda panik havası estirdi. Kore’den gelen haberlerin sarstığı ABD borsaları, dünya kriziyle ilgili gelişmelerin de etkisiyle, Salı günü büyük kayıplar yaşadı. Down Johnes Sanayi Endeksi 218 puan birden düşerken, Nasdaq 100 40 puanlık düşüşle karşılaştı.
ABD ve Güney Kore ortak tatbikat yapacak
Güney Kore Devlet Başkanı Lee Myung-bak, dün televizyonda yaptığı açıklamada, Kuzey Kore olarak adlandırdığı KDHC’ye yönelik tehditleri sürdürerek, “Bunun bedelini ödeyecekler. Kuzeye karşı sert önlemler almayı sürdüreceğiz” dedi. Seul yönetiminin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde KDHC’ye karşı yeni yaptırımlar için girişimlerde bulunacağı açıklanırken, Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada da, Barack Obama yönetiminin Güney Kore’yi tümüyle desteklediği belirtildi. ABD Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise, ABD ve Güney Kore’nin KDHC’ye karşı haziran ve temmuz aylarında ortak tatbikat düzenleyeceği bildirildi.
ABD’nin KDHC’ye karşı ortak tavır konusunda baskı yaptığı Çin ise, taraflara itidal çağrısı yapmakla yetiniyor. Çin ziyareti sırasında konuyu sık sık gündeme getiren ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, “Kore Yarımadası’nda barış ve güvenliğin, Washington ve Pekin yönetimlerinin ortak sorumluluğu olduğunu” söyleyerek, KDHC’nin müttefiki olan Çin’e yönelik baskıyı sürdürdü. Clinton, KDHC’ye “etkili bir yanıt” verilmesi konusunda Çin ile yakın ilişki içinde çalışmayı umduklarını belirtti.
BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun da, BM Güvenlik Konseyi‘nin, KDHC’ye karşı “uygun önlemleri” alacağını düşündüğünü kaydederek ABD ve Güney Kore’ye destek verdi. Rusya da Çin gibi taraflara sayduyulu olma çağrısı yaptı ve gerginliğin büyüyerek savaşa dönüşmesinin engellenmesini istedi.
Rusya itidal çağrısı yaptı
Gelişmeler üzerine bir açıklama da Rusya’dan geldi. İnterfaks’ın haberine göre, Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, tarafların sağduyulu olmaları gerektiğini söyledi. Sözcü, asıl meselenin, gerginliğin büyüyerek bir silahlı savaşa dönüşmesini engellemek olduğunu belirtti.
sol