Çiftçi-Sen ve bağlı sendikalarından Fındık-Sen ortak bir basın açıklaması yayınladı. Güneydoğu’da ve Karadeniz’de tarımda yaşanan yıkıma ve milyonlarca insanın yaşadığı çaresizliğe değinilen açıklamada, öncelikle çatışmaların durması, barışın sağlanması istendi.Fındık tarımının bir aile çifçiliği olduğunun vurgulandığı açıklamada, fiyat politikaların değiştirilmesi, piyasayı düzenleyecek olan FİSKOBİRLİK’in ekonomik olarak desteklenmesi ve yönetimlerinin demokratikleştirilmesi istendi.
Fındık üreticisi çiftçilerin kendi topraklarında geçinebilmelerinin garanti altına alınması gerekliliğinin vurgulandığı açıklama Çiftçi Sendikaları Konfederasyonu Genel Başkanı Abdullah AYSU ve Fındık-SEN Genel Başkanı Kutsi YAŞAR tarafından yapıldı.
Basın açıklamasının tam metni şöyle:
TARIMDA YIKIM…
“Güneydoğu ve Doğu Anadolu’da yaşayan köylüler geçimini, hayvan yetiştiriciliği, şekerpancarı, tütün ve hububattan sağlarlar. Bölgede yaşanan çatışmanın yarattığı engel nedeniyle hayvan yetiştiricileri hayvanlarını otlatmak üzere yaylara çıkaramıyor. Çatışma bahanesiyle sayısı binlerle ifade edilen köyler yakıldığı için köylerini terk etmek zorunda kalanların bir kısmı göçebe hayatına mahkum mevsimlik işçi olurken, bir kısmı da kent çeperlerinde toplandılar. Ayrıca bölgede hükümetler, IMF ve Dünya Bankası direktifleriyle hayvan yetiştiricilerine üretim girdisi sağlayan yem fabrikalarını, hayvansal ürünleri olan eti satın alan Et ve Balık Kurumlarını, elde ettikleri sütü satın alan Süt Endüstrisi Kurumu’nu özelleştirdiler. Özelleştirmelerde bu kurumları satan alan şirketlerin üretim girdisi olan yemin fiyatını arttırmaları, hayvanlardan elde edilen süt ve eti satın alan şirketlerin de bu ürünlerin fiyatlarını düşürmeleri sonucunda hayvancılık ağır darbe yedi. Buradan geçimini sağlayan çiftçi aileler çiftçilik yapamaz, geçimlerini sağlayamaz oldular.
Bölge insanın geçimini sağladığı bir başka ürün olan tütünü satın alan TEKEL’in özelleştirilmesi, çiftçilerin tütün üretimi yapmalarına engel oldu. Tütün üreticisi çiftçiler de işsizler kervanına katıldı. Şimdi de şekerpancarı üreten çiftçilerin şekerpancarını alıp işleyen Türkiye Şeker Fabrikaları Anonim Şirketine bağlı fabrikalar özelleştiriliyor. Şeker fabrikalarının özelleştirilmelerinin ardından şekerpancarı üreticileri de işsiz ve aşsız kalacaklar.
RESMİ KURUMLAR DÜZENLEME YAPSIN
Karadenizlilerin ekmeğinde mevsimlik Kürt işçilerinin emeği vardır. Doğu ve Güneydoğulu işçilerin Karadeniz’e fındık toplamaya gelecekleri zamanın yaklaştığı bugünlerde, devletin yetkililerince bölgeye Kürtlerin sokulmayacağı söyleniyor. Bu durum, bölgede insanım diyen herkesi ciddi bir biçimde kaygılandırdı, kaygılandırmaya da devam ediyor. Bunun bir yanlış anlaşılma olduğu, gerçek olmadığının yetkilerce derhal açıklanması durumun vahametinin büyümemesi açısından önemlidir.
Yetkililer açıklama yapmakla kalmamalı. Mevsimlik işçi olarak çalışmaya gelecek olanlara insana yaraşır bir konaklama ortamı sağlamalıdırlar. Ulaşım aracı olarak kamyonların kullanılmasına izin verilmeyeceği açıklamaları yerine, gittiği yere kadar trenler tahsis edileceğini, daha sonra konaklama yerlerine kadar da servis otobüslerinin sağlanacağı açıklanmalıdır. Konaklama yerlerinde de sağlık ekibi bulundurulacağı ve bu hizmetin devlet tarafından ücretsiz sağlanacağının hükümetçe kamuoyuna açıklamasını bekliyoruz.
FINDIKLARI KİM TOPLAYACAK?
Bir başka hatırlatmamız daha var. Bölgedeki fındık üreticilerinin büyük çoğunluğu, mevsimlik işçilerin gelmesini istiyorlar. Çünkü mevsimlik işçilerin gelmemesi halinde üreticilerin fındıklarını toplayabilmeleri mümkün değildir.Fındıkta uygulanan yanlış fiyat politikaları, maliyetin altında fiyat belirlenmesi ve piyasayı düzenleyecek kurumdan mahrum bırakılması aile çiftçiliği olan fındık yetiştiriciliğini zora sokmuş, ailelerin başta gençleri olmak üzere önemli bir bölümü göç etmek zorunda kalmıştır. Bu nedenle fındık yetiştiricileri dışarıdan gelecek mevsimlik işçiye muhtaçtır, muhtaç bırakılmıştır.
ÇİFTÇİ-SEN’İN TALEPLERİ…
Çiftçi Sendikaları Konfederasyonu olarak taleplerimiz şunlardır:
• Çatışma ortamı kaldırılmalı, barış sağlanmalı
• Doğu ve Güneydoğulu çiftçi ailelerinin kendi topraklarında geçinebilmelerini sağlayacak tarım politikaları derhal uygulanmalı.
• Bir aile çiftçiliği olan fındık tarımına yönelik fiyat politikaları değiştirilmeli, piyasayı düzenleyecek olan FİSKOBİRLİK ekonomik olarak desteklenmeli, yönetimlerinin demokratik seçilebilmeleri için yasal düzenlemeler yapılmalı.
• Fındık üreticisi çiftçilerin kendi topraklarında geçinebilmeleri garanti altına alınmalıdır.”
Turnusol