Emek örgütleri kiralık işçilik yasasının veto edilmesi gerektiğini açıkladı, ‘mücadeleye devam’ çağrısı yaptı
TBMM Genel Kurulu’nda geçen cuma günü sabaha karşı AKP’lilerin oylarıyla kabul edilen ‘kiralık işçilik yasası’na tepkiler sürüyor. Kadın Emeği ve İstihdamı Girişimi (KEİG) Platformu, kadınlar olarak bu yasayı kabul etmediklerini duyurdu, mücadeleye devam çağrısı yaptı. DİSK, KESK, TMMOB üyesi emekçiler de Eskişehir’de eylem yaparak yasayı protesto etti.
‘En fazla kadınlar etkilenecek’
KEİG Platformu’ndan yapılan yazılı açıklamada, “İş ve ücret güvencesini ortadan kaldıran, sosyal güvenlik haklarını tehlikeye atan, işvereni kıdem tazminatı yükümlülüğünden kurtaran; örgütlenme, grev ve toplusözleşme gibi hakları yok eden, emekliliği olanaksız kılan; işçileri, ama özellikle kadınları sürekliliği olmayan ve düşük ücretli işlere mahkûm eden bu uygulamaya karşı olduğumuzu tekrar ediyoruz” denildi.
Yasada yer alan ‘aynı iş için 6 ay geçmeden yeniden işçi kiralanamayacağı’ şeklindeki sınırlamanın mevsimlik tarım işçiliği ve ev hizmetlerinde geçerli olmayacağına dikkat çekilen açıklamada, “ev hizmetlerinde çalışanların büyük çoğunluğunun kadın olduğu göz önüne alındığında, bu uygulamadan en fazla kadınların etkileneceğinin açık olduğu” vurgulandı.
‘Mücadele sürecek’
Açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “İnsanların hayatlarını sürdürmeye ve insanca yaşamalarına elverecek güvenceli işlerin giderek daha fazla yok olduğunu görüyoruz. Nüfusun yarısını oluşturan kadınların ise bu yapı içerisinde iyi işlerden ve istihdamdan daha fazla koparılmasını kabul etmiyoruz. Bu nedenle emeğimize ve insanca çalışma olanaklarımıza yapılan tüm saldırılara karşı mücadeleye hep birlikte devam etmemiz gerektiğini tekrar vurgulamak istiyoruz.”
‘Cumhurbaşkanı veto etmeli’
DİSK, KESK ve TMMOB üyeleri, Eskişehir’de eylem yaparak yasayı protesto etti. PTT Başmüdürlüğü önünde bir araya gelen emekçiler adına konuşan Birleşik Metal-İş Sendikası Şube Başkanı Ahmet Arı, “Bu yasanın Cumhurbaşkanı tarafından onanması halinde hepimizin geleceği kiralık köle işçiliktir. Özellikle halk tarafından ilk seçilmiş cumhurbaşkanının işçilerin köleleştirilmesi anlamına gelen bu tasarıyı halk adına reddetmesinin görevinin gereği olduğunu belirtmek isteriz. Abdullah Gül’ün bu konuda gösterdiği hassasiyeti göstererek bu yasayı TBMM’ye geri göndermesini bekliyoruz” dedi.
Milletvekillerine de yasanın onanması halinde Anayasa Mahkemesi’ne başvuru yapmaları çağrısında bulunan Arı, yürürlüğe girse bile bu yasayı uygulatmayacaklarını söyledi.