Bütün kutsal metinlerde ve eski toplumların kaynaklarında/efsanelerinde hayatın topyekûn yıkılıp yeniden kurulduğu bilgisi mevcuttur. Bu konu ile ilgili farklı bölgelerde farklı anlatılar olsa da sonuçta eski dünyanın batıp/değişip yerine yeni uygarlığın kurulduğu konusunda birleşirler.
Arkeolojik olarak da eskiye gidildikçe daha ilkel olması beklenen uygarlık belirtilerinin, beklenenin aksine daha yüksek uygarlık göstergelerine işaret etmesi kadim dönemlerde yıkıldığı düşünülen yüksek uygarlığa bir adım daha yaklaşıldığını göstermektedir. (1)
Bazı dinî/mistik anlatılara göre bizim Âdemimizden önce yedi Âdem daha geçmiştir. (2) Eski zamanlarda da eski dünyanın yıkıldığı insanlığın tekâmül yolculuğuna yeniden başladığı düşüncesi vardı. İnsanlığın/uygarlığın yenilendiği düşüncesi (toplumsal kıyamet) o nedenle aslında yeni bir fikir değildir. Bizlerle eski/kadim bilgi bağları arasındaki öğreti hattı kopmuş olduğu için eski devirlerde zaten bilinen pek çok bilgiyi yeni, ilk defa ortaya çıkmış bilgiler zannediyoruz.
Bize kadar ulaşan kadim bilgilere eklenenler, değiştirilenler, kaybolanlar, yarım ulaşan doğrular vardır. Dolayısı ile bilgilerin sağlamasını ancak elimizdeki standart doğruların verdiği kriterlerle ölçerek yapabileceğiz.
En eski kadim uygarlık için telâffuz edilen isimler Atlantis, Mu, Lemuriadır.
Tarihin ve toplumun temel yasaları değişmez. En eskinin ve ondan sonraki uygarlıkların batış sebepleri esasen varlık yasalarına, bilimsel gerçeklere, hayatın gerçeklerine uygun olmalıdır. Tanrıbilim ve Uygarlık Tarihinin verilerine dayanarak (3), uygarlıkların genel batış sebepleri de dikkate alındığında ortaya çıkan genel manzara, ana başlıkları ile şu esaslara işaret eder:
1 – Kavram ve kelimelerin yerlerinden kaydırılması.
(Terminolojik sapma/söz ve anlam kaydırması/anlam içeriğinin boşaltılması/demagoji).
2 – Terminolojik sapmanın sonucu olarak; söz eğlencesi edinmek/hakîkat bilgisini keyfîleştirerek oyun hâline getirmek (levhe’l hadis). Dînî ve felsefî dejenerasyon. (Lukman 6, Câsiye 35, Kehf 56, En’am 70)
3 – Bunun sonucu olarak adâlet, hakkâniyet mefhumunun bozulması. (Felsefî açıklamaların gerçek hayattan kopması.)
4 – Hakkaniyet/adâlet/gerçekçiliğin ortadan kalkması sonucu kültürel dejenerasyon, üretim dengelerinin bozulması.
5 – Toplumsal hayatta dejenerasyonun ortaya çıkması nedeniyle doğan kaosun menfaatperest zihniyeti egemen kılması ve bunun liyâkat ve yaratıcılığı yok etmesi.
6 – Gelişmiş olan yanlış bakış açısının sonucu; menfaatperest, paylaşım düşmanı, güce/mülkiyete tapınan zihniyetin zulmünü aşmak için ya da bu zulmün sürmesi için ruhban sınıfının üretilmesi.
7 – Ruhban sınıfının kutsallaştırılması (rableştirilmesi), Rableştirilmiş sorgulanamaz, kutsallaştırılmış kişi ve organizasyonların ortaya çıkışı.
8 – İnsanların hür iradeleri ile düşünemez hale gelmesi/getirilmesi, dayatma kültürünün yayılması.
9 – Dayatma/şiddet kültürünün doğal ruhsallıktaki yumuşak ve çok boyutlu bakış açısına müsaade etmemesi sonucu kamplaşma ve çatışmanın yayılması.
10 – Birliğin, ortak değerlerin, çok boyutluluğun parçalanması ve yıkılış. (3)
Toplumbilimin ve ruhsal öğretilerin bize öğrettiği temel gerçeklerden kesin olarak biliyoruz ki; bu temel ilkeleri ihlâl eden hiçbir toplum mukadder sonun önüne geçemez. Bu sonun önüne geçmenin yollarını/anahtarını da yalnızca bilim bize vermektedir. İş ki bilimden yararlanarak çözüme gitme irâdesini gösterebilelim.
Bu makâlede konuya dair temel bilgiler ana hatlarıyla açıklanmıştır. İlgili maddeler daha sonraki yazılarda açıklanacak/ayrıntılandırılacaktır.
Ülkemizin ve insanlığın bilimden gereği gibi istifâde ederek aydınlanmasını Cenâb –ı Hakk’tan diliyorum.
Dipnotlar/Kaynaklar:
1 https://www.webtekno.com/turkiye-de-yapilan-kesifler-dunya-tarihini-bastan-yazdiracak-h19363.html#!
https://evrimagaci.org/gobeklitepe-neyi-sakliyor-insanlik-tarihi-icin-neden-bu-kadar-onemlidir-8080
Kur’an’ın Temel Kavramları (Karye Kavramı, Yeni Boyut, Sayfa 277 – 281), Yaşar Nuri Öztürk.
2 İbn Abbas’tan rivâyet edilen bir hadise göre de “Allah Teâlâ 100 bin Âdem yaratmıştır.”
3 Bkz. Prof. Dr. İsmail Coşkun; Uygarlık Tarihi; Sayfa 57 Uygarlıkların Çöküşü.
https://arkeofili.com/medeniyetlerin-cokusune-giden-yolda-miyiz/