Ekonomik krizle boğuşan Avrupa ülkelerinden Portekiz’de, 2011 yılı bütçesi onayladı. Ana muhalefet partisi Sosyal Demokratların katılmadığı dünkü meclis oturumda onaylanan tasarıda, bütçe açığını kapamak için kamu harcamalarında ciddi oranlarda kesintilere gidilmesi öngörülüyor.
Ekonomiden sorumlu devlet bakanı Teixeira dos Santos, oylamadan sonra yaptığı konuşmada, “Bütçe onaylandığına göre, artık uygulaması için gerekli koşulları yaratmaya odaklanmalıyız” dedi. Başbakan Jose Socrates de kısa bir açıklama yaparak, önlerinde kamu bütçesinden kesinti yapmak dışında başka bir alternatif olmadığını söyleyerek, kemer sıkma politikalarını savundu.
SERT ÖNLEMLER
Parlamentonun onayladığı bütçe, vergi zamları ve kamusal giderlerde yapılacak kesintilerle yaklaşık 6.85 milyar dolarlık bir kaynak yaratarak, gayri safi yurt içi hasıladaki açığı yüzde 7.3’den yüzde 4.6’ya düşürmeyi öngörüyor.
Kamusal giderlerde yapılacak kesintilerin önemli bir bölümünü ise kamu çalışanlarının ücretlerinde yapılacak kesintiler oluşturuyor. Krizin yükünün emekçilerinin sırtına yüklenmek istenmesi Portekiz’de yaygın tepkilere neden olmuş ve ülke geçtiğimiz çarşamba günü son yirmi yıl içerisinde düzenlenen en büyük greve sahne olmuştu.
Bütçe açığının geçtiğimiz yıl yüzde 9.3’e ulaştığı belirtilen Portekiz, Avrupa Birliği’ne dâhil ülkeler arasında, Yunanistan, İrlanda ve İspanya’dan sonra bütçede en fazla açık veren ülkeler sıralamasında 4. sırada yer alıyor. Kişi başına yaklaşık 800 dolarlık ortalama aylık gelirle, Avrupa’nın en yoksul ülkelerinden biri olan Portekiz’de, kemer sıkma politikaları yoksullar için yıkım anlamına geliyor.
AVRUPA BİRLİĞİ Mİ DEVREDE?
Öte yandan, Portekiz’in borçlarının yüksek miktarlara ulaşması ve düşük bir büyüme oranına sahip olması, Avrupalı sermayedarları harekete geçirdi. Yunanistan ve İrlanda’dan sonra, Portekiz’in de uluslararası mali sermayenin yardımları karşılığı yıkım politikalarını hayata geçirecek üçüncü ülke olacağı söyleniyor.
Portekiz hükümeti ise, uluslararası sermayeden yardım almanın gündemlerinde olmadıklarını defalarca açıkladı. IMF ve Dünya Bankası gibi uluslararası finans kuruluşları, geçtiğimiz Mayıs ayında Yunanistan’a, “kurtarma” adı altında yıkım politikalarını dayatmıştı. Benzer bir anlaşma için görüşmelerin sürdüğü İrlanda’da da, “kurtarma” planı ciddi tepkilere neden olmuştu.
Hükümetin yalanlamasına rağmen uzmanlar, Avrupa’nın beşinci büyük ekonomisi olan ve Portekiz ile sıkı ticari ilişkileri olan İspanya’nın ekonomik sorunlarını aşması için, Portekiz’in uluslararası mali sermayeden yardım alması gerektiği fikrinde. Bazı Avrupa Birliği ülkelerinin, bu yüzden Portekiz hükümetine, yardım alması yönünde baskı yaptığı konuşuluyor.